- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γδύθηκε κοιτώντας στα μάτια τους Μουλάδες της Τεχεράνης
Η μοναδικής γενναιότητας ενέργεια της «Κόρης των Επιστημών και της Έρευνας»
«Η Κόρη των Επιστημών και της Έρευνας» στο Ιράν: Η ημίγυμνη φοιτήτρια ισοδυναμεί με πολλές βόμβες και εκτελέσεις πρακτόρων των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών από τους Ισραηλινούς
Πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2022, την έλεγαν Mahsa Amini. Τη σκότωσαν στα μπουντρούμια των «Φρουρών της Επανάστασης». Ποιο ήταν το έγκλημά της; Ανάρμοστη ενδυμασία. Η νεαρή κοπέλα μετά θάνατον είναι πλέον σύμβολο της αντίστασης κατά του θεοκρατικού καθεστώτος των αγιατολάχ της Τεχεράνης.
Από προχθές τη λένε «Κόρη των Επιστημών και της Έρευνας». Έτσι την ξέρει ο κόσμος στην πρωτεύουσα της Περσίας. Το όνομά της το πήρε από τη σχολή στην οποία σπουδάζει. Στην Ελλάδα, πριν από 50 χρόνια θα τη λέγαμε, επί παραδείγματι, «Το κορίτσι της Νομικής», αν δεν γνωρίζαμε το πραγματικό της όνομα.
Την έχουν συλλάβει. Κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται είτε στα μπουντρούμια των «Φρουρών της Επανάστασης» ή σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα των ιδίων. Πιθανόν να τη σκοτώσουν. Βλέπετε, η νεαρή κοπέλα, φοιτήτρια, γδύθηκε όταν η ειδική Αστυνομία Ηθών της Περσίας την κακοποίησε στο πανεπιστήμιο λόγω «ανάρμοστης ενδυμασίας». Γδύθηκε κι έμεινε με τα εσώρουχά της, διαμαρτυρόμενη για την κακοποίησή της. Άρχισε να κόβει βόλτες στο προαύλιο της σχολής της. Κάποια στιγμή τη στρίμωξαν και την έσπρωξαν με βία μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο. Τα ίχνη της χάθηκαν. Λίγο αργότερα, ένας άντρας που παρουσιάστηκε ως «πρώην σύζυγός της» ισχυρίστηκε πως η κοπέλα είχε εισαχθεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική. Κλασική μεθοδολογία των απανταχού παρακρατικών.
Από περσικές πηγές μαθαίνουμε τα εξής:
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δελτίο Khabar Νameh του Πανεπιστημίου Amir Kabir της Τεχεράνης στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο ειδικεύεται σε κινήματα διαμαρτυρίας στα ιρανικά πανεπιστήμια, η νεαρή γυναίκα είχε παρενοχληθεί από πράκτορες της ασφάλειας του πανεπιστημίου για τα ρούχα της, που θεωρήθηκαν «ανεπαρκώς ισλαμικά». Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα ρούχα της σκίστηκαν μετά από βίαιη διαμάχη με τους ασφαλίτες και ότι η φοιτήτρια αποφάσισε να γδυθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Όσον αφορά τώρα την εκδοχή εγκλεισμού των αντιφρονούντων γυναικών σε ψυχιατρείο, η «Le Monde» της Τρίτης που μας πέρασε σημειώνει:
«Το ιρανικό καθεστώς έχει καταφύγει πλειστάκις στο παρελθόν στην καταναγκαστική ψυχιατρική κράτηση ως μέσο καταστολής κατά των αντιπάλων του, ιδιαίτερα των γυναικών. Αυτή είναι και η περίπτωση της Roya Zakeri, η οποία συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2023 στην πόλη Tabriz επειδή δεν φορούσε μαντίλα. Την περιόρισαν τρεις φορές σε ψυχιατρείο της πόλης της και σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023, η Roya είχε δηλώσει: “Η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να με κάνει να φαίνομαι ψυχικά άρρωστη, αλλά είμαι σε πολύ καλή σωματική και ψυχική υγεία”»
Ο υπό κράτησιν θάνατος προ διετίας της Mahsa Amini είχε προκαλέσει τη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου αντίστασης στους κόλπους της νεολαίας και σε κάποιους πανεπιστημιακούς χώρους. Ο τελικός ανεπίσημος απολογισμός εκείνης της ταραγμένης περιόδου ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες θύματα. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τις επιπτώσεις από τη θηριώδη αντίδραση του κατασταλτικού μηχανισμού των καθεστωτικών. Ούτε οι πρεσβείες στην Τεχεράνη γνωρίζουν με ακρίβεια τέτοιες λεπτομέρειες.
Είναι ηλίου φαεινότερον πως τα παιχνίδια πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ευνοούν και ενισχύουν τους μηχανισμούς εξουσίας. Οι αγιατολάχ από τη μία χρησιμοποιούν ως άλλοθι και επιδεικνύουν ως δαμόκλειο σπάθη τον σιωνιστικό εχθρό. Από την άλλη, η διαρκής πολεμική αντιπαράθεση διατηρεί στο ακέραιο τις προσδοκίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως στο τέλος αυτής της αναμέτρησης –αν υπάρξει τέλος– θα έχει διαφύγει τον κίνδυνο διασυρμού και καταδίκης του από την ισραηλινή Δικαιοσύνη. Οι μεν παίζουν με το κύρος του θεοκρατικού καθεστώτος. Ο δε στοιχηματίζει στον πόλεμο για να γλιτώσει τη φυλακή και να αναδειχτεί σε υπερήρωα.
Τελικά, σε επίπεδο εντυπώσεων και με γνώμονα τους μηχανισμούς συσπείρωσης της κοινής γνώμης, το παιχνίδι αυτό φαντάζει τέλειο. Άλλωστε το σκάκι εφευρέθηκε στην Περσία. Σε επίπεδο, ωστόσο, πραγματικής ανάγνωσης των κοινωνικών παραμέτρων, το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης φοβάται περισσότερο ένα «Κορίτσι των Επιστημών και της Έρευνας» από μια επιτυχημένη βολή ισραηλινού βαλλιστικού πυραύλου. Όπως φοβήθηκαν πολύ περισσότερο το πείσμα και τη λεβεντιά της νεαρής Mahsa Amini, που ταρακούνησε τα θεμέλια της ισχύος τους, η οποία τρέφεται από τον φόβο και τη μεθοδευμένη κοινωνική και ατομική ανασφάλεια. Η κοπέλα με τα εσώρουχα στο πανεπιστήμιο της περσικής πρωτεύουσας ισοδυναμεί με πολλές βόμβες και ακόμη περισσότερες εκτελέσεις πρακτόρων των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών από τους Ισραηλινούς. Αυτό το γνωρίζουν καλά στα μπουντρούμια των Φρουρών της Επανάστασης.
Επισημαίνει η «Le Monde»: «Στο Ιράν, μια πατριαρχική χώρα σε διαρκή κινητικότητα λόγω και του κινήματος Γυναίκες-Ζωή-Ελευθερία, που συγκροτήθηκε μετά τον θάνατο της Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο του 2022, οι δικαιολογίες των Αρχών είναι όλο και λιγότερο αξιόπιστες. Από τότε, η μαντίλα, έχει γίνει το σύμβολο όλων των υποχρεώσεων που επιβάλλει η Ισλαμική Δημοκρατία στους Ιρανούς, άντρες και γυναίκες. Στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να αψηφούν τους νόμους, αρνούμενες να καλύψουν τα μαλλιά τους, παρά τον κίνδυνο σύλληψης, δήμευσης της περιουσίας τους ή απώλειας εργασίας, ο οποίος διαρκώς ελλοχεύει.
»Το χάσμα μεταξύ εξουσίας και πληθυσμού συνεχίζει να διευρύνεται και λίγοι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν την επίσημη εκδοχή, που δικαιολογεί τη σύλληψη της “Κόρης των Επιστημών και της Έρευνας”. Για πολλούς, όποιο κι αν είναι το κίνητρο της ενέργειάς της, ενσαρκώνει ήδη το σύμβολο του αγώνα των γυναικών του Ιράν ενάντια στην υποχρεωτική χρήση της μαντίλας».
Οι Αρχές στην Τεχεράνη θα προφασιστούν προφανώς πως η ενέργεια της νεαρής αυτής γυναίκας είναι ήσσονος σημασίας και θα θυμίσουν πως η ιρανική κοινωνία δεν αποπροσανατολίζεται από τον μείζονα στόχο της, που είναι το Ισραήλ και ο σιωνιστικός κίνδυνος. Η κοπέλα, είτε δεμένη χειροπόδαρα σε κάποιο κελί ψυχιατρικής κλινικής, είτε κλεισμένη σε κάποιο μπουντρούμι των Φρουρών της Επανάστασης, είναι αμφίβολο αν θα ξαναδεί το φως του ήλιου. Είναι πολύ πιθανόν κάποτε να πληροφορηθούμε πως «υπέκυψε», μην αντέχοντας τα ψυχικά τραύματά της. Ή, γιατί όχι, απεβίωσε λόγω «ατυχήματος» σε κάποια φυλακή της χώρας. Άλλωστε η κρατική τηλεόραση ήδη προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο χτυπημάτων, επανεντοπίζοντας τον εξωτερικό εχθρό και στο πρόσωπο του/της επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Με την «Κόρη των Επιστημών και της Έρευνας» θα ασχολούμαστε; Είπαμε, το σκάκι είναι περσικό δημιούργημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο θα τους ξεριζώνουμε τα δόντια», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί
Σπάει η παράδοση που θέλει τον μονάρχη να απευθύνει το μήνυμα από το παλάτι ή μια από τις βασιλικές κατοικίες
Εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 90 ετών, το «πρόσωπο» του «Κροκοδειλάκια»
Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις
Αναλυτικά όλα τα άτομα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας
Τη Μέση Ανατολή επισκέφτηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος
«Σε όλη μου τη ζωή ένιωθα πραγματικά ηλίθιος», εξομολογήθηκε ο Βρετανός σταρ
Πρόκειται για τρεις 'Ελληνες και δύο Κύπριους
«Απόλυτη αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ», τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ
Σήμερα οι Ιταλοί θυμούνται μια τρομοκρατική επίθεση της μαφίας
Η ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ είχε βιώσει και η ίδια τα πάνδεινα από την ομάδα της Μελίσα Νέιθαν
Ο Μάικλ Κράτσιος είχε υπηρετήσει και την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ
Ο 26χρονος αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, ομοσπονδιακές κατηγορίες για καταδίωξη και δολοφονία
Κωδική ονομασία: «Επιχείρηση Δελφίνιο» - Όλα όσα συνέβαιναν στα παρασκήνια του βρετανικού παλατιού
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες
Το τρυφερό στιγμιότυπο του BBC, για τον άνθρωπο που έχει δώσει το όνομά του σε περισσότερα από 40 είδη ζώων και φυτών
Κινδυνεύει να χάσει τον ηγετικό της ρόλο;
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Der Spiegel
Τι αποκαλύπτει έμπειρος δικηγόρος για την αγωγή σεξουαλικής παρενόχλησης που συνταράσσει το Χόλιγουντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.