Ποιος ήταν ο «τρελός βομβιστής» της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Μετέσκι
Η πρώτη από τις 33 βόμβες βρέθηκε σαν σήμερα στις 16 Νοεμβρίου 1940 και δε σταμάτησε εκεί
Ποιος ήταν ο «τρελός βομβιστής» της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Μετέσκι - Η πρώτη από τις 33 βόμβες βρέθηκε σαν σήμερα στις 16 Νοεμβρίου 1940 και δε σταμάτησε εκεί
Από το 1940, ένας άνδρας ονόματι Τζορτζ Μετέσκι έκρυψε 33 βόμβες με σωλήνες σε δημόσιους χώρους της Νέας Υόρκης. Είκοσι δύο από αυτές τις βόμβες εξερράγησαν, τραυματίζοντας 15 άτομα. Μέχρι να συλληφθεί το 1957, ο Μετέσκι ήταν γνωστός στον Τύπο, την αστυνομία και τον ολοένα και πιο ανήσυχο πληθυσμό ως ο «τρελός βομβιστής».
Η ζωή και η δράση του Τζόρτζ Μετέσκι
Ο Τζορτζ Μετέσκι ήταν γιος Λιθουανών μεταναστών. Τραυματίστηκε σε εργατικό ατύχημα το 1931, κατά το οποίο αναφλέχθηκε λέβητας στην United Industrial Light and Power Company, θυγατρική της Consolidated Edison. Ως αποτέλεσμα των καυτών αναθυμιάσεων του λέβητα που εισέπνευσε, έμεινε ανάπηρος για 26 εβδομάδες και στη συνέχεια απολύθηκε από την Consolidated Edison. Παρόλο που ο Μετέσκι υπέβαλε αίτηση αποζημίωσης εργαζομένου δηλώνοντας ότι το ατύχημα είχε οδηγήσει σε πνευμονία που εξελίχθηκε σε φυματίωση, η αίτησή του απορρίφθηκε δήθεν επειδή περίμενε πολύ καιρό για να υποβάλει την αίτηση.
Οι τρεις προσφυγές του απορρίφθηκαν επίσης. Άνεργος και ζώντας με τις αδελφές του, ο Μετέσκι ανέπτυξε έντονο και μίσος για την Consolidated Edison. Η πρώτη του βόμβα βρέθηκε σαν σήμερα στις 16 Νοεμβρίου 1940 σε ένα περβάζι παραθύρου του κτιρίου της Consolidated Edison στη Νέα Υόρκη. Η μικρή ακατέργαστη βόμβα από σωλήνα δεν εξερράγη ποτέ και είχε ένα σημείωμα στο εξωτερικό της που έγραφε: «Απατεώνες της Con Edison, αυτό είναι για σας!».
Η αστυνομία πίστευε ότι η τοποθέτηση του σημειώματος υποδήλωνε ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να εκραγεί. Μετά από μια πρόχειρη έρευνα για δυσαρεστημένους υπαλλήλους και άλλους πιθανούς υπόπτους, η αστυνομία έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.
Ο Μετέσκι δε σταμάτησε εκεί
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1941, βρέθηκε άλλη μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί στην 19η οδό, λίγα τετράγωνα μακριά από τα γραφεία της Consolidated Edison στο Irving Plaza. Η βόμβα, η οποία είχε παρόμοια κατασκευή με τη βόμβα του Νοεμβρίου 1940, βρέθηκε μέσα σε μια παλιά κάλτσα, χωρίς σημείωμα. Τον επόμενο Δεκέμβριο, λίγο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο Μετέσκι έστειλε στο αρχηγείο της αστυνομίας μια επιστολή που έφερε τον ίδιο μπλοκ στυλ γραφής του αρχικού σημειώματος. Σε αυτό ο Μετέσκι ισχυριζόταν ότι θα σταματούσε τις δραστηριότητές του για όσο διαρκούσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και έγραφε: «Θα φέρω τη Con Edison ενώπιον της δικαιοσύνης. Θα πληρώσουν για τις άθλιες πράξεις τους». Η επιστολή υπογραφόταν με το όνομα «F.P.», το οποίο όπως περιέγραψε στη σύλληψή του σήμαινε «Fair Play».
Αν και οι απειλητικές επιστολές του συνέχισαν να ταλαιπωρούν την Consolidated Edison και την αστυνομία, ο Μετέσκι δεν έβαλε άλλη βόμβα μέχρι τις 29 Μαρτίου 1950, όταν ανακαλύφθηκε μια τρίτη βόμβα-φάρσα στον σταθμό Grand Central. Τον επόμενο μήνα μια βόμβα εξερράγη σε τηλεφωνικό θάλαμο μέσα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ακολουθούμενη από άλλη μια βόμβα στο σταθμό Grand Central. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, ο Μετέσκι τοποθέτησε σχεδόν 30 ακόμη βόμβες σε όλη τη Νέα Υόρκη -σε τοποθεσίες όπως ο σταθμός Penn Station, ο τερματικός σταθμός λεωφορείων Port Authority, το θέατρο Brooklyn Paramount Theatre (σήμερα Arnold and Marie Schwartz Athletic Center) και το Radio City Music Hall, καθώς και σε διάφορους τηλεφωνικούς θαλάμους - από τις οποίες σχεδόν οι μισές εξερράγησαν, προκαλώντας τελικά περισσότερους από δώδεκα τραυματισμούς αλλά όχι θανάτους.
Ο Brussel που έσπασε τον κώδικα αποκρυπτογράφησης του προφίλ του Τζόρτζ Μετέσκι
Απογοητευμένος μετά από 16 χρόνια ερευνών, ο επιθεωρητής Howard Finney του εγκληματολογικού εργαστηρίου της αστυνομίας της Νέας Υόρκης απευθύνθηκε στον James A. Brussel, έναν ιδιωτικό ψυχίατρο ο οποίος είχε εκτελέσει εργασίες κατάρτισης προφίλ αντικατασκοπείας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του πολέμου της Κορέας. Ο Brussel ανέπτυξε ένα περίπλοκο προφίλ τον Δεκέμβριο του 1956 και προέβλεψε ότι ο «τρελός βομβιστής» ήταν ένας άνδρας με καταγωγή από την Ανατολική Ευρώπη, γεννημένος στο εξωτερικό, ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών, εργένης που ζούσε με γυναίκες συγγενείς, ξυρισμένος, καλοντυμένος, με αθλητική σωματική διάπλαση και παρανοϊκός. Ο Brussel προέβλεψε επίσης ότι ο βομβιστής θα φορούσε ένα κουμπωμένο δικέφαλο κοστούμι. Μάλιστα παρότρυνε την αστυνομία να δημοσιεύσει ευρέως αυτό το προφίλ για να εντοπίσει τον βομβιστή και είπε στην Consolidated Edison να ψάξει στα αρχεία της για πρώην υπαλλήλους που να ταιριάζουν με αυτή την περιγραφή.
Αφού οι τοπικές εφημερίδες δημοσίευσαν περιλήψεις του προφίλ του «τρελού βομβιστή», η αστυνομία κατακλύστηκε από ψευδή στοιχεία. Εν τω μεταξύ, η Consolidated Edison επέκτεινε την έρευνα στους φακέλους προσωπικού για δυσαρεστημένους υπαλλήλους που ταίριαζαν στο προφίλ. Σύντομα βρήκαν τον φάκελο του Μετέσκι , και η αστυνομία πήγε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ για μια συνηθισμένη ανάκριση στις 21 Ιανουαρίου 1957. Προς έκπληξή τους, ο Μετέσκι ταίριαζε στο προφίλ του Brussel σχεδόν σε κάθε λεπτομέρεια και ομολόγησε αμέσως ότι είχε τοποθετήσει τις βόμβες.
Παρόλο που δεν φορούσε δικέφαλο κοστούμι όταν έφτασε η αστυνομία, ο Μετέσκι ζήτησε να αλλάξει πριν από τη σύλληψή του και φόρεσε ένα κοστούμι που ταίριαζε στο προφίλ. Ο Μετέσκι συνελήφθη και τέσσερις μήνες αργότερα ο δικαστής τον κήρυξε παρανοϊκό σχιζοφρενή. Ανίκανος να δικαστεί, ο Μετέσκι μεταφέρθηκε στην ειδική πτέρυγα για σχιζοφρενείς του Matteawan. Μετά την αποφυλάκισή του το 1973, μετακόμισε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1994.
Με πληροφορίες από Britannica
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν αντιθέσει με την επιλογή πρεσβευτή, ο διορισμός απεσταλμένου δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.