- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ατζέντα Τραμπ για τη μετανάστευση: Τα πέντε σημεία του προγράμματος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ για κρατήσεις και απελάσεις.
Στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία απέλασης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Όπως αναφέρει το Politico, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να τερματίσει την αποφυλάκιση με αναστολή για ανθρώπους από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα. Και είναι πιθανό να αναιρέσει μια πολιτική που περιόριζε σημαντικά τις απελάσεις για άτομα που δεν θεωρούνταν απειλή για τη δημόσια ή την εθνική ασφάλεια.
Η ομάδα του Τραμπ σκέφτεται ήδη πώς θα διαμορφώσει διατάγματα με στόχο να αποτρέψει τις νομικές προκλήσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών, με την ελπίδα να αποφύγει μια πρόωρη ήττα όπως αυτή που υπέστη η ταξιδιωτική απαγόρευση του 2017, που στόχευε τα μουσουλμανικά έθνη.
Από την πρώτη ημέρα το πρόγραμμα Τραμπ για περιορισμό της μετανάστευσης
Αυτή τη φορά, ο Τραμπ μπορεί να έχει φιλικότερο πλαίσιο, καθώς οι νομικές διαμάχες θα διαιτητεύονται από ένα ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα το οποίο μεταμόρφωσε κατά την πρώτη του θητεία, μεταξύ άλλων διορίζοντας ο ίδιος περισσότερους από 200 ομοσπονδιακούς δικαστές. Και στην κορυφή - ο τελικός αποφασίζων για αυτά τα ζητήματα - είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές.
Αλλά οι νομικές μάχες δεν είναι η μόνη μακροπρόθεσμη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η φιλόδοξη ατζέντα του Τραμπ για τη μετανάστευση. Οι υλικοτεχνικές προκλήσεις των μαζικών απελάσεων είναι δυσκολότερο να προβλεφθούν. Η ταχύτητα με την οποία ο Τραμπ θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την πολιτική απέλασης εξαρτάται από την υπέρβαση προκλήσεων όπως η επέκταση της χωρητικότητας των κέντρων κράτησης και η μείωση της τεράστιας λίστας υποθέσεων μετανάστευσης στα δικαστήρια.
Ο Τραμπ έχει ήδη διορίσει την κυβερνήτη της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νόεμ, η οποία έχει μικρή εμπειρία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, για να ηγηθεί της εκτεταμένης υπηρεσίας. Από το εσωτερικό του Λευκού Οίκου, ο Στίβεν Μίλερ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο αρχιτέκτονας της μεταναστευτικής ατζέντας του Τραμπ κατά την πρώτη θητεία, έχει εκτεταμένο ρόλο στην εσωτερική πολιτική. Και ο Τόμας Χόμαν, πρώην υπηρεσιακός διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων επί Τραμπ, επιστρέφει για να γίνει ο τσάρος των συνόρων της κυβέρνησης.
Μέσα από όλα αυτά, η ομάδα μετανάστευσης του Τραμπ θα αντιμετωπίσει έντονο και διαρκή έλεγχο από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Ακολουθούν μερικές από τις πρωτοβουλίες για τη μετανάστευση που αναμένεται να αναπτύξει γρήγορα η ομάδα του Τραμπ και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν:
Αύξηση των απελάσεων
Ο Τραμπ έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας τις μαζικές απελάσεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει μεγάλα τμήματα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμη άδεια.
Αλλά η απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποια λογιστικά προβλήματα. Σύμφωνα με το DHS, ο μεγαλύτερος αριθμός ετήσιων απελάσεων σημειώθηκε το οικονομικό έτος 2013 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, όταν περισσότεροι από 430.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ΗΠΑ.
Οι σύμβουλοι του Τραμπ έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην απέλαση ατόμων με ποινικές καταδίκες και τελεσίδικες διαταγές απομάκρυνσης. Το 2022, σύμφωνα με το φιλομεταναστευτικό Αμερικανικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, περίπου 1,19 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τέτοιες εντολές - που σημαίνει ότι οι υποθέσεις τους είχαν περάσει από το δικαστήριο μετανάστευσης και οι δικαστές αποφάσισαν ότι πρέπει να φύγουν. Μόνο η απομάκρυνση των ατόμων αυτής της κατηγορίας θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.
Η εύρεση, η κράτηση και η απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων θα απαιτούσε πολλούς πόρους, δήλωσε ο Τζον Σάντβεγκ, εκτελών χρέη διευθυντή του ICE από το 2013 έως το 2014. Η χωρητικότητα των κέντρων κράτησης από μόνη της θα αποτελούσε μια δαπανηρή και άμεση πρόκληση. Οι νομοθέτες πρέπει να διαθέσουν τη χρηματοδότηση, και ακόμη και αν το κάνουν, η διοίκηση θα πρέπει να προσλάβει, να ελέγξει και να εκπαιδεύσει περισσότερους υπαλλήλους - πράγμα καθόλου εύκολο.
Η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής απασχολεί σήμερα 7.000 υπαλλήλους που πραγματοποιούν 250.000 απελάσεις ετησίως, σύμφωνα με την υπηρεσία. Εάν η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε να τετραπλασιάσει αυτόν τον αριθμό, όπως έχει υποσχεθεί ο Τραμπ, οι ακαδημίες εκπαίδευσης δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον κατακλυσμό των νέων προσλήψεων.
«Είναι απλώς ένα παιχνίδι πόρων, αλλά είναι ένα δύσκολο παιχνίδι», δήλωσε ο Σάντβεγκ.
Ανεξάρτητα από τα εμπόδια και τα κωλύματα, ο Τραμπ ήταν κατηγορηματικός.
«Δεν τίθεται θέμα τιμής. Δεν είναι - πραγματικά, δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε στο NBC News την Πέμπτη. «Όταν οι άνθρωποι έχουν σκοτώσει και δολοφονήσει, όταν οι βαρόνοι των ναρκωτικών έχουν καταστρέψει χώρες, θα επιστρέψουν σε αυτές τις χώρες επειδή δεν θα μείνουν εδώ. Δεν υπάρχει κανένα τίμημα».
Τερματισμός της αποφυλάκισης υπό όρους για άτομα από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα
Άλλο ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπάιντεν που πιθανότατα θα τελειώσει γρήγορα: μια ειδική διαδικασία ανθρωπιστικής αναστολής χωρίς βίζα για ορισμένους κατοίκους της Κούβας, της Αϊτής, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, για να αποθαρρύνει τους μετανάστες από το να προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα, προσέφερε έναν τρόπο σε ορισμένους ανθρώπους από αυτές τις χώρες να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον ελέγχονταν και είχαν έναν σπόνσορα με έδρα την Αμερική.
Μέχρι τον Αύγουστο, σχεδόν 530.000 Κουβανοί, Αϊτινοί, Νικαραγουανοί και Βενεζουελάνοι είχαν ταξιδέψει στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος και τους είχε χορηγηθεί άδεια να ζήσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ για δύο χρόνια.
Ο Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία για την απέλαση πολλών από αυτούς. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διέδωσε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι Αϊτινοί στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο έτρωγαν κατοικίδια. Και υποσχέθηκε να ανακαλέσει την επιλεξιμότητα των Αϊτινών για το καθεστώς προσωρινής προστασίας - ένα άλλο πρόγραμμα που προστατεύει ορισμένους ανθρώπους από χώρες με επισφαλείς συνθήκες από την απέλαση και τους χορηγεί άδειες εργασίας. Πολλοί Αϊτινοί μπορούν να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ λόγω του TPS, ενός εργαλείου που χρησιμοποιούν οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας από το 1990.
New in PN: Trump targets immigrants legally in US for deportation
— Aaron Rupar (@atrupar) October 14, 2024
"It was inevitable Trump and Vance would land here once they made attacking Ohio’s Haitian community a core part of their campaign. But it’s important to explain why they're here legally." https://t.co/ljfrXvCHHP
«Όλες αυτές οι πρακτικές θα τελειώσουν πολύ γρήγορα, σχεδόν αμέσως», δήλωσε ο Νταν Στάιν της Ομοσπονδίας για την Αμερικανική Μεταναστευτική Μεταρρύθμιση (FAIR), μιας ομάδας που υποστηρίζει τους περιορισμούς.
Η ομάδα του Στάιν είναι στενά συνδεδεμένη με την ομάδα του Τραμπ και έγινε τροφοδότης προσωπικού κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ. «Ουσιαστικά προσέλαβαν το μισό προσωπικό μας», είπε.
Ο Μαρκ Κρικόριαν, του περιοριστικού Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης, συμφώνησε ότι η προσωρινή παροχή εγγράφων εργασίας TPS σε άτομα από ορισμένες χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, πιθανότατα θα περιοριστεί δραματικά.
Επί του παρόντος, το DHS διαθέτει το πρόγραμμα αυτό σε άτομα από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ελ Σαλβαδόρ, η Ουκρανία, η Συρία, η Σομαλία και η Αϊτή.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, η κυβέρνησή του προσπάθησε να τερματίσει το καθεστώς TPS για περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. Όμως οι μετανάστες άσκησαν αγωγή, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση έγινε από φυλετικό κίνητρο. Εξασφάλισαν μια πανεθνική προσωρινή διαταγή που διήρκεσε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.
Αναίρεση του υπομνήματος Μαγιόρκας
Στις αρχές της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας εξέδωσε ένα υπόμνημα που καθόριζε τις προτεραιότητες για το ποιοι μετανάστες έπρεπε να απελαθούν. Έδινε έμφαση σε άτομα που απειλούν την εθνική και δημόσια ασφάλεια και καλούσε τους αξιωματικούς της ICE να μαθαίνουν «το σύνολο των γεγονότων και των περιστάσεων» σχετικά με τις ποινικές καταδίκες πριν αποφασίσουν αν θα απελάσουν κάποιον - αντί να χρησιμοποιούν αποκλειστικά μια καταδίκη ως βάση για την απέλαση.
Οι θιασώτες του περιορισμού της μετανάστευσης αναμένουν ότι αυτή η οδηγία θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα χαθούν.
«Αυτά τα πράγματα θα τελειώσουν προφανώς, αμέσως», δήλωσε ο Κρικόριαν, το έργο του οποίου αναφερόταν συχνά από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.
Ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη μεταβατική περίοδο του Τραμπ, στο οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα σχέδια, δήλωσε ότι το υπόμνημα του Μαγιόρκας θα μπορούσε να ανακληθεί ήδη από την πρώτη ημέρα, ενδεχομένως ως μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εκτελεστικών μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση των «γραφειοκρατικών» εμποδίων που εμποδίζουν τις απελάσεις.
Απενεργοποίηση της εφαρμογής CBP One
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε σε λειτουργία μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την ονομασία CBP One, την οποία οι μετανάστες μπορούσαν να χρησιμοποιούν για να κλείνουν ραντεβού για να ζητήσουν άσυλο.
Ενώ οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι αυτό θα δημιουργούσε μεγαλύτερη τάξη γύρω από τα σύνορα, οι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι η πρωτοβουλία ήταν ένας τρόπος για να εισέλθουν βιαστικά άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Διεθνής Αμνηστία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο περιορίζοντας το πού και πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζητήσουν άσυλο. Όπως και να έχει, υπό τον Τραμπ, σύμφωνα με το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη μετάβαση, είναι πιθανό να καταργηθεί.
Ενίσχυση της διπλωματίας για τη μετανάστευση
Ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει γρήγορα η κυβέρνηση Τραμπ είναι οι απειλές προς τις χώρες που αντιστέκονται στον επαναπατρισμό ανεπιθύμητων μεταναστών.
Μια πρόκληση για τις ταχείες απελάσεις είναι ότι οι χώρες καταγωγής πολλών μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα, δεν θέλουν πάντα να τους δεχτούν πίσω. Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν μερικές φορές σε φυλακές ή κέντρα κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ επ' αόριστον. Για να πιέσει τις χώρες αυτές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να απειλήσει ότι θα περιορίσει τις θεωρήσεις για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων.
Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η κυβέρνηση Ομπάμα χρησιμοποίησαν αυτή την επιλογή λόγω αυτής της απροθυμίας. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν το έκανε. Στις πρώτες 100 ημέρες, η ομάδα μετανάστευσης του Τραμπ θα αξιολογήσει πιθανότατα ποιες χώρες θεωρεί πιο προβληματικές και θα αποφασίσει αν θα απειλήσει με κυρώσεις.
«Νομίζω ότι θα δείτε μια σημαντική αύξηση και θα τη δείτε νωρίς», δήλωσε ο Κρικόριαν. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα γίνει μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες - δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε τρεις μήνες για να κάνετε κάτι».
Οι κινήσεις θα απαιτούσαν τη συνεργασία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκδίδει τις βίζες. Έτσι, οι σύμβουλοι του Τραμπ που έχουν ως επίκεντρο τη μετανάστευση θα διασφαλίσουν πιθανότατα ότι οι υποψήφιοι για κορυφαίους ρόλους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι ομοϊδεάτες με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης - και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο αναμένεται ευρέως να είναι η επιλογή του Τραμπ για υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτό θα είναι προϋπόθεση για τον διορισμό τους», δήλωσε η Τζέσικα Βον, επίσης από το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης. «Δεν πρόκειται να διορίσουν κάποιον και να θέλουν να εκπλαγούν αργότερα».
Ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι θα επαναφέρει την πολιτική του «Παραμονή στο Μεξικό», που επίσημα ονομάζεται Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών, η οποία απαιτούσε από ορισμένους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν νότια των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων, ενώ περιμένουν τις ακροάσεις των δικαστηρίων μετανάστευσης. Αλλά αυτό θα απαιτήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να καταλήξει σε συμφωνία με το Μεξικό για την επανεκκίνηση του προγράμματος.
(Με πληροφορίες του Politico)