- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βασίλισσα Ελισάβετ και Φίλιππος: Ο γαλαζοαίματος έρωτας, ο γάμος και οι απιστίες
Σαν σήμερα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ η μελλοντική βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενωνόταν με τα δεσμά του γάμου με τον γοητευτικό πρίγκιπα
Βασίλισσα Ελισάβετ και Πρίγκιπας Φίλιππος: Σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου ο λαμπερός γάμος τους - Η ιστορία αγάπης τους, η κοινή ζωή και τα παραστρατήματα
Ήταν 20 Νοεμβρίου το 1947 όταν ολόκληρος ο κόσμος γύριζε το βλέμμα του στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, εκεί που γινόταν ένας γάμος που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, η μελλοντική βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενωνόταν με τα δεσμά του γάμου με τον Φίλιππο Μαουντμπάτεν, τον γοητευτικό πρίγκιπα ελληνικής και δανικής καταγωγής, που θα έμενε στο πλευρό της για 74 χρόνια - μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.
Ήταν η μέρα που η Ελισάβετ επέτρεψε στον κόσμο να δει, για λίγο, μια άλλη πλευρά, μια λιγότερο αυστηρή και λιγότερο αμιγώς διακοσμητική πλευρά της ζωής της. Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν η μελλοντική βασίλισσα μοιάζει όπως μοιάζουν οι νύφες σε όλο τον κόσμο: λίγο νευρική, λίγο αμήχανη, λίγο συγκλονισμένη και... ευτυχισμένη.
Ο κινηματογραφικός έρωτας της Ελισάβετ και του Φίλιππου
Το 1939, ο Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από τον τολμηρό 18χρονο δόκιμο να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ.
Η Ελισάβετ, που ήταν τότε δεκατριών ετών, ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και οι φωτογραφίες από τη συνάντησή τους αποκαλύπτουν την αρχή της κοινής τους ζωής. Αυτό που ξεκίνησε ως εφηβικό φλερτ εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών σε φιλία με ανταλλαγή επιστολών και περιστασιακές επισκέψεις κατά τα χρόνια του πολέμου. Ενώ εκείνος έλειπε υπηρετώντας στο Βασιλικό Ναυτικό, η νεαρή πριγκίπισσα διατηρούσε μια φωτογραφία του στο δωμάτιό της.
Μπορεί και οι δυο να είχαν βασιλικό υπόβαθρο αλλά είχαν μεγαλώσει πολύ διαφορετικά. Το διαβατήριο του πρίγκιπα Φιλίππου ανέφερε «χωρίς μόνιμη κατοικία». Στην περίοδο του πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού και σε ένα από τα γράμματα που αντάλλασαν έγραφε: «Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».
Απόλυτα ερωτευμένοι
O πρίγκιπας Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ, στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946 και οι φήμες λένε ότι η «Lilibeth», τρελή από έρωτα, δέχτηκε χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου VI.
Ο βασιλιάς Γεώργιος αρχικά δεν ήθελε η κόρη του να παντρευτεί, αλλά τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του όταν εκείνη έκλεισε τα 21. Η δημόσια ανακοίνωση του αρραβώνα τους έγινε μόλις το 1947, μετά τα 21α γενέθλια της Ελισάβετ. Λίγο πριν από το γάμο, ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάτεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.
Ο ίδιος βοήθησε να σχεδιαστεί το δαχτυλίδι αρραβώνων από πλατίνα και διαμάντια χρησιμοποιώντας πέτρες από μια τιάρα που ανήκε στη μητέρα του, την πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας. Λίγο πριν από τον γάμο τους, ο πρίγκιπας Φίλιππος έγραψε στη βασίλισσα μητέρα λέγοντας ότι «ερωτεύτηκε ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα».
Το ζευγάρι παντρεύτηκε μπροστά σε 2.000 καλεσμένους στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC. Την παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια τηλεθεατές. Στο μυστήριο δεν προσκλήθηκαν οι τρεις εν ζωή αδελφές του που ζούσαν μόνιμα στη Γερμανία, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο.
Δύο μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και με τη χώρα να υποφέρει ακόμη από τη σύγκρουση και ολόκληρη την Ευρώπη να αναρρώνει από τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο γάμος τους ήταν μια σπάνια στιγμή γιορτής, με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να τον αποκαλεί «μια λάμψη χρώματος στο δύσκολο δρόμο που διανύουμε».
Τρεις μήνες μετά την τελετή, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Εκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Άντριου και τον Έντουαρντ.
Ο Φίλιππος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να μείνει για πάντα σε δεύτερο ρόλο όταν η Ελισάβετ έγινε το 1953, σε ηλικία 26 ετών, η νεότερη βασίλισσα του κόσμου.
Στον γάμο τους που διήρκεσε πάνω από επτά δεκαετίες, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το στήριγμα της βασίλισσας δημοσίως σε σημαντικές εθνικές στιγμές - και ιδιωτικά το πρόσωπο που την γνώριζε καλύτερα. Όπως το έθεσε κάποτε ένας προσωπικός γραμματέας: «Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που αντιμετωπίζει τη βασίλισσα απλώς ως ένα άλλο ανθρώπινο ον. Είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να το κάνει».
«Η πρώτη, δεύτερη και ύψιστη δουλειά μου», όπως δήλωσε και ο ίδιος, «θα ήταν να μην εγκαταλείψω ποτέ τη βασίλισσα». Στάθηκε απέναντί της πάντοτε σωστός και αξιοπρεπής, παρά τις στιγμές θυμού και τα απότομα ξεσπάσματα. Για παράδειγμα, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ τους συμβούλευσε να πάρουν το όνομα των Windsor και όχι των Mountbatten (το δικό του), ο Φίλιππος άρχισε να ουρλιάζει: «Δεν είμαι λοιπόν παρά ένα σκουπίδι εδώ μέσα!». Μια γλώσσα που δεν ταιριάζει στο βασιλικό πρωτόκολλο, αλλά που η βασίλισσα συνήθισε, πιστεύοντας ότι φέρνει λίγη ελαφρότητα στη μοναρχία.
Οι εξωσυζυγικές σχέσεις
Τα εξωσυζυγικά του παραστρατήματα πάντως που κυκλοφορούσςαν πολύ περισσότερο από ότι μία απλή φήμη έφταναν και στα αυτιά της βασίλισσας Ελισάβετ. Μόλις εννέα μήνες μετά τον γάμο του, ο Φίλιππος θα συνάψει την πρώτη παράνομη σχέση με μια όμορφη νεαρή γυναίκα. Η Ελισάβετ αν και το έμαθε δεν έδειξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση. Ωστόσο, η νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή και δεν άργησαν να γίνουν διάφοροι συνειρμοί που όμως ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.
Το 1956, ο γάμος τους πέρασε σοβαρή κρίση, όταν η βασίλισσα ενημερώθηκε για μια νέα περιπέτεια του συζύγους της. Όταν έμαθε ότι μια άγνωστη γυναίκα επισκέφτηκε τον άνδρα της στο βασιλικό γιοτ «Britannia», ήθελε να ζητήσει διαζύγιο. Όμως, οι στενοί της συνεργάτες τη συμβούλεψαν να μην προβεί σε μια τέτοια πράξη, διότι θα αποτελούσε μεγάλο σκάνδαλο και θα έκαναν κακό στην εικόνα της ως βασίλισσα.
Έτσι, αποφασίστηκε ο Φίλιππος να φύγει για περιοδεία στο εξωτερικό, προκειμένου να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα.
Η άλλη γυναίκα στον πολύχρονο γάμο τους
Ωστόσο, για πολλά χρόνια λεγόταν πως η γυναίκα που είχε συνεπάρει τον πρίγκιπα Φίλιππο και αποτέλεσε σταθερά το τρίτο πρόσωπο στο γάμο του, ήταν η Πένι Μπραμπούρν. Μάλιστα, το 1994 είχαν οι δυο τους θεαθεί να κάνουν μαθήματα ιππασίας στο παλάτι. Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να είχε δηλώσει σε φίλο της οικογένειας για τη σχέση των δύο πως «ο Φίλιππος θέλει να την έχει διαρκώς κοντά του».
Μάλιστα, κατά καιρούς δημοσιεύματα υποστήριζαν πως η εξωσυζυγική αυτή σχέση κράτησε περίπου 20 χρόνια και πως ο Δούκας περνούσε μαζί της κάποια σαββατοκύριακα.
Αλλά η Μπραμπούρν δεν ήταν η μοναδική γυναίκα που είχε «χρεωθεί» στον Φίλιππο ως εξωσυζυγική σχέση. Είχαν ακουστεί και τα ονόματα και άλλων γυναικών, όπως η ηθοποιός Άννα Μάσεϊ , η Μέρλ Όμπερον, η Τζέιν, κόμισσα του Γουεστμόλεντ κ.α.
«Είναι ο βράχος μου. Υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου».
Ο δούκας ήταν συχνά εκείνος που στις υποχρεώσεις του συνομιλούσε ζωηρά με το πλήθος ή τους καλεσμένους, ανοίγοντας το δρόμο ή σπάζοντας τον πάγο για την άφιξη της βασίλισσας. Ήταν μια διπλή πράξη που λειτουργούσε.
Αλλά η σχέση λειτουργούσε επίσης επειδή περνούσαν χρόνο χώρια. Όπως είπε κάποτε ο ίδιος ο δούκας: «Το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου είναι να έχεις διαφορετικά ενδιαφέροντα». Η μεγαλύτερη τιμή που έγινε ποτέ στον Φίλιππο ήρθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: «Είναι ο βράχος μου. Υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου».
Από τον Αύγουστο του 2016, όταν γιόρτασε τα 95 χρόνια του, ο Φίλιππος εξέφρασε την επιθυμία να αποσυρθεί, εκτιμώντας ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του. Για περισσότερα από 70 χρόνια υπήρξαν ο ενάς η σταθερά στη ζωή του άλλου και η Βασίλισσα θα νιώσει βαθιά την απώλεια του συζύγου της όταν εκείνος φεύγει από τη ζωή στις 9 Απριλίου 2021. Ποτέ δεν ήταν επιδεικτικοί ή ανοιχτά εκδηλωτικοί. Το love story τους δεν είχε εξάρσεις και επεισόδια, τουλάχιστον δημόσια, θα μείνει όμως στην ιστορία σαν μία ιστορία ακλόνητης αγάπης και αφοσίωσης στους κόλπους των γαλαζοαίματων.
Με στοιχεία από BBC