Κοσμος

Ανασκόπηση 2024: Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της χρονιάς σε 24 εικόνες

Από τις φωτιές μέχρι τους σεισμούς και τις πλημμύρες - Όλα όσα βιώσαμε τις τελευταίες 365 ημέρες

Γεωργία Ζερβογιάννη
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 Ανασκόπηση 2024: Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της χρονιάς στον κόσμο - Δείτε τι συνέβη φέτος

Μέρες που είναι συνηθίζονται οι ανασκοπήσεις και οι γλυκόπικρες αναμνήσεις μπερδεύονται. Για ένα δημοσιογράφο η επιλογή των εικόνων της χρονιάς προσομοιάζει με εσωτερική αναθεώρηση αφού καλείται να εκτιμήσει σε ψυχρό χρόνο όσα πέρασαν μπροστά από τα ματιά του και όλα εκείνα που σημάδεψαν τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για τις φυσικές καταστροφές. Οι σεισμοί, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, η ξηρασία, οι τυφώνες και οι πλημμύρες σε κάποια μέρη του κόσμου είναι σχεδόν μέρος της καθημερινότητας - σε κάποια άλλα πάλι έρχονται ξαφνικά αν και ίσως όχι απροειδοποίητα.

Ακούμε συχνά ότι για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να κάνουμε θυσίες. Αλλά αυτή η διατύπωση είναι λανθασμένη. Πρέπει να βρούμε χαρά στο να φροντίζουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας, από τη φύση μέχρι τα πράγματα που μας ανήκουν. Άλλωστε, είμαστε μέρος του φυσικού κόσμου και εξαρτόμαστε από αυτόν. Ακολουθεί η Ανασκόπηση μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές

Ανασκόπηση 2024: Οι φυσικές καταστροφές που σημάδεψαν τη χρονιά

Ιανουάριος 2024

Η χρονιά ξεκίνησε με ένα εφιαλτικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία. Η δόνηση των 7,6 Ρίχτερ έγινε αισθητή μέχρι το Τόκιο και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, ενώ 3 άτομα δε βρέθηκαν ποτέ. Ήταν ο φονικότερος σεισμός που έχει πλήξει την Ιαπωνία, μετά από αυτόν που σημειώθηκε το 2016 στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και προκάλεσε τον θάνατο 276 ανθρώπων.

Μετά τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ καταγράφηκαν 200 ακόμα μετασεισμοί © SOPA Images / Getty Images

Ο σεισμός είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις και συνέχιζε να καταστρέφει ακόμη και μετά το πέρασμά του. Τα κατεστραμμένα από τον σεισμό ηλεκτρικά καλώδια προκάλεσαν μία τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δημοφιλή αγορά Asaichi στην περιοχή Wajima, και περισσότερα από 200 καταστήματα και σπίτια.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά τον σεισμό στην κατοικημένη περιοχή της Wajima © SOPA Images / Getty Images

Τον ίδιο μήνα μία σφοδρή χειμερινή καταιγίδα προκάλεσε ανεμοστρόβιλους στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ με ριπές που ξεπερνούσαν τα 80 χλμ./ώρα. Η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια και η Βοστόνη επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις και περισσότερα από 890.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

H Βοστόνη ήταν μια από τις πόλεις των ΗΠΑ που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις τον Ιανουάριο του 2024 © Boston Globe / Getty Images

Φεβρουάριος 2024

Το πύρινο μέτωπο γύρω από την Βίνα ντελ Μαρ, στην τουριστική επαρχία Βαλπαραΐσο της κεντρικής Χιλής, ξέσπασε στις 2 Φεβρουαρίου και άφησε πίσω του 137 νεκρούς. Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς χαρακτήρισε αυτές τις πυρκαγιές τη «μεγαλύτερη τραγωδία» στη χώρα μετά τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι του 2010 που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Οι περιοχές γύρω από την παραθαλάσσια τουριστική πόλη Βίνα ντελ Μαρ ήταν από τις πιο σκληρά πληγείσες © Anadolu/ Getty Images

Μάρτιος 2024

Ο φετινός Μάρτιος αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), όσο και με την NASA. Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, ο Αμαζόνιος είχε τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών που καταγράφηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους από το 2016. Υπήρξαν 7.861 πυρκαγιές κατά την περίοδο αυτή, μια αύξηση σχεδόν 180% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

O Αμαζόνιος είχε τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών που καταγράφηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους από το 2016 © Victor Moriyama/ Getty Images

Απρίλιος 2024

Η Ταϊβάν έζησε το χειρότερο σεισμό των τελευταίων 25 ετών στις 3 Απριλίου. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 7.4 Ρίχτερ και προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχισοτν 1.00 ακόμα, αλλά οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί και η ευρεία ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καταστροφές φαίνεται ότι απέτρεψαν μια μεγάλη καταστροφή στο νησί την ώρα που οι ισχυροί μετασεισμοί άγγιξαν τους 300.

Οι σεισμοί κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο φαινόμενο είναι για τη νήσο, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο που συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες © Annabelle Chih / Stringer/ Getty Images

Καταρρακτώδης βροχή στο Ντουμπάι 

Μία καταρρακτώδης βροχή στο Ντουμπάι στάθηκε ικανή να δούμε εικόνες χάους και καταστροφής. Ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, την ώρα που οι εκτεταμένες πλημμύρες συνέχισαν να κατακλύζουν την πόλη. Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε στα μέσα Απριλίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις γύρω χώρες χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ιστορικό καιρικό φαινόμενο. Από την καταιγίδα πλημμύρισε το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το δεύτερο μεγαλύτερο σε κυκλοφορία στον κόσμο, ενώ μερικά από τα σπανιότερα Supercars και αυτοκίνητα πολυτελείας χάθυηκαν κάτω από τη λάσπη.

Σπάνιες είναι οι εικόνες πλημμυρών στο Ντουμπάι και αυτό αντίκρυσαν οι κάτοικοί του τον Απρίλιο του 2024 © Francois Nel / Getty Images

Μάιος 2024

Περισσότεροι από 475 ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν στις ΗΠΑ τον Μάιο, με τους πιο ισχυρούς να είναι στην Αϊόβα και στην Οκλαχόμα. Οι δύο ανεμοστρόβιλοι άφησαν πίθσω τους εννέα νεκρούς και δεκάδες επιζώντες να εντοπίζονται μετά από ώρες κάτω από ερείπια κτιρίων που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ένας ανεμοστρόβιλος, όπως ορίζεται από το Εθνικό Εργαστήριο Σοβαρών Καταιγίδων της NOAA, είναι μια στενή, βίαια περιστρεφόμενη στήλη αέρα που εκτείνεται από μια καταιγίδα προς το έδαφος © Anadolu / Getty Images

Ιούνιος 2024

Ο τυφώνας Beryl ανακηρύχθηκε ο ισχυρότερος τυφώνας όλων των εποχών, σπάζοντας το τελευταίο από μια σειρά ρεκόρ, με τους ειδικούς να λένε ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, καθώς προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην Καραϊβική. Ο τροπικός κυκλώνας έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ, καθώς αναπτύχθηκε ταχύτερα και πολύ νωρίτερα μέσα στο έτος από παρόμοια φαινόμενα. Είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο και παρουσίασε την ταχύτερη εντατικοποίηση οποιουδήποτε τυφώνα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, τυπικά την πιο έντονη περίοδο στον Ατλαντικό, η οποία διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου. 

Εικόνα από την Τζαμάικα, όπου χτύπησε ο τυφώνας Beryl © Joe Raedle / Getty Images

Ιούλιος 2024

Η «Park Fire», η μεγάλη δασική πυρκαγιά στη βόρεια Καλιφόρνια, στα τέλη Ιουλίου έγινε μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία με σχεδόν 1,4 εκατομμύρια στρέμματα να γίνονται στάχτη και 4.000 ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια τους.

Η φωτιά στην Καλιφόρνια το φετινό καλοκαίρι έκαψε έκταση μεγαλύτερη από το Λος Άντζελες © David McNew/ Getty Images

Η Ανταρκτική, η πιο παγωμένη ήπειρος του πλανήτη, γνώρισε τον Ιούλιο, υψηλότερες θερμοκρασίες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τις μέσες τιμές της νοτίου ηπείρου να είναι 3,1 βαθμοί Κελσίου πάνω από το κανονικό. Πρόκειται για τον δεύτερο πιο θερμό μήνα Ιούλιο, μετά τον Ιούλιο του 1981, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων το 1979. Οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ -34,68°C τη 15η Ιουλίου και -28,12°C την 31η Ιουλίου.

Αντιμέτωπη με συνθήκες «καύσωνα» και η Ανταρκτική © Anadolu/ Getty Images

Την ίδια στιγμή η συνεχιζόμενη ξηρασία σε αρκετές πολιτείες της Βραζιλίας, στο Περού, τη Βολιβία και την Κολομβία, είχε ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα νερού σε επίπεδα ρεκόρ, σαρωτικές αποτυχίες καλλιεργειών και εκτεταμένες πυρκαγιές. Η ξηρασία επηρέασε κυρίως το τροπικό δάσος και τη λεκάνη του Αμαζονίου και τους υγροβιότοπους Pantanal προκαλώντας ρεκόρ πυρκαγιών.

Η περιοχή του Αμαζωνίου βιώνει ξηρότερες συνθήκες από ό,τι στο παρελθόν, ένα φαινόμενο που συνδέεται στενά με την κλιματική αλλαγή και εντείνεται από το El Ninio © NurPhoto/ Getty Images

Αύγουστος 2024

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη χώρα μας το μεσημέρι στις 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική κατέκαψε περίπου 85.000 στρέμματα, με το μήκος των πύρινων μετώπων να φτάνει τα 23 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, αλλά και τη νότια πλευρά της Πεντέλης, τα Άνω Βριλήσσια και το Πάτημα Χαλανδρίου, μετέτρεψε άλλοτε καταπράσινα τοπία σε ένα απόκοσμο σκηνικό ερήμωσης και θλίψης © Nick Paleologos / SOOC

Η φωτιά αύξησε το σύνολο των καμμένων δασικών εκτάσεων στην Αττική, με το ποσοστό τους να ανέρχεται πια στο 37% , που ισοδυναμεί με περίπου 700.000 στρέμματα.

Οι καπνοί από τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα σκέπασαν τον ουρανό της Αθήνας το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου © Anadolu/ Getty Images

Σεπτέμβριος 2024

Ακραίες ήταν οι καιρικές συνθήκες στην Κεντρική Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την κακοκαιρία Μπόρις να οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς εν μέρει στην έντονη ζέστη που καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η κακοκαιρία Boris έπληξε την Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Οι «πλημμύρες του αιώνα» όπως ονομάστηκαν ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και ολόκληρες πόλεις να εκκενωθούν.

Οι βροχοπτώσεις ήταν τόσο ισχυρές που οι βροχομετρικοί χάρτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν έντονα χρώματα για να δείξουν τις σφοδρότερες βροχές, ξέμειναν από αποχρώσεις και χρησιμοποιούσαν το λευκό © Gabriel Kuchta/ Getty Images

Ο τυφώνας Χέλεν, έφτασε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ως φονικός τυφώνας κατηγορίας 4 στα τέλη Σεπτεμβρίου και χάραξε ένα μονοπάτι καταστροφής 800 χιλιομέτρων σε έξι πολιτείες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες και σκοτώνοντας περισσότερους από 230 ανθρώπους. Ο Χέλεν έγινε ο δεύτερος πιο θανατηφόρος τυφώνα των τελευταίων 50 ετών, μετά την Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι ακίνητες περιουσίες που χάθηκαν αγγίζουν σε αξία τα 47,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τυφώνας«Helene» ήταν ο πιο θανατηφόρος τυφώνας στις ΗΠΑ μετά τον «Katrina» © Joe Raedle/ Getty Images

Οκτώβριος 2024

Τίποτα δεν άφησε όρθιο ο τυφώνας Μίλτον που σάρωσε την ανατολική ακτή της Φλόριντας στις αρχές Οκτωβρίου, με τους φονικούς ανεμοστρόβιλους να ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δέκα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που οι ζημιές από το χτύπημα του τυφώνα έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο «τυφώνας του αιώνα» χτύπησε με σφοδρότητα τη Φλόριντα με ανέμους άνω των 165 χιλιομέτρων την ώρα © Joe Raedle/ Getty Images

Το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Τράμι από τις Φιλιππίνες στα τέλη Οκτωβρίου σηματοδότησε τη φονικότερη και πιο καταστροφική καταιγίδα στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς και αγννούμενους με περισσότερους από 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν βρεθεί στο πέρασμα της καταιγίδας.

193.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών στις Φιλιππίνες © Ezra Acayan/Getty Images

Τις ίδιες μέρες στην Ισπανία η χειρότερη καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της πήρε σάρκα και οστά την 29η Οκτωβρίου, με τη Βαλένθια να είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο. 230 νεκροί ήταν ο θλιβερός απολογισμός με τις υλικές ζημιές να αγγίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Σε περιοχές της Βαλένθια έπεσαν 491 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες χθες, που ισοδυναμεί με τη βροχή ενός ολόκληρου έτους © SOPA Images/ Getty Images

Ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον ο υψηλότερος για ευρωπαϊκή χώρα μετά τις πλημμύρες με 209 θύματα στη Ρουμανία, το 1970. 

Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε η βροχή ενός ολόκληρου έτους στην ανατολική και κεντρική Ισπανία © Anadolu/ Getty Images

Νοέμβριος 2024

Πριν από το 2021 η χερσόνησος Ρέικιανες στην Ισλανδία δεν είχε δει ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ και 800 χρόνια αν και η χώρα βρίσκεται στο συνεχώς ενεργό γεωλογικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. 

Οι σεισμολόγοι λένε ότι μια μακροχρόνια αδρανής γραμμή ρήγματος που βρίσκεται κάτω από το τοπίο ξύπνησε ξανά και προκάλεσε την τεράστια έκρηξη.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι μια μακροχρόνια αδρανής γραμμή ρήγματος που βρίσκεται κάτω από το τοπίο ξύπνησε ξανά και προκάλεσε την τεράστια έκρηξη © Anadolu/ Getty Images

Δεκέμβριος 2024

Το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στην ιστορία της έζησε η Ρόδος με τις εικόνες τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου να είναι αποκαλυπτικές, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες μέσα σε λίγη ώρα η βροχή που έπεσε στο νησί έφτασε το 75% του νερού που έπεσε στην Βαλένθια. Αυτοκίνητα παρασύρονταν από τα ορμητικά νερά και κατέληγαν σε αυλές σπιτιών και οι δρόμοι ήταν θαμμένοι με λασπόνερα και φερτά υλικά. 

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Ρόδος μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Bora © ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI
Οι καταστροφές το Σαββατοκύριακο 30 και 1 Δεκεμβρίου ήταν εκτεταμένες στο νησί της Ρόδου © ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

Η κακοκαιρία Bora σάρωσε και τη Λήμνο με τη βροχή που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες να φτάνει τους 141 τόνους νερού.

Πολλά χωριά της Λήμνου πλημμύρισαν και βρέθηκαν βυθισμένα κάτω από τόνους λάσπης © ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI