Η ημίγυμνη φοιτήτρια στο Ιράν που έγινε το νέο σύμβολο αντίστασης
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να την αφήσουν ελεύθερη
Ιράν: Η ημίγυμνη φοιτήτρια που συνελήφθη επειδή έβγαλε τη μαντήλα και τα ρούχα της
Το όνομά της δεν έχει γίνει γνωστό, όμως, η νεαρή φοιτήτρια από το Ιράν που παρέμεινε ημίγυμνη έξω από τους χώρους του πανεπιστημίου όπου φοιτά, αντιδρώντας στο αυστηρό ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας στη χώρα, έχει γίνει ήδη σύμβολο αντίστασης. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές του Ιράν να την αφήσουν ελεύθερη, αφού άμεσα συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών.
Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη νεαρή γυναίκα να κάθεται έξω από το πανεπιστήμιο του Ιράν με τα εσώρουχά της και με τα μαλλιά της ακάλυπτα. Ένα άλλο βίντεο τη δείχνει να περπατά σε ένα δρόμο, ακόμα ημίγυμνη, προτού «συλληφθεί βίαια, αφού διαμαρτυρήθηκε για τον ενδυματολογικό κώδικα στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης», όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
Ιράν: Η ημίγυμνη φοιτήτρια και οι πληροφορίες για τα γεγονότα πριν τη σύλληψή της
Iran’s authorities must immediately & unconditionally release the university student who was violently arrested on 2 Nov after she removed her clothes in protest against abusive enforcement of compulsory veiling by security officials at Tehran's Islamic Azad University. 1/2 pic.twitter.com/lI1JXYsgtm
— Amnesty Iran (@AmnestyIran) November 2, 2024
Η χρήση χιτζάμπ (ή μαντίλας) στο κοινό είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από το Ιράν, που επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθών της χώρας. Οι γυναίκες στο Ιράν μπορούν να υποστούν σκληρή τιμωρία, ακόμη και για μικρές παραβάσεις. Ας θυμηθούμε τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλο το Ιράν το 2022 κατά του ενδυματολογικού κώδικα, μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που πέθανε κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την Αστυνομία Ηθών. Είχε συλληφθεί συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Η Αμνηστία ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Azad και ζήτησε να της δοθεί πρόσβαση στην οικογένειά της και στον δικηγόρο της. Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου Azad Amir Mahjob είπε σε μια ανάρτηση στο X ότι η ομάδα ασφαλείας του πανεπιστημίου επενέβη «μετά την άσεμνη πράξη ενός από τους φοιτητές» και την οδήγησε σε αστυνομικό τμήμα.
Σε μεταγενέστερη ανάρτηση, επικαλούμενη αναφορά της αστυνομίας, είπε ότι η φοιτήτρια «ήταν υπό σοβαρή ψυχική πίεση και είχε ψυχική διαταραχή». Είπε επίσης ότι η φοιτήτρια ήταν μητέρα δύο παιδιών, χωρισμένη από τον σύζυγό της.
Η Μάι Σάτο, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και την απάντηση των αρχών. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι το γεγονός έρχεται να φέρει και πάλι στο επίκεντρο διεθνώς τη μεταχείριση των γυναικών και των διαδηλωτών στο Ιράν.
Κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία;
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Habib Khan, σε ανάρτησή του στα social media υποστήριξε ότι η νεαρή φοιτήτρια ονομάζεται Ahoo Daryaei. «Για να αποσπάσει την προσοχή από την οργή για τους κανόνες του χιτζάμπ, το ιρανικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι η Ahoo Daryaei είναι ψυχικά άρρωστη και έχει σταλεί σε ψυχιατρική κλινική. Συνελήφθη από το καθεστώς και αυτή τη στιγμή κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία».
This iconic photo is now part of Iranian history, capturing the deep frustration of women with the regime—a powerful statement against repression. pic.twitter.com/UFv2EJLAi7
— Habib Khan (@HabibKhanT) November 3, 2024
Η εικόνα της ημίγυμνης φοιτήτριας έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καθώς έχει γίνει ήδη σύμβολο αντίστασης.
Το όνομα της είναι Ahoo Daryaei
— 👑ELENI👑 (@TsotridouEleni) November 3, 2024
Με μια τόσο απλή κίνηση, έδειξε την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στο Ιράν, όλες αυτές τις δεκαετίες ✨️✨️✨️✨️✨️#Iran pic.twitter.com/La89wFbmLe
Today, at Amir Kabir University in Iran Tehran, the morality police harassed her for wearing an improper hijab. In response, she took off her clothes in protest. It’s an act of incredible courage and, at the same time, heartbreaking. I’m deeply concerned for her well-being.
— Maral Salmassi (@MaralSalmassi) November 2, 2024
These… pic.twitter.com/jeScBUpuc0
Είναι πιθανό η ανθρωπότητα να βρίσκεται στο κατώφλι μια χρυσής εποχής. Αν είναι έτσι όμως, πρέπει πρώτα να αποκεφαλίσουμε τον δράκο που φυλάει την πόρτα, και ο δράκος αυτός είναι η θρησκεία.
— Θέμης Σκέτος (@Themis_sketos) November 3, 2024
Μπέρτραντ Ράσελ #ιραν pic.twitter.com/fytbZ5Lfpp
Με πληροφορίες από CNN και BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία
Η κάποτε έγκυρη εφημερίδα, η σκανδαλοθηρία και η κριτική woke
O 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική
Έκκληση για ενότητα από τον καγκελάριο μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του γιατί είχε δείξει γελοιογραφίες του Μωάμεθ στην τάξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.