- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ η Κάμαλα Χάρις το βράδυ των εκλογών
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
«Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου», είχε δηλώσει η Κάμαλα Χάρις
Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, όπου η Κάμαλα Χάρις θα περάσει το βράδυ των εκλογών, είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτά η ελίτ των Αφροαμερικανών, περιλαμβανομένης της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Με την ονομασία «το μαύρο Χάρβαρντ», το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, έχει κεντρική θέση στην προσωπική ιστορία της Κάμαλα Χάρις: μετά την αποφοίτησή της από εκεί το 1986, έχει επιστρέψει πολλές φορές.
Κάμαλα Χάρις: «Εκεί άρχισαν όλα...», είχε πει για το πανεπιστήμιο Howard
«Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου», «εκεί άρχισαν όλα», είχε δηλώσει το 2019 στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 μιλώντας από τον χώρο του πανεπιστημίου.
Η παρουσία εκεί αύριο, Τρίτη, της Χάρις, η οποία ενδέχεται να αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα και την πρώτη μαύρη πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι γεμάτη συμβολισμό.
Η ιστορία του πανεπιστημίου Howard
Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1867 από το αμερικανικό Κογκρέσο λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την κατάργηση της δουλείας σε όλη τη χώρα. Πήρε το όνομά του από τον Όλιβερ Χάουαρντ, έναν στρατηγό των Βόρειων που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των πρώην σκλάβων.
Μετά την ίδρυσή του έγινε το πιο φημισμένο από τα περίπου 100 πανεπιστήμια στα οποία ιστορικά φοιτούν μαύροι και η πλειοψηφία των φοιτητών εξακολουθεί να είναι Αφροαμερικανοί ή μέλη μειονοτήτων.
Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, που έχει περίπου 11.000 φοιτητές, αποτελείται από επιβλητικά κτήρια με κόκκινα τούβλα και λευκούς κίονες.
Η Κάμαλα Χάρις είχε πάει στο πανεπιστήμιο αυτό στα μέσα Αυγούστου για να προετοιμαστεί για το ντιμπέιτ της με τον Τραμπ, δηλώνοντας επί τη ευκαιρία στους φοιτητές: «κάποια ημέρα μπορεί να είστε εσείς υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ».
Στο πανεπιστήμιο αυτό έχουν φοιτήσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας μαύρη συγγραφέας Τόνι Μόρισον.
Εκεί σπούδασε και ο Θέργκουντ Μάρσαλ, σημαντικός δικηγόρος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1950 και ο πρώτος Αφροαμερικανός δικαστής που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Η Χάρις εμπνεύστηκε από εκείνον για να σπουδάσει στο Χάουαρντ και να ασχοληθεί με τη δικηγορία. Ως φοιτήτρια ήταν μέλος της ομάδας συζητήσεων (debate team) του πανεπιστημίου και πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Εξάλλου είχε ενταχθεί σε μια αδελφότητα, όπως το συνηθίζουν οι φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η δική της, η Άλφα Κάπα Άλφα, ιδρύθηκε το 1908 και σε αυτή συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες μαύρες γυναίκες, ένα σημαντικό δίκτυο στο οποίο βασίστηκε η Χάρις στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν έχουν συλληφθεί ακόμη οι ύποπτοι για το περιστατικό στο Κουίνς
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ενσωμάτωση;
H χώρα στοχεύει να μειώσει στο μισό τον πληθυσμό τους
Ο πρωθυπουργός της χώρας επιμένει ότι η κίνηση αυτή προσβλέπει στην προστασία των νέων
Οι πληροφορίες που μεταδίδει ρωσικό κανάλι στο Telegram
Συναγερμός διαρκείας στις ΗΠΑ
Ο δράστης της επίθεσης αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι
Στον ρυθμό όλη η οικογένεια - Μαζί τους και ο Μασκ
Αναρωτιέται ακόμη γιατί της το πήρε
Σκληρές εικόνες μετά την επίθεση
Οι ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις που έχουν στα χέρια τους οι αρχές
Το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και η δολοφονία της μητέρα της
Η λογομαχία σε εστιατόριο και το πολύωρο ανθρωποκυνηγητό
Υπάρχει σύνδεση με την έκρηξη του Tesla στο Λας Βέγκας;
Παρά την πρόοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία
Οι επιθέσεις με οχήματα γίνονται όλο και πιο συχνές σε όλο τον κόσμο
Διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Ταλίν, το Μονπελιέ ή ακόμα και το Λουξεμβούργο έχουν υιοθετήσει ανάλογα μέτρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.