- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί ο Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση της Ουκρανίας για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία - Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για χρήση ATACMS από το Κίεβο
Ο Τζο Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να βάλλει σε ρωσικό έδαφος, επιτρέποντας τη χρήση τους εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ.
Ο Μπάιντεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Atacms αμερικανικής κατασκευής, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 190 μίλια (300 χιλιόμετρα) - μια απόφαση που δικαιολογείται από την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες, περί τους 12.000, έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης, προκαλώντας την ανησυχία του Μπάιντεν και των συμβούλων του ότι η είσοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη νέα φάση στον πόλεμο.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ζελένσκι: Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φάνηκε να επιβεβαιώνει την είδηση, αν και είπε ότι οποιαδήποτε απόδειξη για την αλλαγή πολιτικής θα προκύψει στο πεδίο της μάχης, εάν και εφόσον χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι. «Σήμερα, γίνεται πολύς λόγος στα μέσα ενημέρωσης για το ότι έχουμε λάβει άδεια για αντίστοιχες ενέργειες. Αλλά τα πλήγματα δεν πραγματοποιούνται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους. Σίγουρα θα μιλήσουν», δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας χαιρέτισε την είδηση. «Με την είσοδο στον πόλεμο των στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας και τη μαζική αεροπορική επιδρομή των ρωσικών πυραύλων, ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», έγραψε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο Χ.
Αλλά ο Βλαντιμίρ Ντζαμπάροφ, ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής άνω βουλής, προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι άμεση.
«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του τρίτου παγκόσμιου πολέμου», ανέφερε ο Dzhabarov, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν δίνει άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας, αλλά η χρήση τους θα περιοριστεί στην περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία εξαπέλυσε εισβολή στη Ρωσία το καλοκαίρι.
Το Κίεβο ανακοίνωσε από τη Δευτέρα πανελλαδικό δελτίο κατανάλωσης ενέργειας μετά τη μεγαλύτερη επίθεση της Μόσχας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εδώ και μήνες στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας την Κυριακή.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας - και είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στη Βόρεια Κορέα - αν και ο Μπάιντεν μπορεί να εγκρίνει τη χρήση τους και αλλού κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που του απομένουν στον Λευκό Οίκο.
Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για χρήση ATACMS από το Κίεβο στη Ρωσία
Το αίτημα της Ουκρανίας για HIMARS, άρματα μάχης Abrams, F16 – όλα ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο άρνησης και υπεκφυγής και στη συνέχεια χορήγησης, σχεδόν τη στιγμή που είναι πολύ αργά. Είναι όμως πολύ αργά για τα αμερικανικής κατασκευής Συστήματα Τακτικών Πυραύλων Στρατού, ή ATACMS, για να κάνουν τη διαφορά αν χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία; Η απάντηση είναι πολύπλοκη και ίσως εξηγεί ένα μέρος της απροθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει την άδειά της.
Πρώτον, υπάρχει περιορισμένη προμήθεια ATACMS που μπορεί να αποκτήσει η Ουκρανία. Έτσι, ακόμη και το Κίεβο να είναι σε θέση να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία (το μεγαλύτερο βεληνεκές των ATACMS είναι 100 χιλιόμετρα ή 62 μίλια) δεν πρόκειται να αποφέρει μια αλλαγή στο πεδίο της μάχης εν μία νυκτί.
Οι αναλυτές έχουν καταγράψει τον όγκο των ρωσικών στόχων που βρίσκονται στην εμβέλεια αυτών των πυραύλων – με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου να απαριθμεί εκατοντάδες στόχους – μετά την ενημέρωση που φαίνεται να έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι τα ρωσικά αεροδρόμια που βρίσκονται στην εμβέλεια του ATACMS είδαν τα επιθετικά τους αεροσκάφη να απομακρύνονται βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αλλά πραγματικά, η Ουκρανία δεν θα αποκτήσει αρκετούς ATACMS για να αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Δεύτερον, η Ουκρανία μπόρεσε να διεισδύσει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας εγχώρια κατασκευασμένα και φθηνότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αυτών των συσκευών, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει χάος γύρω από τα αεροδρόμια της Μόσχας και σε όλη την ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας.
Τρίτον, η άδεια χρήσης αμερικανικών πυραύλων ακριβείας για να πλήξουν βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι, όπως ακούγεται, αρκετά προκλητική. Είναι αλήθεια ότι η Μόσχα είναι αρκετά αδύναμη στρατιωτικά τώρα και είναι απίθανο να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. Αλλά κάποια στιγμή, το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την ισχύ του. Οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας έχουν κατηγορηθεί για δολιοφθορές σε πολιτικούς στόχους σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων αναφορών ότι εκρηκτικά πακέτα τοποθετήθηκαν σε αεροπλάνα ταχυμεταφορών εντός της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δίκιο να σταθμίσει την πρακτική χρησιμότητα των χτυπημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς, έναντι του ενδεχόμενου παράπλευρων ζημιών σε άμαχο πληθυσμό στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, εάν η Ρωσία αισθανόταν υποχρεωμένη να ανταποδώσει με κάποιο τρόπο.
Επομένως, δεν ήταν τόσο απλή ή προφανής απόφαση όσο ισχυρίζονταν ορισμένοι υποστηρικτές του Κιέβου. Ο ευρύτερος στόχος φαίνεται ότι ήταν να πειστεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει περισσότερα στο ζήτημα του πολέμου της Ουκρανίας, αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση.
Με πληροφορίες από Guardian, Cnn και ΕΡΤ