- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Επιγραφή προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού βρέθηκε στη δυτική Τουρκία - Οι ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη και η σύνδεσή της με τον Μέγα Αλέξανδρο
Μια πλάκα αφιερωμένη στον διάσημο Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό αποκάλυψαν ανασκαφές στην ελληνιστική πόλη της αρχαίας Βλαύνδου, που βρίσκεται στη δυτική επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας.
Σε εξέλιξη από το 2018, οι ανασκαφές στην αρχαία Βλαύνδο, μια πόλη που ιδρύθηκε από στρατιώτες από τη Μακεδονία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολία, έχουν αποκαλύψει αξιόλογα ευρήματα.
Η Βλαύνδος περιβάλλεται από το βαθύ φαράγγι Ουλούμπεϊ και έχει μια ενιαία είσοδο, που μοιάζει με φυσικό φρούριο.
Επιγραφή αφιερωμένη στον αυτοκράτορα Αδριανό ανακαλύφθηκε στην αρχαία Βλαύνδο
Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν φέτος τον Ιούνιο, επικεντρώνονται σε έναν ναό της Δήμητρας, καθώς και σε έναν μνημειακό χώρο τάφου στην είσοδο της πόλης.
Μια ομάδα 60 αρχαιολόγων εργάζεται στην περιοχή.
Ο ανατολικός-δυτικός δρόμος μπροστά από τον ναό της Δήμητρας χρησίμευε ως η καρδιά της αρχαίας πόλης κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μαρμάρινη επιγραφή αφιερωμένη στον Αδριανό.
Η επιγραφή, μήκους 80 εκατοστών και πλάτους 35 εκατοστών, γράφει: «Στον Σωτήρα και Ιδρυτή Αυτοκράτορα Αδριανό Ολύμπιο».
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η επιγραφή πιθανότατα δημιουργήθηκε για να τιμήσει τον Αδριανό, ο οποίος βασίλεψε το 117-138 μ.Χ.
Κατοικήθηκε από την ελληνιστική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο
H αρχαία Βλαύνδος, γνωστή ως Μλαύνδος την εποχή που εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Μακεδόνες στρατιώτες των Σελευκιδών, βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια του Ουσάκ και 200 χλμ. ανατολικά της Σμύρνης.
Μολονότι πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας, όπως οι Σάρδεις και η Ιεράπολις, έχουν ανασκαφεί συστηματικά, μικρότερες, όπως η Βλαύνδος που σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες.
Η Βλαύνδος κατοικήθηκε από την ελληνιστική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο. Στον Μεσαίωνα, η πόλη φαίνεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά.