Κοσμος

Συρία: Η συντριβή του άξονα Μόσχας – Τεχεράνης και το τέλος της δυναστείας των Άσαντ

Σκοτοδίνη στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

Νίκος Γεωργιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Συρία στη μέγγενη των ανατροπών στην Εγγύς Ανατολή

Τα πρώτα ημιφορτηγά με βαριά πολυβόλα των Τζιχαντιστών είχαν πια πλησιάσει τις παρυφές της πόλης του Χoμς το βράδυ της Πέμπτης. Καραβάνια Αλεβιτών άρχισαν σχεδόν αμέσως να εγκαταλείπουν την πόλη με κατεύθυνση τη θάλασσα. Την Ταρτούς κυρίως. Πρόκειται για παμπάλαιο συλλογικό ανακλαστικό. Όταν πλησιάζουν οι φανατικοί σουνίτες, οι μουσουλμάνοι Αλεβίτες εγκαταλείπουν σπίτια και περιουσίες. Ξέρουν οι δόλιοι τι πρόκειται να επακολουθήσει. Αισθάνονται το λεπίδι της Τζιχάντ στον λαιμό τους. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα το Χαλέπι και η Χάμα έπεσαν χωρίς να πέσει ντουφεκιά. Το «ντόμινο του διαβόλου» άρχισε να λειτουργεί σε όφελος της Τζίχάντ. Και της Τουρκίας. Για πρώτη φορά συνέπεσαν, έστω και προσωρινά, τα συμφέροντα της Τουρκίας, των Αμερικανών, του Ισραήλ, της Τζιχάντ και των Κούρδων. Αυτή ή «σύμπτωση» είναι απολύτως προσωρινού χαρακτήρα. Θα επακολουθήσει μία εποποιία ανατροπών, αναπροσαρμογών και ανακατατάξεων. 

Λίγα χιλιόμετρα από εκεί, οι ένοπλες ομάδες της Χέζμπολάχ, που χρόνια τώρα προστατεύει το καθεστώς της οικογένειας των Άσαντ, προσπαθούν να περάσουν στον Λίβανο. Η ισραηλινή αεροπορία έχει όμως διαφορετική γνώμη. Οι προσβάσεις από τη Χομς προς νότο βομβαρδίζονται. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ πρέπει προς το παρόν να συμφιλιωθούν με την ιδέα πως θα παραμείνουν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε αυτήν την περιοχή της Συρίας. Την Πέμπτη το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε. Για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο το αντικείμενο της συζήτησης δεν ήταν η Χαμάς ούτε η Χεζμπολάχ, αλλά η Συρία. Η Μοσάντ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία πως η πτώση του Άσαντ είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

Στον βορρά, ανατολικά της Ιτλίμπ, οι Κούρδοι ετοιμάζονται για τα επερχόμενα. Ξέρουν πως αργά ή γρήγορα θα συγκρουστούν με τους Τζιχαντιστές, που ελέγχονται ως προς την εφοδιαστική τους αλυσίδα από την Τουρκία. Ανατολικότερα, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται και αυτοί και μάλιστα σε καθεστώς πλήρους συνεργασίας με το Ισραήλ. Στόχος η σταθεροποίηση και ενίσχυση των Κούρδων και η αδρανοποίηση των Ιρανών.

Στα σύνορα Συρία – Ιράκ επικρατεί χάος. Οι Ιρανικές πολιτοφυλακές, που χρόνια τώρα στηρίζουν τον Άσαντ, αντιλαμβάνονται πως τα ψέματα τελείωσαν. Οι αξιωματικοί του συριακού στρατού εγκαταλείπουν τα μέτωπα χωρίς να ρίξουν ούτε μία σφαίρα. Οι φαντάροι τους ακολουθούν. Τα τανκς, ρωσικής κατασκευής, πέφτουν άθικτα στα χέρια ένοπλων ομάδων. Όποιος προλάβει. Η Τζιχάντ έβαλε στο χέρι ένα ολοκαίνουργιο σύστημα ραντάρ, κομμάτι του συστήματος S400. Οι Ρώσοι πανικοβλήθηκαν. Το σύστημα αυτό δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των δυτικών. Θα το κάνουν φύλλο και φτερό. Προφανώς οι Τζιχαντιστές θα το μοσχοπουλήσουν και οι Ρώσοι θα το χρυσοπληρώσουν.

Οι «Φρουροί της Επανάστασης», η αιχμή του δόρατος της πολιτικής ισχύος της Τεχεράνης by Proxy, βρίσκονται σε δύσκολη θέση

Οι «Φρουροί της Επανάστασης», η αιχμή του δόρατος της πολιτικής ισχύος της Τεχεράνης by Proxy, βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το όραμα ενός αχανούς και μόνιμου διαδρόμου υπό τον έλεγχο του Ιράν για τη διακίνηση όπλων και άλλων εφοδίων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς μέσω Συρίας μοιάζει πλέον με φαντασίωση.

Νοτιότερα, στα σύνορα με την Ιορδανία, Αμερικανοί και Κούρδοι ετοιμάζονται να αναλάβουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ισλαμιστών. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες που ζουν στη Συρία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ρωσικά πολεμικά πλοία να σηκώνουν άγκυρα και να αποπλέουν από το λιμάνι της Ταρτούς. Στη Λατάκεια, όπου και η έδρα της ρωσικής αεροπορικής βάσης, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Η περιοχή, τουλάχιστον επί χάρτου, δείχνει περικυκλωμένη από τους Τζιχαντιστές που σε ένα μεγάλο ποσοστό διοικούνται από τους Τούρκους.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύονται στα υψίπεδα του Γκολάν. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που παρατηρούνται τέτοιες κινήσεις, ομολογεί η Jerusalem Post. Από εκεί η Δαμασκός είναι ένα τσιγάρο δρόμος.

Η Συρία είναι από τη Δευτέρα μία no man’s land, μία απέραντη - αχανής γη που ο καθένας αυτο-νομιμοποείται να τη διεκδικεί

Παρασκευή απόγευμα. Ημέρα προσευχής στο Ισλάμ. Οι πρώτες ομάδες Τζιχαντιστών μπαίνουν στα προάστια της Χομς. Μερικές μόνον λεύγες από τη Δαμασκό. Ο Ερντογάν μετά την προσευχή δεν άντεξε στην πρόκληση των στιγμών. «Επόμενος στόχος ης Δαμασκός» είπε σε ρόλο στρατηγού ενός ετερόκλητου στρατού που αποτελείται από τους παρίες αυτού του κόσμου. Η Συρία είναι από τη Δευτέρα μία no man’s land, μία απέραντη - αχανής γη που ο καθένας αυτο-νομιμοποείται να τη διεκδικεί. Οι ευθείες γραμμές των συνόρων που χάραξαν οι Αγγλογάλλοι μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Συνθήκη Σπάικς - Πικό, καταρρέουν μέσα στον ορυμαγδό που προκαλεί η απίστευτη εξαπάτηση της ιστορίας. Πάντα έτσι λειτουργούσαν οι Εγγλέζοι. Χάραζαν ευθείες συνοριακές γραμμές που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα των ζωντανών, αλλά απηχούσαν τα συμφέροντα των τραπεζιτών στο City του Λονδίνου.

Στην Άγκυρα ο Χακάν Φιντάν, το πνευματικό τέκνο του Ερντογάν, είναι μάλλον ικανοποιημένος. Εδώ και χρόνια ως αρχηγός της ΜΙΤ είχε στήσει τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των ισλαμιστικών ομάδων στην Βόρεια Συρία. Οι εισπράξεις από τα μαύρα ταμεία ήταν, βλέπετε, παραπάνω από ικανοποιητικές. Το παράνομο πετρέλαιο που διακινούσε η Τζιχάντ περνούσε μέσα από τους τουρκικούς αγωγούς. Μαύρο χρήμα από τον Μαύρο Χρυσό.

Μόνον που ο Χακάν Φιντάν ξέρει πως τα ωραία πράγματα διαρκούν πάντα λίγο. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μιλήσει με τους Ρώσους, μετά με τους Αμερικάνους και τέλος με την επόμενη ηγεσία στη Δαμασκό. Τότε θα πει και την τελευταία του κουβέντα το Ισραήλ. Ο Χακάν Φιντάν, για χρόνια αρχικατάσκοπος, ξέρει πως έχει αρχίσει να σφίγγει μία τανάλια την Άγκυρα, όπου το πρώτο σκέλος της αφορά το Κουρδικό και το δεύτερο το Κυπριακό. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ πολύπλοκη για να είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Τώρα που ο κρίκος «Άσαντ» φεύγει από τη μέση τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο ρευστά. Όλο και πιο δύσκολα.