Κοσμος

Η Γαλλία σε κρίση: Ο Μακρόν προχωρά σε διάγγελμα - Τα επόμενα βήματα μετά την πτώση της κυβέρνησης

Ο Μισέλ Μπαρνιέ υποβάλλει την παραίτησή του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμανουέλ Μακρόν
© EPA / SARAH MEYSSONNIER / POOL

Η Γαλλία σε κρίση: Ο Μακρόν προχωρά σε διάγγελμα - Τα επόμενα βήματα μετά την πτώση της κυβέρνησης - Ο Μισέλ Μπαρνιέ υποβάλλει την παραίτησή του

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να παραιτηθεί την Πέμπτη, μια ημέρα αφότου η κυβέρνησή του «έπεσε» μετά την ψήφο δυσπιστίας, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. 

Ο Μπαρνιέ πρόκειται να παρουσιάσει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν το πρωί της Πέμπτης. Ο Μακρόν θα απευθυνθεί στο έθνος το απόγευμα της Πέμπτης (5.12). «Μπορώ να σας πω ότι αποτελεί τιμή για μένα που υπηρέτησα τη Γαλλία και τους Γάλλους με αξιοπρέπεια», είπε ο Μπαρνιέ στην τελευταία του ομιλία πριν από την ψηφοφορία. «Αυτή η πρόταση μομφής… θα κάνει τα πράγματα πιο σοβαρά και πιο δύσκολα. Για αυτό είμαι σίγουρος».

Ο Μακρόν έχει το καθήκον να επιλέξει έναν βιώσιμο διάδοχο με περισσότερα από δύο χρόνια για το τέλος της προεδρικής του θητείας, με ορισμένους –αν και όχι όλους– αντιπάλους να τον καλούν να παραιτηθεί. Το κατακερματισμένο κοινοβούλιο θα παραμείνει αμετάβλητο καθώς δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Λεπέν: Η επιλογή μας είναι να προστατεύσουμε τους Γάλλους από έναν τοξικό προϋπολογισμό

Η πρόταση μομφής, που κατέθεσε η αριστερά στην Εθνοσυνέλευση, ήρθε εν μέσω αντιπαράθεσης σχετικά με τον προϋπολογισμό λιτότητας του επόμενου έτους, αφού ο πρωθυπουργός υπέβαλε τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ψηφοφορία. Με την κρίσιμη υποστήριξη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, η πλειοψηφία 331 βουλευτών στη 577μελή Βουλή ψήφισε την ανατροπή της κυβέρνησης. Μιλώντας στην τηλεόραση TF1 μετά την ψηφοφορία, η Μαρίν Λεπέν, είπε ότι «είχαμε να κάνουμε μια επιλογή και η επιλογή μας είναι να προστατεύσουμε τους Γάλλους» από έναν «τοξικό» προϋπολογισμό. Η Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι είναι «σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την τρέχουσα κατάσταση», προσθέτοντας ότι «η πίεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνεται όλο και πιο δυνατή».

Ήταν η πρώτη επιτυχημένη ψηφοφορία δυσπιστίας μετά την ήττα της κυβέρνησης του Ζωρζ Πομπιντού το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Ο Μακρόν επέστρεψε στο Παρίσι λίγο πριν από την ψηφοφορία μετά την ολοκλήρωση μιας τριήμερης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, έναν προφανώς κόσμο μακριά από την εσωτερική κρίση. Έκανε μια βόλτα νωρίτερα την Τετάρτη στην έρημο της όασης Al-Ula, θαυμάζοντας αρχαία αξιοθέατα. Αφού προσγειώθηκε στο Παρίσι, κατευθύνθηκε απευθείας στο παλάτι των Ηλυσίων.

«Τώρα καλούμε τον Μακρόν να φύγει», είπε στους δημοσιογράφους η Ματθίλδη Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του σκληρού αριστερού κόμματος France Unbowed (LFI), προτρέποντας σε «πρόωρες προεδρικές εκλογές» να λυθεί η ολοένα και βαθύτερη πολιτική κρίση. Φροντίζοντας να μην κραυγάζει την πτώση της κυβέρνησης, η Λεπέν είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το κόμμα της –μετά τον διορισμό νέου πρωθυπουργού– «θα τους άφηνε να δουλέψουν» και θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός «προϋπολογισμού που είναι αποδεκτός για όλους». Αλλά σε ένα κύριο άρθρο, η Le Monde είπε ότι η Λεπέν είχε διακινδυνεύσει να αναστατώσει τους δικούς της υποστηρικτές, όπως συνταξιούχους και ηγέτες επιχειρήσεων, ανατρέποντας την κυβέρνηση. «Σε διάστημα λίγων λεπτών, διέλυσε τη στρατηγική ομαλοποίησης που ακολουθούσε με συνέπεια», ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Laurent Wauquiez, επικεφαλής των δεξιών βουλευτών στο κοινοβούλιο, είπε ότι η ακροδεξιά και η σκληρή αριστερά φέρουν την ευθύνη για μια ψήφο μομφής που θα «βυθίσει τη χώρα σε αστάθεια».

Γαλλία: Ποιοι είναι υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού

Οι υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού είναι λίγοι, αλλά ο πιστός υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου και ο κεντρώος σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού είναι πιθανοί υποψήφιοι. Στα αριστερά, ο Μακρόν θα μπορούσε να στραφεί στον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. 

Ο Μπαρνιέ ήταν ο πέμπτος πρωθυπουργός από τότε που ο Μακρόν ανέλαβε την εξουσία το 2017, με τον καθένα να υπηρετεί μια διαδοχικά μικρότερη περίοδο. Δεδομένης της αναταραχής, ο νέος υποψήφιος κινδυνεύει με ακόμη μικρότερη θητεία από τον Barnier, του οποίου η θητεία ήταν η συντομότερη από οποιαδήποτε άλλη διοίκηση από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Ο Μακρόν μπορεί να διορίσει γρήγορα τον νέο πρωθυπουργό, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αρκετές πηγές. Πηγή κοντά στον Μακρόν είπε ότι ο πρόεδρος, ο οποίος έχει πάρει χρόνο με τους διορισμούς στο παρελθόν, δεν είχε «καμία επιλογή» από το να το κάνει εντός 24 ωρών. Πάντως, ο Μακρόν απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση.

Αντιμέτωπη με απεργίες η Γαλλία

Με τις αγορές να είναι νευρικές και τη Γαλλία να προετοιμάζεται για απεργίες στον δημόσιο τομέα ενάντια στην απειλή περικοπών, ενέργειες που θα κλείσουν τα σχολεία και θα πλήξουν την αεροπορική και σιδηροδρομική κυκλοφορία, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση κρίσης. Τα συνδικάτα κάλεσαν τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, να απεργήσουν την Πέμπτη για ξεχωριστά μέτρα μείωσης του κόστους.

«Η αποτυχία του» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αριστερής καθημερινής Liberation, με μια φωτογραφία του Μακρόν, του οποίου η θητεία διαρκεί μέχρι το 2027. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος πρόκειται να φιλοξενήσει μια μεγάλη διεθνή εκδήλωση το Σάββατο με την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του 2019, με καλεσμένους όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.