Κοσμος

Βέλμα Μπάρφιλντ: Η πρώτη γυναίκα θανατοποινίτισσα που εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις ΗΠΑ

Η γυναίκα της πτέρυγας μελλοθάνατων, κατά συρροή δολοφόνος, καταδικάστηκε για έναν φόνο αλλά ομολόγησε έξι

Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βέλμα Μπάρφιλντ | Η δηλητηριάστρια που εκτελέστηκε το 1984 στις ΗΠΑ μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής και η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση

Η Βέλμα Μπάρφιλντ (Μπουλάρντ, το πατρικό της) ήταν η πρώτη κόρη ενός αγρότη και μιας νοικοκυράς από τα 9 παιδιά που έκαναν μαζί. Όταν γεννήθηκε, στις 29 Οκτωβρίου 1932, η οικογένεια ζούσε σε ένα άβαφο ξύλινο σπίτι στην αγροτική Νότια Καρολίνα. Το σπίτι δεν είχε ούτε ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Οι γονείς του πατέρα ζούσαν στο ίδιο σπίτι, όπως και η ανάπηρη από πολιομυελίτιδα αδερφή του. Καθώς η Μεγάλη Ύφεση χειροτέρευε, ο πατέρας ήταν αδύνατο να βγάλει τα προς το ζην πουλώντας το βαμβάκι και τον καπνό που καλλιεργούσε. Βρήκε δουλειά ως υλοτόμος σε πριονιστήριο και μετέφερε την οικογένειά του σε ένα μικροσκοπικό σπίτι πιο κοντά στην πόλη. Όταν γεννήθηκε το τρίτο παιδί της οικογένειας, ο πατέρας έπιασε δουλειά σε κλωστοϋφαντουργείο και μετέφερε την οικογένεια πίσω στο σπίτι όπου είχαν μείνει οι γονείς του, που σύντομα πέθαναν.

Βέλμα Μπάρφιλντ © Death Row Executions/Youtube

Η οικογένεια είχε παραδοσιακές, πατριαρχικές αρχές. Ο πατέρας ήταν αυταρχικός, οργιζόταν εύκολα και έπινε όταν δεν κατάφερνε να επιβάλει πειθαρχία στα πολλά παιδιά του -που δε γλίτωναν τις ξυλιές του με καλάμια ή με τη ζωστήρα του. Η γυναίκα του ήταν η υποτακτική σύζυγος. Ένα πράγμα που τον θύμωνε ιδιαίτερα ήταν τα έξυπνα και φλύαρα παιδιά -τόσο το μεγαλύτερο αγόρι του, όσο και η πρώτη κόρη του η Βέλμα.

Η Βέλμα Μπάρφιλντ δυσανασχετούσε με την υποχωρητική στάση της μητέρας της που κινδύνευε συχνά να δεχτεί και η ίδια τις γροθιές του, επειδή ήταν ένας παθολογικά ζηλιάρης σύζυγος και ταυτόχρονα κατάφωρα άπιστος. Κάθε φορά που η Βέλμα έτρωγε ξύλο από τον μπαμπά της, στενοχωριόταν τόσο με την παθητική στάση της μαμάς της, που έβλεπε και δεν έκανε τίποτα, όσο και με τον επιθετικό μπαμπά της.

Όταν πήγε σχολείο, στην αρχή το λάτρεψε. Ήταν ξυπνο κορίτσι, έπαιρνε καλούς βαθμούς και επαίνους από τους δασκάλους. Το σχολείο της πρόσφερε επίσης την ηρεμία που δεν είχε στο σπίτι. Ωστόσο, η Βέλμα Μπάρφιλντ δε φορούσε τα όμορφα φορέματα που φορούσαν τα άλλα κορίτσια, τα παπούτσια της ήταν φθαρμένα και κρυβόταν για να φάει κρυφά τα φτωχικά της γεύματα επειδή τα άλλα παιδιά την κορόιδευαν. Μετά άρχισε να κλέβει κέρματα από τις τσέπες των παντελονιών του πατέρα της για να αγοράσει καραμέλες. Όταν έκλεψε 80 δολάρια από έναν ηλικιωμένο γείτονα, ο πατέρας της την έδειρε άγρια για να τη συνετίσει και μετά δεν υπήρξαν άλλες κλεψιές στα παιδικά της χρόνια.

Βέλμα Μπάρφιλντ © Death Row Executions/Youtube

Καθώς η Βέλμα μεγάλωνε, της ανέθεταν όλο και περισσότερες δουλειές. Έπρεπε να βοηθάει στη φάρμα και να φροντίζει τα μικρότερα αδέρφια της. Αγανακτούσε, αλλά ποτέ δεν επαναστάτησε ανοιχτά από φόβο μήπως εξοργίσει τον αυστηρό μπαμπά της. Παρά τη σκληρή πειθαρχία, η Βέλμα Μπάρφιλντ ήταν συχνά χαρούμενη που ήταν το κορίτσι του μπαμπά. Όταν 10 ετών είπε στον μπαμπά της πόσο της άρεσε ένα φόρεμα σε μια βιτρίνα καταστήματος, εκείνος μπήκε κατευθείαν μέσα και της το αγόρασε.

Δυστυχώς, αργότερα στη ζωή της, όπως είπε σε έναν δημοσιογράφο, ο πατέρας της μπήκε στην κρεβατοκάμαρά της και τη βίασε

Η Βέλμα μπορούσε να πει ψέματα και ήταν πρωταθλήτρια της χειραγώγησης σε μεγάλο μέρος της ζωής της. Ο ισχυρισμός για σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να ήταν ένας εύκολος τρόπος για να κερδίσει τη συμπάθεια των ανθρώπων.

Βέλμα Μπάρφιλντ © Death Row Executions/Youtube

Η Βέλμα Μπάρφιλντ στο γυμνάσιο δεν έπαιρνε πια τους καλούς βαθμούς που είχε στο δημοτικό. Ωστόσο, βρήκε μια δραστηριότητα που της άρεσε: το μπάσκετ. Έβρισκε στο γρήγορο άθλημα έναν καλό τρόπο για να αποβάλει ενέργεια. Στη συνέχεια, η μητέρα της επέμεινε να εγκαταλείψει την ομάδα του μπάσκετ γιατί είχε πρόσφατα γεννήσει δίδυμα και χρειαζόταν τη βοήθειά της στις δουλειές του σπιτιού.

Στο μεταξύ, η Βέλμα είχε ερωτευθεί ένα αγόρι που ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερό της, τον Τόμας Μπερκ. Οι δυο τους έβρισκαν χρόνο στο σχολείο για να φλερτάρουν, γιατί της απαγόρευαν να βγεί ραντεβού έως ότου γινόταν 16 ετών. Αλλά και μετά τα 16, ο πατέρας της δεν ήθελε η κόρη του να βγαίνει έξω. Μετά από πολλά παράπονα, η Βέλμα κατάφερε να βγαίνει ραντεβού, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς. Παρόλο που ταλαιπωρήθηκε, τους υπέμενε για να αποφύγει την οργή του πατέρα της.

Όταν ήταν 17 ετών, ο Τόμας της έκανε πρόταση γάμου και η Βέλμα Μπάρφιλντ δέχτηκε. Είχε μια τρομερή διαμάχη με τον πατέρα της, στο τέλος της οποίας εκείνος ξέσπασε σε κλάματα. Η Βέλμα δεν είχε ξαναδεί τον πατέρα της να κλαίει. Όμως ήθελε να είναι με τον Τόμας, έτσι, και οι δυο παράτησαν το σχολείο λίγο μετά το γάμο τους. Ο Τόμας έκανε διάφορες δουλειές. Η Βέλμα εργάστηκε για λίγο σε ένα φαρμακείο, αλλά επειδή δεν άρεσε στον Τόμας να δουλεύει έξω από το σπίτι παραιτήθηκε.

Βέλμα Μπάρφιλντ © iblefty1951/Youtube

Η Βέλμα και ο Τόμας απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Μετά, η Βέλμα Μπάρφιλντ έκανε υστερεκτομή και από τότε είχε πόνους στη μέση που επηρέασαν τη συμπεριφορά της και απέκτησε εθισμό στα φάρμακα. Έζησαν μάλλον αρμονικά ως οικογένεια για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια. Όλα άλλαξαν όταν το 1965 ο Τόμας ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο. Μετά, άρχισε να χρησιμοποιεί αλκοόλ και ναρκωτικά για να αντιμετωπίσει τον έντονο πόνο και τους πονοκεφάλους που προκλήθηκαν από τα τραύματά του. Το 1969, ενώ η Βέλμα έλειπε για να κάνει τις δουλειές του, το σπίτι του ζευγαριού έπιασε μυστηριωδώς φωτιά. Ο Τόμας πέθανε στη φωτιά από εισπνοή καπνού. Λίγους μήνες μετά την πυρκαγιά που σκότωσε τον Τόμας μια δεύτερη πυρκαγιά έκαψε ολοσχερώς το σπίτι.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Τόμας Μπερκ, η Βέλμα Μπάρφιλντ άρχισε να βγαίνει με έναν χήρο, τον Τζένινγκς Μπάρφιλντ. Παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 1970, αλλά ο γάμος τους κράτησε μόνο λίγους μήνες. Ο Μπάρφιλντ πέθανε στις 21 Μαρτίου 1971 από καρδιακή ανεπάρκεια. Χήρα ξανά, η Βέλμα μετακόμισε στο σπίτι των γονιών της. Λίγο καιρό μετά τη μετακόμιση με τους γονείς της, ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Το καλοκαίρι του 1974, η μητέρα της άρχισε να παραπονιέται για έντονους πόνους στο στομάχι.

Εισήχθη σε νοσοκομείο της περιοχής, αλλά όταν υποχώρησαν τα συμπτώματά της επέστρεψε στο σπίτι. Τον Αύγουστο του 1974, ένας άντρας με τον οποίο έβγαινε η Βέλμα σκοτώθηκε σε θανατηφόρο τροχαίο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η μητέρα της Βέλμα Μπάρφιλντ, εμφάνισε ξανά συμπτώματα σοβαρής στομαχικής ασθένειας. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ο θάνατός της μόνο δύο ώρες μετά την εισαγωγή της. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν τη θανατηφόρα ασθένειά της, ούτε έγινε νεκροψία.

Βέλμα Μπάρφιλντ © iblefty1951/Youtube

Το 1975, η Βέλμα Μπάρφιλντ εξέτισε ποινή φυλάκισης 6 μηνών επειδή έγραψε πολλές ακάλυπτες επιταγές. Μετά την αποφυλάκισή της, βρήκε δουλειά ως νοσοκόμα στο σπίτι ενός ζευγαριού ηλικιωμένων, τον 94χρονο Μοντγκόμερι Έντουαρντς και την 84χρονη σύζυγό του Ντόλι. Τον Ιανουάριο του 1977, ο Μοντγκόμερι Έντουαρντς πέθανε και λίγες εβδομάδες αργότερα, στα τέλη Φεβρουαρίου 1977, πέθανε και η γυναίκα του, από έναν περίεργο ιό του στομάχου. Η Βέλμα στη συνέχεια φρόντισε ένα δεύτερο ηλικιωμένο ζευγάρι, τον Τζον Χένρι και τη γυναίκα του. Ο Τζον πέθανε τον Ιούνιο του 1977 από «έναν σοβαρό ιό του στομάχου».

Αργότερα το 1977, η Βέλμα Μπάρφιλντ μετακόμισε με τον φίλο της Στιούαρτ Τέιλορ. Μια μέρα, ενώ η Βέλμα κι ο Στιούαρτ παρακολουθούσαν μια χριστιανική εκκλησιαστική εκδήλωση, ο Στιούαρτ άρχισε να παραπονιέται για έντονο πόνο στο στομάχι. Αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο και πέθανε μέσα σε λίγες μέρες. Παραγγέλθηκε αυτοψία. Πριν επιστραφεί το πόρισμα της νεκροψίας, η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα από την αδερφή της Βέλμα Μπάρφιλντ που έλεγε ότι η Βέλμα είχε δηλητηριάσει τον Τέιλορ και άλλους.

Η Βέλμα Μπάρφιλντ συνελήφθη και αργότερα ομολόγησε ότι δηλητηρίασε με αρσενικό τους Μοντγκόμερι και Ντόλι Έντουαρντς, τον Τζον Χένρι Λι και την ίδια της τη μητέρα.

Υποστήριξε ότι τους σκότωσε για να καλύψει το γεγονός ότι τους είχε κλέψει χρήματα για να αγοράζει παράνομα φάρμακα. Αργότερα ομολόγησε ότι δηλητηρίασε τον Στιούαρτ Τέιλορ. Παρά τις ομολογίες της για αυτούς τους φόνους, η Βέλμα συνέχισε να διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι είχε επίσης σκοτώσει τον Τόμας Μπερκ και τον Τζένινγκς Μπάρφιλντ.

Βέλμα Μπάρφιλντ © iblefty1951/Youtube

Η Βέλμα Μπάρφιλντ καταδικάστηκε για τη δολοφονία εκ προμελέτης του Στιούαρτ Τέιλορ τον Δεκέμβριο του 1978. Το δικαστήριο διαπίστωσε «επιβαρυντικές περιστάσεις» και συνέστησε να καταδικαστεί σε θάνατο.

Ενώ βρισκόταν στην πτέρυγα μελλοθανάτων, η Βέλμα Μπάρφιλντ έγινε «αναγεννημένη Χριστιανή». Άρχισε να γράφει επιστολές στον κυβερνήτη της Ν. Καρολίνας, στις οποίες υποστήριζε ότι η αναγεννημένη χριστιανική πίστη της θα έπρεπε να θεωρηθεί ελαφρυντικός παράγοντας για τη μετατροπή της ποινής της σε ισόβια κάθειρξη. Κέρδισε μεγάλη υποστήριξη από πολλούς Χριστιανούς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων γνωστών Ευαγγελιστών. Ο κυβερνήτης αρνήθηκε να της δώσει χάρη. Η Μπάρφιλντ άσκησε επίσης έφεση κατά της καταδίκης της στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ανατολικής Βόρειας Καρολίνας. Παρά την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης, οι εφέσεις της απορρίφθηκαν.

Η Βέλμα Μπάρφιλντ εκτελέστηκε στις 2 Νοεμβρίου 1984 σε ηλικία 52 ετών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που θανατώθηκε με θανατηφόρα ένεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπόθεση των εγκλημάτων και της εκτέλεσης της Βέλμα Μπάρφιλντ καλύφθηκε από πολλές εφημερίδες, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, βιβλία και δημοσιογραφικές εκπομπές, ενώ πολλά σχετικά ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

→ Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη