Κοσμος

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Θα σταματήσουν οι πόλεμοι αν εκλεγεί ο Τραμπ;

Η ανάλυση του SkyNews για τη σχέση του με Πούτιν και Ιράν

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Θα σταματήσουν οι πόλεμοι αν εκλεγεί ο Τραμπ; - Η ανάλυση του SkyNews για τα άγνωστα σχέδια του Ρεπουμπλικανού προέδρου

Στο ερώτημα τι θα σήμαινε η προεδρία Τραμπ για τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη και την ευρωπαϊκή ασφάλεια επιχειρεί να απαντήσει το SkyNews σε ανάλυσή του, εν μέσω των αμερικανικών εκλογών.

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η περασμένη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο άφησε το αποτύπωμά της. Ο υποψήφιος για την προεδρία φτασε κοντά σε άμεσο πόλεμο με το Ιράν κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του - ενώ το ρεκόρ απρόβλεπτης συμπεριφοράς του αποτελεί πρόκληση για τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον, ιδίως για τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο - αλλά οποιαδήποτε βιαστική συμφωνία θα αφήσει πιθανότατα το Κίεβο πολύ πιο αδύναμο και την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο ανάφλεξης που μια προεδρία Τραμπ θα προσπαθούσε άμεσα να επηρεάσει είναι η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο κ. Τραμπ έφτασε κοντά σε άμεσο πόλεμο με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και η προηγούμενη αυτοσυγκράτηση θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει τη θέση της στην άμεση αντιπαράθεση αυτή τη φορά.

Στη συνέχεια, υπάρχει η συντριπτική πιο μακροπρόθεσμη πρόκληση που θέτει η Κίνα, με τη Βόρεια Κορέα να αποτελεί έναν ακόμη αυξανόμενο πονοκέφαλο, ιδίως αφότου ο κ. Τραμπ προσπάθησε αλλά απέτυχε να προσεταιριστεί τον ηγέτη του ερημίτικου κράτους κατά την πρώτη του θητεία ως αρχιστράτηγος.

Με τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, εχθρικές και φιλικές πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο έχουν παίξει παιχνίδια για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ένας δεύτερος Λευκός Οίκος Τραμπ για τα αντίστοιχα εθνικά τους συμφέροντα και για τις πιο πιεστικές παγκόσμιες απειλές ασφαλείας.

Τα σχέδια του Τραμπ για τους πολέμους στον κόσμο

Το ιστορικό απρόβλεπτου χαρακτήρα του κ. Τραμπ αποτελεί πρόκληση για τους παραδοσιακούς εχθρούς - αλλά και για τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον, ιδίως για τα άλλα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν έχει κρύψει την απογοήτευσή του για το πώς οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν εδώ και δεκαετίες την κουβέρτα ασφαλείας που προστατεύει την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως πρόεδρος, ο κ. Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμμαχία - μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα θα σήμαινε τη θανάσιμη καμπάνα της. Ωστόσο, η ρητορική του βοήθησε να ωθήσει τους συμμάχους να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και να ξοδέψουν περισσότερα για τους στρατούς τους.


Όμως η ζημιά από την πολυετή υποεπένδυση είναι βαθιά και ο ρυθμός ανάκαμψης είναι πολύ αργός για τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τον Καναδά ώστε να μπορέσουν να σταθούν αξιόπιστα μόνοι τους ως ισχυρή στρατιωτική δύναμη σύντομα.

Όσον αφορά την αμεσότητα όσον αφορά τις παγκόσμιες κρίσεις, ο αντίκτυπος μιας νίκης του Τραμπ θα γινόταν πιο έντονα αισθητός από την Ουκρανία, αλλά και από το Ιράν. Έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς ή πώς θα έμοιαζε η ειρήνη.

Σε μια ένδειξη του πού βρίσκονται οι προτεραιότητές του, ωστόσο, έχει κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι είναι ο «μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο» για την εξασφάλιση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα και άλλη βοήθεια που έχει δώσει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Ωστόσο -σε συνδυασμό με την προθυμία της Ουκρανίας να πολεμήσει- αυτή η στρατιωτική βοήθεια είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η Ουκρανία κατάφερε να αντέξει σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αν σταματήσει η ροή των αμερικανικών όπλων, τα ουκρανικά στρατεύματα - παρά τη δική τους εφευρετικότητα και την υποστήριξη άλλων συμμάχων - απλά δεν θα έχουν τη δύναμη πυρός για να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην επίθεση.

Αντίθετα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία διεκδικεί την κορυφαία θέση, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία ως εξίσου ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης όσο και για τα συμφέροντα του Κιέβου - μια πολύ πιο οικεία στάση που απηχεί την άποψη των εταίρων της στο ΝΑΤΟ.

Αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα αλλάξει αναμφίβολα υπό μια κυβέρνηση Τραμπ, αυτό δεν είναι το ίδιο με τη διευκόλυνση μιας πλήρους παράδοσης.

Ο πρώην πρόεδρος - ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως ο απόλυτος διαπραγματευτής και έχει υιοθετήσει ένα νέο προεκλογικό σύνθημα - «Ο Τραμπ θα το διορθώσει» - δεν θα θελήσει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την πλήρη απορρόφηση της Ουκρανίας στην τροχιά του κ. Πούτιν.

Ο Πούτιν και το Ιράν

Η σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δυναμική. Όταν ήταν πρόεδρος, δήλωσε περιβόητα ότι εμπιστευόταν τις διαψεύσεις του κ. Πούτιν έναντι των δικών του υπηρεσιών πληροφοριών, όταν επρόκειτο για ισχυρισμούς σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Αλλά με τις σωστές συμβουλές, μπορεί ένας μελλοντικός πρόεδρος Τραμπ να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τον κ. Πούτιν προς όφελος της Δύσης;

Τουλάχιστον, προσθέτει ένα νέο επίπεδο απρόβλεπτου - το οποίο είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο όταν πρόκειται να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος μιας δεύτερης θητείας Τραμπ στον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «όσο είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο Όσον αφορά το Ιράν, σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγισή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας μελλοντικός πρόεδρος Τραμπ μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση του Ισραήλ με την Τεχεράνη και τους πληρεξουσίους της - ίσως ακόμη και άμεση συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων σε πλήγματα κατά του Ιράν.

Ο κ. Τραμπ έχει ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της από ό,τι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η απόφασή του να καταγγείλει μια σημαντική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ήταν μια από τις σημαντικότερες πράξεις του στην εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της προεδρίας του.

Είναι επίσης προσωπική, με το Ιράν να κατηγορείται για χάκινγκ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ τους τελευταίους μήνες - μια επίθεση που σίγουρα θα ενίσχυε τις εντάσεις με το Ιράν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Πηγή: SkyNews