Κοσμος

Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με στρατεύματα του ΝΑΤΟ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα τρία «αγκάθια» είναι η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, τα κατεχόμενα εδάφη και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο τρόπος που θα προσεγγίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι το κυρίαρχο θέμα στα αμερικανικά και όχι μόνο ΜΜΕ, ενώ είχε προηγηθεί ο διορισμός του Κιθ Κέλογκ  ως ειδικό απεσταλμένο στην πολύπαθη χώρα.

Ο Κιθ Κέλογκ © ΕΡΑ/SARAH SILBIGER

«Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ  να υπηρετήσει ως Βοηθός του προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία», έγραψε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social. «Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΗ!» συμπλήρωσε.

Όπως μεταδίδει το CNN, διορίζοντας τον Κιθ Κέλογκ ειδικό απεσταλμένο του στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε επίσης ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το πιο ακανθώδες ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για το οποίο έχει δεχθεί σφοδρά πυρά ο Μπάιντεν.

Ο Κιθ Κέλογκ, ο 80χρονος πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, για τον πόλεμο είχε γράψει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε «μπλέξει» την Αμερική σε έναν ατελείωτο πόλεμο. Είχε υπογραμμίσει ότι η πιο διπλωματική προσέγγιση του Τραμπ απέναντι στον Πούτιν θα του επιτρέψει να συνάψει συμφωνία.

Ο Κιθ Κέλογκ τονίζει ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί περισσότερα όπλα πριν από τη ρωσική εισβολή και αμέσως μετά, για να μπορέσει η Ουκρανία να κερδίσει. Επισημαίνει, δε, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή επ' αόριστον. Ο Κέλογκ τονίζει, την ίδια στιγμή, ότι η μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Όπως γράφει το CNN, θα επιβληθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Εάν συμφωνήσει σε αυτό, η Ρωσία θα λάβει μία πρώτη ελάφρυνση των κυρώσεων και στη συνέχεια θα γίνει η ολική άρση όταν και υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία με την οποία θα συμφωνεί και η Ουκρανία.

Η Ουκρανία, όπως επισημαίνεται ακόμη στο δημοσίευμα, δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα διαπραγματευτεί επί του ζητήματος μέσα από τη διπλωματία.  Την ίδια στιγμή, μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πιθανότατα θα πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση, με στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή στρατιώτες από άλλα έθνη.

Θα υπάρξει ακόμη ένα πλαφόν στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, κάτι που από θίγουν εδώ και καιρό οι Ρεπουμπλικανοί και ασκούν αυστηρή κριτική στον Μπάιντεν.