Η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «διαταραγμένη» την ημίγυμνη φοιτήτρια
Η τύχη της εξακολουθεί να αγνοείται
Η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «διαταραγμένη» την ημίγυμνη φοιτήτρια - Η τύχη της εξακολουθεί να αγνοείται
Η νεαρή φοιτήτρια, η οποία γδύθηκε δημοσίως και έμεινε με τα εσώρουχά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας περπατώντας στους εξωτερικούς χώρους πανεπιστημίου στο Ιράν δεν συνιστά θέμα ασφαλείας, αλλά είναι ένα «διαταραγμένο άτομο», που λαμβάνει θεραπεία, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η νεαρή γυναίκα γδύθηκε το Σάββατο στο ισλαμικό πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης, μια ενέργεια η οποία θεωρήθηκε ευρέως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρία κατά του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα στο Ιράν.
Η νεαρή φοιτήτρια παρενοχλούνταν από πράκτορες της ασφάλειας που θεωρούσαν ότι δεν σέβεται τον αυστηρό υποχρεωτικό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, σύμφωνα με τις οργανώσεις που αποκάλυψαν το Σάββατο την υπόθεση.
Έμεινε με τα εσώρουχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας και περπάτησε μπροστά από το πανεπιστήμιο, σε ένα βίντεο που έγινε viral, πριν την πάρουν μαζί τους δια της βίας πράκτορες της ασφάλειας. Η τύχη της είναι έκτοτε άγνωστη.
Η ίδια είπε ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ως Άχου Νταριαΐ, μεταφέρθηκε από το αστυνομικό τμήμα σε κέντρο θεραπείας αλλά δεν έγινε γνωστή η θεραπεία που θα ακολουθήσει.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσει με ανεξάρτητο τρόπο τη γυναίκα.
«Είναι ακόμη πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για την επιστροφή αυτής της φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποίησε ο σύζυγός της, χρειάζεται θεραπεία και αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί προτού κάνουμε τα επόμενα βήματα», ανάφερε η Μοχατζερανί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Η γυναίκα συνελήφθη από τους φρουρούς ασφαλείας του πανεπιστημίου. Εκπρόσωπος του ιδρύματος, ο Αμίρ Μαχτζόμπ, έγραψε το Σάββατο στο Χ ότι «στο αστυνομικό τμήμα...διαπιστώθηκε ότι (η γυναίκα) βρισκόταν κάτω από σοβαρή ψυχική πίεση και ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή».
Όλο και περισσότερες Ιρανές ανά τη χώρα αψηφούν τις αρχές και βγάζουν την ισλαμική μαντίλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας που ακολούθησε τον θάνατο τον Σεπτέμβριο του 2022 της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί. Η γυναίκα αυτή πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών επειδή είχε παραβιάσει τους κανονισμούς για τη χρήση του χιτζάμπ (ισλαμική μαντίλα). Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαδηλώσεις δια της βίας.
Η μκο Διεθνής Αμνηστία έγραψε στο Χ ότι μια νεαρή γυναίκα "συνελήφθη βιαίως στις 2 Νοεμβρίου όταν γδύθηκε για να διαμαρτυρηθεί κατά της υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ από αξιωματούχους ασφαλείας στο ισλαμικό πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης" και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της.
Χθες, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι αυτοί που αντιδρούν στα social media ανήκουν "στο ίδιο αντι-ιρανικό κίνημα που επέκρινε την υπόθεση της Μαχσά Αμινί το 2022".
Η ανεπίσημη ιστοσελίδα Khabaronline μετέδωσε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον της συλληφθείσας φοιτήτριας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία
Η κάποτε έγκυρη εφημερίδα, η σκανδαλοθηρία και η κριτική woke
O 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική
Έκκληση για ενότητα από τον καγκελάριο μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του γιατί είχε δείξει γελοιογραφίες του Μωάμεθ στην τάξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.