- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πόσο κοστίζει το νεφρό μου; - Το παράνομο εμπόριο οργάνων ανθεί στην Αφρική σε βάρος των φτωχών
Για μια μοτοσικλέτα ή ένα νέο σπίτι άνθρωποι προμηθεύουν τη μαύρη αγορά
Το παράνομο εμπόριο οργάνων ανθεί στην Αφρική σε βάρος των φτωχών - Για μια μοτοσικλέτα ή ένα νέο σπίτι άνθρωποι προμηθεύουν τη μαύρη αγορά
Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων «έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, αλλά αποσιωπάται σε μεγάλο βαθμό» - αυτή είναι η εκτίμηση του Νιγηριανού δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φρανκ Τίτιε. Λέει χαρακτηριστικά: «Θα περίμενε κανείς ότι η δημόσια αποδοκιμασία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά δεν είναι έτσι».
Η δεξαμενή σκέψης Global Financial Integrity (GFI) με έδρα την Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στη διαφθορά, το παράνομο εμπόριο και το ξέπλυμα χρήματος. Η GFI εκτιμά ότι το κέρδος ετησίως από την εμπορία οργάνων κυμαίνεται από 840 εκατομμύρια έως 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια (755 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ).
Η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση είναι καθιερωμένες ιατρικές διαδικασίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη φροντίδα των ασθενών με ανεπαρκή όργανα. Οι διαδικασίες μπορούν να είναι πολύ επιτυχείς εάν διεξάγονται με συναίνεση μετά από ενημέρωση και διαφάνεια. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Αφρική συχνά «καθοδηγούνται κυρίως από τη φτώχεια και όχι από το ευγενές κίνητρο της διάσωσης μιας ζωής ή της βοήθειας στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου», σημειώνει ο Τίτιε. «Υπάρχει ιατρικό προσωπικό, ιδίως γιατροί, που είναι αδίστακτοι».
«Πόσο κοστίζει το νεφρό μου;»
Η πώληση ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη σε όλη την Αφρική. Το 2022, ωστόσο, το Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta στο Ναϊρόμπι αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μια ανάρτηση στο Facebook με τη λεζάντα «Δεν αγοράζουμε νεφρά!». Αυτό συνέβη επειδή το νοσοκομείο είχε καταγράψει την ερώτηση «Πόσο δίνετε για το νεφρό μου;» ως την πιο συχνή.
Σύμφωνα με τον Γουίλις Οκούμου, ανώτερο ερευνητή του Ινστιτούτου Μελετών Ασφάλειας, δεν είναι όλες οι «παράτυπες» μεταμοσχεύσεις αναγκαστικές. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για το εμπόριο οργάνων στο Ελντορέτ, μια πόλη στη δυτική Κένυα, ο Οκούμου βρήκε πρόθυμους πωλητές: νεαροί άνδρες δέχτηκαν να πουλήσουν τα νεφρά τους για «γρήγορα χρήματα». «Δεν εξαναγκάστηκαν με κανέναν τρόπο», λέει ο Οκούμου, προσθέτοντας ότι στους δότες προσφέρθηκαν «έως και 6.000 δολάρια».
Οι δωρητές σπάνια λαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Θυμάται ότι είδε «αρκετούς νέους ανθρώπους με ουλές στο στομάχι τους» - σημάδια ότι είχαν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έδειχναν να φοβούνται τη δίωξη καθώς οι αρχές δυσκολεύονταν να επιβάλουν τον νόμο. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν αγοράσει μια μοτοσικλέτα ή είχαν χτίσει ένα νέο σπίτι, για παράδειγμα. Οι δότες στρατολογούσαν επίσης άλλους νεαρούς άνδρες να δωρίσουν τα νεφρά τους για να προμηθεύσουν μια αυξανόμενη μαύρη αγορά εκτός Κένυας.
Αύξηση της διακίνησης οργάνων
Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον παράνομο κόσμο της εμπορίας οργάνων δεν είναι σαφείς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Νότια Αφρική, η Κένυα και η Νιγηρία είναι οι χώρες της Αφρικής που πλήττονται περισσότερο. Οι λόγοι γι' αυτό είναι πολύπλοκοι, καθώς οι κανονισμοί για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) χρησιμοποιεί τον όρο τουρισμός μεταμοσχεύσεων. Το UNODC εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι παράνομα μεταμοσχευμένα όργανα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού διοχετεύονται σε πλουσιότερους λήπτες.
Το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι ασθενείς θέλουν μερικές φορές να προμηθεύονται όργανα παράνομα συνδέεται επίσης με την κραυγαλέα έλλειψη: Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, λιγότερο από το δέκα τοις εκατό των ιατρικά αναγκαίων μεταμοσχεύσεων πραγματοποιούνται παγκοσμίως.
Στην Αφρική, υπάρχουν ιδιαίτερα λίγα ιατρικά κέντρα που πραγματοποιούν νόμιμες μεταμοσχεύσεις. Σε μια έκθεση του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέτρησε μόνο 35 κέντρα μεταμόσχευσης νεφρού σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτή η ανεπαρκής ικανότητα αποδίδεται στην έλλειψη προσβασιμότητας, στην περιορισμένη τεχνογνωσία και στην οικονομική υποστήριξη.
Μια εξελιγμένη επιχείρηση
Ο Οκούμου πιστεύει ότι η πόλη Ελντορέτ της Κένυας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνδικάτου διεθνών διακινητών ανθρώπινων μελών. Οι νεαροί άνδρες που συνάντησε «μιλούσαν για γιατρούς που δεν μιλούσαν σουαχίλι και ήταν ινδικής καταγωγής». Επομένως, πρέπει να πρόκειται για μια διεθνή επιχείρηση.
Πέρυσι, δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε ένα Νιγηριανό γερουσιαστή, τη σύζυγό του και έναν γιατρό. Είχαν από κοινού στοχεύσει το νεφρό ενός νεαρού άνδρα από το Λάγος. Ήταν η πρώτη απόφαση βάσει των βρετανικών νόμων περί σύγχρονης δουλείας που τιμωρούσε υπόπτους για συνωμοσία με σκοπό τη συλλογή οργάνων.
Ωστόσο, ο Νιγηριανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τίτιε προειδοποιεί επίσης για τη «στενή σχέση μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων και της συλλογής οργάνων»: οι έμποροι οργάνων θα μπορούσαν επίσης να καταφύγουν στα λεγόμενα «εργοστάσια μωρών» στη Νιγηρία - συνδικάτα που απαγάγουν κορίτσια και νεαρές γυναίκες, τις αφήνουν έγκυες παρά τη θέλησή τους και πωλούν τα μωρά στη μαύρη αγορά.
Για τον δικηγόρο, είναι σαφές ότι και τα τοπικά ιατρικά κέντρα έχουν ευθύνη να μην εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους: «Τι συμβαίνει όταν το ιατρικό προσωπικό, ιδίως οι γιατροί στα ελίτ νοσοκομεία της Αμπούτζα και του Λάγος, λένε στους πλούσιους ασθενείς τους ότι δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα;». Σίγουρα θα βρουν έναν φτωχό άνθρωπο για να τους πουλήσει το όργανο που χρειάζονται.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών με πάνω από 220.000 νεκρούς
Τις ευχές τους έστειλαν ο εκλεγμένος και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη που έλαβε μετά τη διάγνωση με καρκίνο
Εντοπίστηκαν τρύπες από πιθανά πυρά
Πολλοί από αυτούς είχαν βρεθεί στη φυλακή χωρίς εντάλματα
Αν και θυμόμαστε συχνότερα τις κακές ειδήσεις από όσο τις καλές, το 2024 ήταν, από πολλές απόψεις, μια υπέροχη χρονιά
Ο Βρετανός μονάρχης προσέφερε τις «θερμές ευχαριστίες» του στις ιατρικές ομάδες που τον υποστήριξαν
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν γνωστό για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων αμφεταμίνης
Eξετράπη λόγω ομίχλης, λέει η αεροπορική εταιρεία
Είχε καταδικαστεί για φόνο και κυβέρνησε δύο φορές τη χώρα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει την εκτεταμένη χρήση κρυπτονομισμάτων
Διακόπηκαν τα δρομολόγια σε μεγάλο μέρος της χώρας
Σώθηκαν όσοι κάθονταν στις τελευταίες θέσεις
Ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει σύντομα το προξενείο στο Χαλέπι
Ερωτηματικά για την πτώση του - Είχε αλλάξει δρομολόγηση το αεροσκάφος;
Επέμενε να διοργανώσει τη χριστουγεννιάτικη συναυλία μετά από μια δύσκολη χρονιά
Φόρεσε μαγιό στους -20 βαθμούς Κελσίου
Μία συνέντευξη με την Ουκρανή χρυσή Ολυμπιονίκη στο άλμα εις ύψος
Βίντεο από τη διάσωση των ανθρώπων
H συστοιχία νεαρών άστρων περίπου 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη δημιουργεί ένα θέαμα μοναδικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.