Κοσμος

Politico: Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να καταστρέψει την ευρωζώνη

Aρχικά απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι συμβαίνει με τα επιδόματα των ευρωβουλευτών; Είναι η Λεπέν μεμονωμένη περίπτωση;
© TERESA SUAREZ/ EPA

Μαρίν Λεπέν: Γιατί μπορεί να καταστρέψει την ευρωζώνη

Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να είναι έτοιμη να προκαλέσει μια κρίση της ευρωζώνης τύπου Ελλάδας, καθώς αποφασίζει αν θα ρίξει τη νεοσύστατη κυβέρνηση της Γαλλίας.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολιτικές και οικονομικές αναταραχές - με τις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές του μπλοκ να δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε έναν  οπαδό της Ρωσίας στην Ρουμανία, τη Γερμανία να πλήττεται από μια σειρά μαζικών απωλειών θέσεων εργασίας και τους ηγέτες να προβληματίζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν μια νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ - Μαρίν Λεπέν μπορεί να είναι έτοιμη να βάλει φωτιά, αναφέρει το Politico.

Η ακροδεξιά πολιτικός και το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, ζυγίζουν αν θα ψηφίσουν κατά του προϋπολογισμού του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος όχι μόνο θα τραβήξει την πρίζα στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του, η οποία βρίσκεται στη θέση της λιγότερο από τρεις μήνες, αλλά και θα τρομοκρατήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα σοκάρει όλη την Ευρώπη.

«Εάν ο προϋπολογισμός παραμείνει ως έχει, θα ψηφίσουμε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε η Λεπέν μετά τη συνάντηση με τον Μπαρνιέ για περισσότερο από μία ώρα το πρωί της Δευτέρας. «Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιλέξει νέο πρωθυπουργό».

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, η οποία σχηματίστηκε αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες κατακερμάτισαν το κοινοβούλιο σε τρία αριστερά, κεντρώα και ακροδεξιά μπλοκ, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διευθέτηση των καταστροφικών δημόσιων οικονομικών της χώρας. Χρόνια σπάταλων δαπανών έχουν φέρει το έλλειμμα της Γαλλίας -δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του πόσα δαπανά και του πόσα εισπράττει σε φόρους- σε ποσοστό άνω του 6% της συνολικής οικονομίας, διπλάσιο από αυτό που επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, η Λεπέν έχει αντισταθεί στον τορπιλισμό του συνασπισμού. Αλλά πάντα έλεγε ότι θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό αν δεν τον ενέκρινε. Και τον μισεί. Το ίδιο κάνει και η αντίπαλη αριστερή ομάδα της. Με τις συζητήσεις γι' αυτόν στο κοινοβούλιο να φτάνουν στο τέλος τους, μαζί οι δύο φράξιες έχουν αρκετά στρατεύματα για να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Μπαρνιέ και να βυθίσουν τη χώρα σε μια νέα φάση πολιτικού χάους.

Πριν από μια δεκαετία, το τεράστιο δημόσιο χρέος στην Ελλάδα παραλίγο να ανατρέψει την ευρωζώνη με το ενιαίο νόμισμα. Αποκάλυψε πώς οι κρίσεις δεν μπορούσαν να περιοριστούν σε μία μόνο χώρα και πώς δεν χρειάστηκε πολύ για να αρχίσουν να παραπαίουν οι οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ακόμα και μεγάλα κράτη όπως η Γαλλία και η Ιταλία, τόσο σημαντικά για την υγεία του μπλοκ, ένιωσαν τη ζέστη.

Αλλά τότε, η Γερμανία ήταν ισχυρή υπό την καγκελάριο της, Άνγκελα Μέρκελ. Μπορούσε να αντέξει οικονομικά να διασώσει συμμάχους που αγωνίζονταν και είχε το πολιτικό κεφάλαιο για να σταθεροποιήσει το πλοίο. Αυτό δεν ισχύει πλέον, με τη γερμανική οικονομία να βρίσκεται σε σύγχυση και την κυβέρνησή της να είναι πολιορκημένη.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε το πρώτο κλείσιμο εργοστασίων στην ιστορία της, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας μετά από πτώση 42% στα τριμηνιαία κέρδη. Η χαλυβουργία ThyssenKrupp ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να καταργήσει έως και 11.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Χιλιάδες ακόμη πρόκειται να φύγουν από την Bosch και τη Ford στη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης χρέους της ευρωζώνης λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της αβεβαιότητας της πολιτικής.

Η αναμέτρηση για τον προϋπολογισμό έρχεται καθώς η Λεπέν αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τις κατηγορίες για υπεξαίρεση που αντιμετωπίζει. Η Λεπέν, μαζί με το κόμμα της - τον Εθνικό Συναγερμό - και άλλα 26 άτομα δικάζονται επειδή φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώσουν υπαλλήλους του κόμματος. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η απόφαση της Λε Πεν για τον προϋπολογισμό θα παρακολουθείται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες συχνά μπορούν να υπαγορεύσουν την πορεία των κυβερνήσεων. Οι αγορές έχουν ηρεμήσει μετά την έξαρση της ανησυχίας μετά την αρχική προκήρυξη των εκλογών από τον Μακρόν, αλλά οι επενδυτές παραμένουν τεταμένοι - με τη Γαλλία να θεωρείται πλέον χειρότερος πιστωτικός κίνδυνος από την Πορτογαλία ή την Ισπανία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.