Κοσμος

Τζέιμι Ντάιμον: Ο CEO της JP Morgan θέλει να δουλεύουμε 3,5 ημέρες

και να ζούμε μέχρι τα 100..!

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζέιμι Ντάιμον: Ο CEO της JP Morgan θέλει να δουλεύουμε 3,5 ημέρες

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Tζέιμι Ντάιμον, αποτινάσσει τις καταστροφολογικές προβλέψεις σχετικά με το τι σημαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα και, αντίθετα, περιγράφει πώς βλέπει την τεχνολογία να βελτιώνει σημαντικά τις επιχειρήσεις και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής των εργαζομένων τους.

Ακόμα και ο Ντάιμον- σφοδρός υποστηρικτής των καθιερωμένων από καιρό προτύπων καριέρας, όπως η σκληρή εργασία, η προετοιμασία για τα πάντα και η εργασία στο γραφείο - λέει ότι οι μελλοντικές γενιές εργαζομένων θα μπορούσαν να εργάζονται μιάμιση ημέρα λιγότερο κάθε εβδομάδα, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εκτός από τη συρρίκνωση της εβδομάδας εργασίας από πέντε σε τρεισήμισι ημέρες την εβδομάδα, ο Dimon προβλέπει επίσης ότι το προσωπικό στο μέλλον θα μπορούσε να ζήσει μέχρι τα 100 χρόνια.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν από την τεχνολογία, ενώ περίπου το ένα τέταρτο του αμερικανικού εργατικού δυναμικού φοβάται ότι στο μέλλον θα χάσει τον ρόλο του από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας είναι επίσης κάτι που οι κοινωνίες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν, τόνισε ο Ντάιμον, προσθέτοντας ότι με την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα υπάρχουν επίσης τεράστιες ευκαιρίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

«Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα», δήλωσε. «Η τεχνολογία πάντα αντικαθιστούσε τις θέσεις εργασίας. Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα έχουν καρκίνο εξαιτίας της τεχνολογίας, και κυριολεκτικά θα εργάζονται πιθανότατα τρεισήμισι ημέρες την εβδομάδα».

Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση ορισμένων δραστηριοτήτων τους, διαπίστωσε η McKinsey σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Ωστόσο, ο Ντάιμον και η McKinsey δεν είναι οι πρώτοι που προβλέπουν ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε συντομότερη εβδομάδα εργασίας. Σε ένα δοκίμιο του 1930 με τίτλο «Οικονομικές δυνατότητες για τα εγγόνια μας», ο οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς προέβλεψε ότι η γενιά των εγγονών του θα εργάζεται 15 ώρες την εβδομάδα λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας. Ο σημερινός μέσος όρος στο Ηνωμένο Βασίλειο του Keynes είναι 36,4 ώρες.

Όπως και πολλοί άλλοι διανοητές, ο Ντάιμον γνωρίζει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρό όπλο αν έπεφτε σε λάθος χέρια. «Η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτα πράγματα για την ανθρωπότητα, αλλά, ξέρετε, τα αεροπλάνα πέφτουν, τα φάρμακα χρησιμοποιούνται καταχρηστικά - υπάρχουν και αρνητικά. Αυτό, το μεγαλύτερο αρνητικό κατά την άποψή μου, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από κακούς ανθρώπους για να κάνουν κακά πράγματα. Σκεφτείτε τον κυβερνοπόλεμο».

Πηγή: Fortune