- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η δίκη για τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί
Μετά από έρευνες τεσσάρων ετών ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη των τζιχαντιστών
Δολοφονία Σαμουέλ Πατί: Η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για τη δίκη των τζιχαντιστών που ξεκίνησε στο Παρίσι.
Αυτές τις μέρες εκτυλίσσεται η δίκη των ηθικών αυτουργών του αποκεφαλισμού του Σαμουέλ Πατί. Τον Πατί, καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας στο Éragny στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, αποκεφάλισε πριν από τέσσερα χρόνια ένας 18χρονος Τσετσένος πρόσφυγας, ο Abdoullakh Abouyezidovich Anzorov. Ο Anzorov, θαυμαστής του Ισλαμικού Κράτους, φέρεται να εκτέλεσε τις προτροπές δύο ομοϊδεατών του που είναι σήμερα κατηγορούμενοι στη δίκη: πρόκειται για τον Brahim Chnina και τον Abdelhakim Sefrioui, δύο ισλαμιστές ακτιβιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τα άτομα αυτά πρωτοστάτησαν στη στοχοποίηση του καθηγητή μεταδίδοντας βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και ενθαρρύνοντας εθελοντές να τον δολοφονήσουν. Ο Πατί δεχόταν απειλές για τη ζωή του επί κάμποσους μήνες, πολύ πριν μιλήσει στη σχολική τάξη για την «ελευθερία του λόγου». Σήμερα ο Chnina και ο Sefrioui αντιμετωπίζουν έως και 30 χρόνια φυλάκισης, αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων των μουσουλμάνων και της αριστεράς, είναι αμφίβολο ότι θα επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή.
Ο 52χρονος Brahim Chnina γεννήθηκε στην Αλγερία, μεγάλωσε στο Μαρόκο και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία σε ηλικία 10 ετών. Η κόρη του είπε ψέματα ότι ο Σαμουέλ Πατί έδειξε στα παιδιά σκίτσο με τον Μωάμεθ γυμνό και άλλες «βλάσφημες» και «πορνογραφικές» εικόνες ζητώντας από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την αίθουσα: ωστόσο, η εν λόγω μαθήτρια δεν ήταν παρούσα σ’ αυτό το μάθημα διότι είχε αποβληθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά την προηγούμενη μέρα. Στις 8 Οκτωβρίου 2020 ο Brahim Chnina πήγε στο σχολείο για να απαιτήσει την απόλυση του Σαμουέλ Πατί μαζί με τον Abdelhakim Sefrioui ο οποίος είναι γνωστός ισλαμιστής, ενεργός στο τοπικό τζαμί και παράγοντας της Χαμάς στην περιοχή. O 65χρονος Sefrioui γεννήθηκε στη Φεζ (Μαρόκο) και πολιτογραφήθηκε Γάλλος αφού παντρεύτηκε μια Γαλλίδα που ασπάστηκε το Ισλάμ. Προχθές, στο δικαστήριο δήλωσε ότι όλη του η ζωή είναι «ακτιβισμός», αλλά απέκρυψε ότι η κόρη του Phidae έχει διακόψει κάθε σχέση μαζί του και ότι στη διάρκεια της αρχικής ακρόασης είχε πει στις αρχές ότι δεν ξαφνιάστηκε που συνελήφθη ο πατέρας της. Ο Sefrioui έχει εμφανιστεί σε βίντεο όπου χαρακτηρίζει τον Πατί «αλήτη» και σήμερα κρατά «υπερήφανη» στάση στο δικαστήριο ενώ ο Chnina δείχνει μεταμελημένος.
Αρχικά, τον Νοέμβριο του 2023, έξι έφηβοι προσήλθαν σε δίκη με κατηγορίες που σχετίζονται με τη δολοφονία: όμως, παρότι κρίθηκαν ένοχοι, τους επιβλήθηκαν σύντομες ή ανασταλτικές ποινές φυλάκισης. Η υπόθεση κατέδειξε για μια ακόμα φορά τη χαλαρότητα της γαλλικής αστυνομίας και δικαιοσύνης, καθώς, μολονότι ο νεαρός Τσετσένος είχε συλληφθεί επανειλημμένως στο παρελθόν και ήταν γνωστός για την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος, δεν είχε απελαθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Anzorov «εξουδετερώθηκε» από την αστυνομία και η σορός του μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του στην περιοχή Urus-Martanovsky στην Τσετσενία: στην κηδεία παρευρέθηκαν περίπου 200 άτομα, μερικοί από τους οποίους φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ».
Στο ιντερνετικό λιντσάρισμα του Πατί και στη χορωδία των κραυγών υπέρ της θανάτωσής του συμμετείχε ο ιμάμης του τζαμιού του παρισινού προαστίου Pantin και πολλοί μουσουλμάνοι γονείς, ενώ δύο μαθητές, 14 και 15 ετών, φέρονται να πληρώθηκαν περίπου 300 ευρώ για να δείξουν στον Τσετσένο ποιος ήταν ο Πατί προκειμένου να τον ακολουθήσει και να τον σκοτώσει. Mετά τον αποκεφαλισμό, ο δολοφόνος ανέβασε στο Twitter φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού του άτυχου καθηγητή με το μήνυμα: «Μακρόν, αρχηγέ των απίστων, στο όνομα του φιλεύσπλαχνου Αλλάχ εκτέλεσα έναν από τους αμαρτωλούς σου που τόλμησε να μειώσει τον Μωάμεθ». Λίγα λεπτά αργότερα, περίπου 600 μέτρα από τη σκηνή του εγκλήματος, όταν ο Anzorov βρέθηκε αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν, πυροβόλησε εναντίον τους με αεροβόλο και τους απείλησε με μαχαίρι: το αποτέλεσμα ήταν να τον σκοτώσουν. Στη συνέχεια, ερευνήθηκαν πάνω από 80 μηνύματα στα social media από Γάλλους που υποστήριζαν τον δράστη. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, διέταξε το κλείσιμο του τζαμιού του Pantin για έξι μήνες (τρομερή ποινή!), καθώς και την απέλαση 231 αλλοδαπών που ήσαν γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας ως τρομοκράτες. Από αυτούς, οι 180 βρίσκονταν στη φυλακή και οι υπόλοιποι επρόκειτο, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, να συλληφθούν. Ο Gérald Darmanin απαίτησε επίσης τη διάλυση δύο ισλαμικών ΜΚΟ που κήρυσσαν φατουά εναντίον ατόμων, αλλά και πάλι, εξαιτίας της σφοδρής αντίστασης της αριστεράς, δεν προχώρησε στη διάλυση όλων των σαλαφιστικών οργανώσεων.
Πάντως, τον Φεβρουάριο του 2021 η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίον η απειλή δημοσίου υπαλλήλου επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, ενώ επεκτείνονται οι εξουσίες των αρχών να κλείνουν χώρους λατρείας και θρησκευτικές οργανώσεις όταν προωθούν «μίσος ή βία». Επίσης, ο νόμος απαιτεί να δηλώνονται κεφάλαια που εισάγονται «για θρησκευτικούς λόγους» από το εξωτερικό —αν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ— ώστε να ρυθμίζονται οι δωρεές από χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα καμιά πρακτική πρόβλεψη και έλεγχος για τους γονείς που σταματούν τα παιδιά από το λαϊκό σχολείο για να τα εγγράψουν σε ισλαμιστικά ιδρύματα, ούτε για τους γιατρούς που κάνουν τεστ παρθενίας, ούτε για τους καταναγκαστικούς γάμους, οι οποίοι, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, επηρεάζει 200.000 γυναίκες στη Γαλλία. H νομοθεσία δεν απέτρεψε τη δολοφονία ενός ακόμα καθηγητή, του Dominique Bernard, τον Οκτώβριο του 2023. Εξάλλου, ανάμεσα στους ηγέτες που κατηγόρησαν τη Γαλλία για ισλαμοφοβία ήταν ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό ο οποίος είπε ότι η ελευθερία της έκφρασης έχει όρια, αναφέροντας ως παράδειγμα το να φωνάζεις «φωτιά!» σε ένα κατάμεστο θέατρο. Παραλλήλως τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ —ιδιαίτερα όσα θεωρούνται «έγκυρα»— κράτησαν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους «βλάσφημους» Γάλλους. Σε τέτοιο περιβάλλον δειλίας και κολακείας των ισλαμιστών, είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει η γαλλική νομοθεσία εναντίον του ισλαμικού κοινοτισμού. Η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης στην ισλαμιστική βία δεν επικρίθηκε μόνο από την πλειοψηφία των μουσουλμάνων —συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Τούρκου προέδρου— αλλά, καθώς θεωρήθηκε «ισλαμοφοβική», έγινε αφορμή για αντιγαλλική ρητορική: «Πάτε γυρεύοντας βατραχοφάγοι!» Το πνεύμα του εκατονταετούς πολέμου και της Ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ είναι ισχυρότερο από το ένστικτο της προάσπισης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.