Κοσμος

Γερμανία: Ο Σολτς πιέζεται να κάνει στην άκρη για τον Πιστόριους πριν από τις εκλογές

Ο Καγκελάριος είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γερμανία: Ο Σολτς πιέζεται να κάνει στην άκρη για τον Πιστόριους πριν από τις εκλογές

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί από υποψήφιος του κόμματός του για τη θέση στις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου υπέρ του υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, του πιο δημοφιλούς πολιτικού της χώρας.

Τα κορυφαία στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας προγραμματίζουν συνομιλίες κρίσης σχετικά με την επιλογή του υποψηφίου καγκελάριου για τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου το βράδυ της Τρίτης, ενώ ο Σολτς επιστρέφει αεροπορικώς από τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια κίνηση που προκαλεί συγκρίσεις με την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να παραμερίσει την Καμάλα Χάρις ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις αμερικανικές εκλογές, οι εικασίες είναι έντονες ότι το SPD θα μπορούσε να αλλάξει υποψήφιο περίπου την ίδια στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, με περίπου 100 ημέρες να απομένουν.

Ο Σολτς ηγήθηκε ενός εύθραυστου τριμερούς συνασπισμού από το 2021 έως ότου αυτός κατέρρευσε αυτόν τον μήνα, αφού απέλυσε τον φιλοεπιχειρηματικό υπουργό Οικονομικών του Κρίστιαν Λίντνερ. Έχει δηλώσει ότι επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της κορυφαίας οικονομικής δύναμης της ΕΕ.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι ο Σολτς διολισθαίνει στην τελευταία θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων πολιτικών της Γερμανίας όσον αφορά την υποστήριξη, με τον ιδιοφυή, πολιτικά επιδέξιο Πιστόριους να διατηρεί σταθερά την πρωτιά.

Μετά από εβδομάδες γκρίνιας για τις αμυδρές προοπτικές του Σολτς να οδηγήσει το κόμμα του στη νίκη απέναντι στους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τον υποψήφιό τους, τον εκατομμυριούχο πρώην διευθυντή Φρίντριχ Μερτς, επιφανείς Σοσιαλδημοκράτες που ζητούσαν αλλαγή στο ψηφοδέλτιο εγκατέλειψαν τη διακριτικότητά τους.

Η Γερμανία έχει κυριευτεί από το ίδιο συναίσθημα που σαρώνει τις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, το οποίο τροφοδοτείται από την οργή για τον υψηλό πληθωρισμό λόγω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αυξανόμενη ανισότητα και το άγχος για τη μετανάστευση.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι ο Σολτς φέρει προσωπική ευθύνη για την κακοδαιμονία του κόμματός του, επικαλούμενοι έναν απόμακρο, αυτάρεσκο τρόπο και μια ανικανότητα να χτίσει γέφυρες με τους ψηφοφόρους, τους υπουργούς της κυβέρνησης ή τους συναδέλφους του Ευρωπαίους ηγέτες.

Πηγή: Guardian