Κοσμος

Το σάκε της Ιαπωνίας αποκτά ειδικό καθεστώς από την Unesco

Το κρασί από ρύζι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάκε: Το «θεϊκό δώρο» της Ιαπωνίας αποκτά ειδικό καθεστώς από την Unesco - Κατοχυρώνεται ως μέρος της «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας»
Το ιαπωνικό σάκε συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco © Envato/Shaiith

Σάκε: Το «θεϊκό δώρο» της Ιαπωνίας αποκτά ειδικό καθεστώς από την Unesco - Κατοχυρώνεται ως μέρος της «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας»

Διασημότερο ίσως προϊόν της Ιαπωνίας μαζί με το σούσι, το σάκε παρασκευάζεται σε αιωνόβιες αποθήκες στην κορυφή των βουνών, απολαμβάνεται στις παμπ της χώρας, σερβίρεται σε γάμους και σερβίρεται ελαφρώς παγωμένο για ειδικές προπόσεις.

Τώρα, το απαλό κρασί από ρύζι που παίζει καθοριστικό ρόλο στις γαστρονομικές παραδόσεις της Ιαπωνίας και αποτελεί αγαπημένο ποτό διασημοτήτων όπως η Κέιτ Μπλάνσετ, κατοχυρώνεται από την Unesco, η οποία το έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το ιαπωνικό σάκε στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λουκί της Παραγουάης, τα μέλη της επιτροπής της Unesco για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας ψήφισαν να αναγνωρίσουν 45 πολιτιστικές πρακτικές και προϊόντα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το βραζιλιάνικο λευκό τυρί, το ψωμί από μανιόκα της Καραϊβικής και το παλαιστινιακό σαπούνι από ελαιόλαδο.

Σε αντίθεση με τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ο οποίος περιλαμβάνει χώρους που θεωρούνται σημαντικοί για την ανθρωπότητα, όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, ο χαρακτηρισμός Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά κατονομάζει προϊόντα και πρακτικές διαφορετικών πολιτισμών που αξίζουν αναγνώρισης.

How Sake is Made in Japan

Οι Ιάπωνες το έπιναν από τον όγδοο αιώνα - Πίστευαν ότι έδιωχνε τα κακά πνεύματα

Η ιαπωνική αντιπροσωπεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση στο Λουκί.

«Το σάκε θεωρείται θεϊκό δώρο και είναι απαραίτητο για τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ιαπωνία», δήλωσε στο Associated Press ο Τακεχίρο Κάνο, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Unesco.

Οι Ιάπωνες το έπιναν από τον όγδοο αιώνα περίπου, πιστεύοντας αρχικά ότι έδιωχνε τα κακά πνεύματα.

Τα βασικά συστατικά του σάκε είναι λίγα: ρύζι, νερό, μαγιά και koji, μια μούχλα του ρυζιού, η οποία διασπά τα άμυλα σε ζυμώσιμα σάκχαρα, όπως η βυνοποίηση στην παραγωγή μπύρας. Όλη η δίμηνη διαδικασία του ατμού, της ανάδευσης, της ζύμωσης και της συμπίεσης μπορεί να είναι εξαντλητική.

Το ρύζι, το οποίο έχει τεράστια εμπορική δύναμη ως μέρος της ευρύτερης πολιτιστικής ταυτότητας της Ιαπωνίας, είναι το κλειδί για το αλκοολούχο παρασκεύασμα.

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως ιαπωνικό σάκε, το ρύζι πρέπει να είναι ιαπωνικό.

Η αναγνώριση της Unesco, δήλωσε η αντιπροσωπεία, αποτυπώνει κάτι περισσότερο από τη γνώση της τέχνης για την παρασκευή σάκε υψηλής ποιότητας. Τιμά επίσης μια παράδοση που χρονολογείται εδώ και περίπου 1.000 χρόνια: Το σάκε εμφανίζεται στο διάσημο ιαπωνικό μυθιστόρημα του 11ου αιώνα «Η ιστορία του Γκέντζι» ως το ποτό που προτιμούσε η εκλεπτυσμένη αυλή του Χέιαν.

55 Generations of Sake: One Family's Sacred Art

Ελπίδες για ώθηση στην εξαγωγική οικονομία της χώρας

Τώρα, οι αξιωματούχοι ελπίζουν να αποκαταστήσουν την εικόνα του σάκε ως το κορυφαίο αλκοολούχο ποτό της Ιαπωνίας, ακόμη και όταν οι νεότεροι πότες στη χώρα στρέφονται στο εισαγόμενο κρασί ή την εγχώρια μπίρα και το ουίσκι.

«Σημαίνει πολλά για την Ιαπωνία και για τους Ιάπωνες», δήλωσε ο Κάνο για τον χαρακτηρισμό της Unesco. «Αυτό θα βοηθήσει στην ανανέωση του ενδιαφέροντος για την παραδοσιακή επεξεργασία του σάκε».

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε «ενθουσιασμένος» από την εγγραφή της παραδοσιακής παρασκευής σάκε. Ο Ισίμπα συνεχάρη όσους είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση και προώθηση της παράδοσης.

Οι ιαπωνικές ζυθοποιίες εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η καταχώρηση θα μπορούσε να δώσει μια μικρή ώθηση στην εξαγωγική οικονομία της χώρας, καθώς η δημοτικότητα του σάκε ανθεί σε όλο τον κόσμο, εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος για την ιαπωνική κουζίνα.

Οι εξαγωγές σάκε, κυρίως προς τις ΗΠΑ και την Κίνα, αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 265 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την Japan Sake and Shochu Makers Association, έναν εμπορικό όμιλο.

Η αντιπροσωπεία της Ιαπωνίας εμφανίστηκε έτοιμη να γιορτάσει την Τετάρτη με κλασικό ιαπωνικό στιλ. Μετά την ανακοίνωση, ο Κάνο σήκωσε ένα κυπαρισσένιο κουτί γεμάτο σάκε για να κάνει πρόποση στο αλκοολούχο ποτό και την πολιτιστική τελετή.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.