Κοσμος

Διάσημα εγκλήματα: Τηλεοπτικός σεφ, εμμονικός γυναικοκτόνος

Η εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή οδήγησε στη σύλληψή του

Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διάσημα εγκλήματα | Με ψεύτικα προφίλ κατάφερνε να κυκλοφορεί ελεύθερος και να σκοτώνει γυναίκες

Ο Πωλ Στίβεν Μακ ήταν καταζητούμενος για τις δολοφονίες δύο γυναικών στα τέλη της δεκαετίας του '80. Το 1981, βίασε και δολοφόνησε μια 19χρονη γραμματέα, η οποία δούλευε μαζί του στο Οχάιο. Πριν από τη δολοφονία, ήταν καταδικασμένος διαρρήκτης που αποφυλακίστηκε με όρους το 1985. Τον Φεβρουάριο του 1987, μια άλλη κοπέλα, η Ανέτ Χαντλ, η οποία μόλις είχε κερδίσει σε διαγωνισμό ομορφιάς στο Λας Βέγκας, πέθανε αφού ο Μακ την πήγε στο σπίτι του, όπου τη νάρκωσε, τη βίασε και την άφησε να πεθάνει από υπερβολική δόση.

Το πτώμα της ανακαλύφθηκε δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνισή της στο πάρκινγκ ενός μοτέλ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, παντρεύτηκε μια γυναίκα που δούλευε μαζί του ως σεφ, η σχέση τους όμως στη συνέχεια έγινε βίαιη και καταχρηστική. Μια μέρα, η γυναίκα του ξύπνησε με την υποψία ότι είχε βιαστεί από εκείνον, καθώς είχε εγκαταλείψει το σπίτι τους χωρίς να της το πει. Στις 20 Μαρτίου 1988 προβλήθηκε στην εκπομπή καταζητούμενων «America’s Most Wanted» η ιστορία για τον Μακ και τα εγκλήματα του. Λίγες μέρες αργότερα, μια γυναίκα στο Οχάιο τον αναγνώρισε ως υπάλληλο ενός κάντρι κλαμπ και συνελήφθη, όταν βγήκε από ένα σπίτι στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα. Στο σπίτι εκείνο έμενε με τη Μάρτζι Ντάνιελσεν, την τελευταία γυναίκα του.

Ο Πωλ Στίβεν Μακ είχε παντρευτεί επτά φορές πριν γνωρίσει τη Μάρτζι Ντάνιελσεν © LitosAion/Oxyzen/Youtube

Η Μάρτζι Ντάνιελσεν τον είχε ερωτευθεί με την πρώτη ματιά, το 1987, όταν τον είδε πρώτη φορά σε ένα μπαρ με κάντρι μουσική στο Σολτ Λέικ Σίτι. Της συστήθηκε ως Σον Πωλ Λανιέρ, ήταν πολύ γοητευτικός και τζέντλεμαν. Η Ντάνιελσεν ήταν 37 ετών, χωρισμένη μετά από 20 χρόνια γάμου και είχε τρεις κόρες. Στο πρώτο ραντεβού τους ο Λανιέρ έφτασε στο σπίτι της με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. Της αποκάλυψε ότι ήταν σεφ που είχε αποφοιτήσει από το Le Cordon Bleu του Παρισιού.

Το ζευγάρι είχε πολλά κοινά, ο Λανιέρ ήταν στοργικός και τη φρόντιζε πολύ. Αλλά έγινε λίγο υπερβολικός, όταν δύο μήνες αφότου άρχισε η σχέση τους, αγόρασε συνδρομές για το γυμναστήριο και αθλητικά ρούχα για τη Ντάνιελσεν και τις τρεις κόρες της. Η Ντάνιελσεν αρνήθηκε τη χειρονομία, αλλά αργότερα διαπίστωσε ότι ο Λανιέρ είχε εισβάλει στο σπίτι της και είχε κρεμάσει τα ρούχα στις πόρτες των υπνοδωματίων εκείνης και των κοριτσιών της.

Ο Πωλ Στίβεν Μακ και η Μάρτζι Ντάνιελσεν © LitosAion/Oxyzen/Youtube

Τρόμαξε γιατί ήξερε ότι εκείνος δεν είχε κλειδί του σπιτιού. Ο Λανιέρ παραδέχτηκε ότι είχε μπει από το παράθυρο του μπάνιου. Η Ντάνιελσεν έκρινε ότι έπρεπε να διαλύσει τη σχέση, ώσπου μια μέρα βρήκε ένα σημείωμα από εκείνον κάτω από την εξώπορτα. Το σημείωμα έλεγε ότι η μικρή του κόρη στην Καλιφόρνια είχε σκοτωθεί σε ένα τρομερό τροχαίο. Η Ντάνιελσεν τον συμπόνεσε και δεν άργησε να ξαναβρεθεί στην αγκαλιά του.

Πωλ Στίβεν Μακ © LitosAion/Oxyzen/Youtube

Ως σεφ ο Λανιέρ αποκτούσε φήμη και εμφανίστηκε σε μια εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση.

Όμως η Ντάνιελσεν είχε καταλάβει ότι ο Λανιέρ είχε οικονομικά προβλήματα. Η πρόταση γάμου όμως που της έκανε, ένα χρόνο μετά τη γνωριμία τους, κατεύνασε τις ανησυχίες της. Σχεδόν αμέσως μετά το γάμο, ο Λανιέρ προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των οικονομικών αποφάσεων της Ντάνιελσεν, η οποία για άλλη μια φορά άρχισε να κατασκοπεύει τον νέο της σύζυγο. Παρατήρησε στο πιστοποιητικό θανάτου της κόρης του ότι η ημερομηνία θανάτου ήταν λάθος, είχε ανορθογραφίες και δεν υπήρχε κρατική σφραγίδα. Όσο περισσότερο έψαχνε, τόσο πιο καχύποπτη γινόταν, αλλά ο Λανιέρ δεν ταραζόταν ποτέ. Ισχυρίστηκε ότι είχε συμμετάσχει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων μετά την εμπλοκή του με τη μαφία στη Νέα Ζηλανδία. Φυσικά η Ντάνιελσον δεν πίστεψε το ψέμα, αλλά το συνέχισε για να συνεχίσει να μαθαίνει περισσότερα για τον άντρα που είχε παντρευτεί.

Στις 20 Μαρτίου 1988, οι υποψίες της Ντάνιελσεν επιβεβαιώθηκαν όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από μια φίλη της που μόλις είχε δει τον Λανιέρ σε ένα επεισόδιο του «America's Most Wanted». Μόνο που το όνομά του ήταν Πωλ Στίβεν Μακ και ήταν καταζητούμενος για δύο φόνους, έναν στην Καλιφόρνια και έναν στο Οχάιο. Η Ντάνιελσεν δεν του είπε τίποτα, αλλά έψαξε το πορτοφόλι του. Είχε δύο κάρτες κοινωνικής ασφάλισης. Αντί να πάει στην αστυνομία, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα.

Ανέτ Χαντλ © LitosAion/Oxyzen/Youtube

Ο Πωλ Στίβεν Μακ, που τότε χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Σον Πωλ Λανιέρ», ήταν ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία της 19χρονης Ανέτ Χαντλ το 1981 στο Οχάιο. Η Χαντλ ήταν γραμματέας στο Κάντρι Κλαμπ που διηύθυνε ο Πωλ. Η Ανέτ Χαντλ εξαφανίστηκε στις 8 Ιουλίου 1981 αφού είπε στην οικογένειά της ότι κάποιος θα την γυρνούσε στο σπίτι. Τέσσερις μέρες αργότερα βρέθηκε το ημίγυμνο πτώμα της στην όχθη ενός ποταμού. Είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση, αλλά ο ιατροδικαστής δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την αιτία θανάτου. Ο Πωλ είχε πει στην αστυνομία ότι δεν είχε δει τη Χαντλ αφότου έφυγε από τη δουλειά. Ωστόσο, οι συνάδελφοι είπαν ότι ο Πωλ προσφέρθηκε να την πάει σπίτι και την προσκάλεσε να καπνίσει μαριχουάνα στο σπίτι του. Η Ανέτ Χαντλ επανειλημμένα είχε απορρίψει τον Πωλ και σκόπιμα τον απέφευγε στη δουλειά όσο μπορούσε.

Ανέτ Χαντλ © LitosAion/Oxyzen/Youtube

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο Πωλ ήταν κατάδικος και σύντομα συνελήφθη για παράβαση της αποφυλάκισης υπό όρους, αλλά μετά από έρευνα στο σπίτι του, οι αρχές δεν βρήκαν κανένα φυσικό στοιχείο που να τον συνδέει με τη δολοφονία της Χαντλ. Ο Πωλ αποφυλακίστηκε το 1985 και μετακόμισε στην Καλιφόρνια.

Το 1987 το 21χρονο μοντέλο Κάρεν Γκρέις Γουίνσλετ εξαφανίστηκε από το Σακραμέντο. Πήγαινε για μια φωτογράφιση για μπίρα, όπως πίστευε. Άφησε τη διεύθυνση στο αγόρι της. Όταν ο φίλος πήγε να την αναζητήσει, συνάντησε τον Πωλ Μακ, ο οποίος αρνήθηκε ότι τη γνώριζε. Οι ερευνητές ανέκριναν τον Πωλ στο σπίτι του και παρατήρησαν ότι δεν είχε εξοπλισμό φωτογραφίας.

Κάρεν Γκρέις Γουίνσλετ © LitosAion/Oxyzen/Youtube

Η Κάρεν Γουίνσλετ βρέθηκε τελικά νεκρή στο σταθμευμένο αυτοκίνητό της σε ένα μοτέλ.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν μια προφανή αιτία θανάτου έως ότου μεταγενέστερες τοξικολογικές εξετάσεις εντόπισαν το παυσίπονο Percodan στο σύστημά της, σε ποσότητα 25 φορές πάνω από το θανατηφόρο όριο. Ο Πωλ Μακ έφυγε από την πόλη και τρεις μήνες αργότερα, παρουσιάστηκε ως Σον Πωλ Λανιέρ στη Μάρτζι Ντάνιελσεν στο Σολτ Λέικ Σίτι. Η Ντάνιελσεν ήταν η όγδοη σύζυγός του.

Η Ντάνιελσεν αποφάσισε κάποια στιγμή να μαζέψει τα δακτυλικά αποτυπώματα του Πωλ από ένα ποτήρι και να τα παραδώσει στην αστυνομία. Όμως η φίλη της δεν ήταν η μόνη που τον είχε αναγνωρίσει στο «America's Most Wanted». Μόλις μια μέρα μετά την προβολή του, ένας κάτοικος του Οχάιο που γνώριζε τον Πωλ τηλεφώνησε στις αρχές και είπε ότι βρισκόταν στο Σολτ Λέικ Σίτι. Είπε επίσης ότι ο Πωλ είχε κάνει μια εμφάνιση ως σεφ σε τηλεοπτική εκπομπή στη Γιούτα. Η πληροφορία οδήγησε την αστυνομία στο Σολτ Λέικ Σίτι. Η αστυνομία τον συνέλαβε στις 22 Μαρτίου 1988.

Κάρεν Γκρέις Γουίνσλετ © LitosAion/Oxyzen/Youtube

Ο Πωλ Μακ κρατήθηκε στο Σολτ Λέικ Σίτι μέχρι να εκδοθεί στο Σακραμέντο. Τον Μάρτιο του 1998, κατηγορήθηκε για φόνο πρώτου βαθμού για τον θάνατο της Κάρεν Γουίνσλετ και ανακρίθηκε για τη δολοφονία της Ανέτ Χαντλ. Τρεις εβδομάδες μετά τη δίκη, οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για τον βιασμό και τη δολοφονία της Γουίνσλετ. Καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού, για φόνο κατά τη διάρκεια βιασμού και για φόνο κατά τη διάρκεια της δηλητηρίασης. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Καλιφόρνια με δικαίωμα αναστολής μετά 25 χρόνια.

Επικαλούμενες έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, οι αρχές δεν μπόρεσαν ποτέ να κατηγορήσουν τον Πωλ Μακ για τη δολοφονία της Ανέτ Χαντλ. Αλλά ο δικηγόρος που τον εκπροσώπησε στην Καλιφόρνια είπε ότι ο Μακ πριν πεθάνει ομολόγησε ότι σκότωσε την Ανέτ Χαντλ.

Ο Πωλ Μακ πέθανε στη φυλακή το 2018 σε ηλικία 75 ετών.

Πολλά ντοκιμαντέρ έχουν ασχοληθεί με τη δράση του Πωλ Στίβεν Μακ («The Crimes and Consequences of Paul Steven Mack», «Evil Mives here»), τηλεοπτικές εκπομπές («America’s Most Wanted», «Oxygen») και διαδικτυακές εκομπές αληθινού εγκλήματος.

→ Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη