- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ισπανία: Η μαρτυρία Έλληνα για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - Τι υποστηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας
Η Ισπανία πενθεί για τον θάνατο τουλάχιστον 95 ατόμων, με τους διασώστες να δίνουν μάχη για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Η Βαλένθια είναι βουτηγμένη στη λάσπη. Στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος.
Ο Δημήτρης Βαμβακάς, ο οποίος ζει στη Βαλένθια μίλησε το πρωί της Πέμπτης (31/10) στο Mega για την κατάσταση στην Ισπανία: «Σήμερα είναι καλός ο καιρός έχει σταματήσει να βρέχει, από χθες. Να συνεχίσει έτσι για να πέφτει η στάθμη του νερού. Ο κίνδυνος έχει περάσει μας λένε. Μέσα στο σπίτι ήμασταν και μετά μας ήρθε το μήνυμα. Γύρω στις 10 το βράδυ μας ήρθε το μήνυμα 112, αλλά έβρεχε όλη μέρα. Φούσκωσαν τα ποτάμια κανείς δεν το περίμενε αυτό. Μέχρι χθες έλεγαν 95 νεκροί. Εγώ πιστευτώ ότι θα περάσουν τους 100 δυστυχώς».
«Εγκλωβίστηκαν άτομα, σε ένα εργοστάσιο εγκλωβίστηκαν 700 άτομα, αλλά τα έσωσαν όμως. Πολλά περιβόλια και κήποι έχουν καταστραφεί. Πρώτη φορά το έχω ζήσει αυτό το πράγμα, εδώ στην Βαλένθια σχεδόν ποτέ δεν βρέχει», είπε ο Δημήτρης Βαμβακάς.
Λέκκας για τις πλημμύρες στην Ισπανία: Πολύ δύσκολο να δοθεί προειδοποίηση για τέτοια φαινόμενα
«Άρα έχουμε πολύ μεγάλη βροχόπτωση, έντονη βροχόπτωση, μεγάλες ταχύτητες νερού, μεγάλες ποσότητες νερού και κυρίως αυτή η μεγάλη ταχύτητα του νερού παρέσυρε αντικείμενα και αυτοκίνητα τα οποία απέφραξαν διόδους του νερού με αποτέλεσμα το νερό αυτό να ξεχυθεί εκτός από τις παραποτάμιες και σε άλλες περιοχές. Έχουμε δηλαδή έναν συνδυασμό φαινομένων που συνέβαλαν σε αυτό που βλέπουμε, που δυστυχώς δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τι ακριβώς διαστάσεις έχει και τι επιπτώσεις έχει. Και πολύ φοβάμαι ότι ούτε και οι Ισπανοί το έχουν κατανοήσει».
«Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο το οποίο διαφέρει από τον Ιανό και τον Daniel. Αναπτύχθηκε κυρίως με μορφή ξαφνικής πλημμύρας, ενώ στη Θεσσαλία, αν θυμόσαστε, είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα δύο – τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της βροχόπτωσης, στην Κάρλα μετά από μια εβδομάδα είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα γιατί συσσωρεύτηκαν σιγά – σιγά τα νερά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το εντελώς αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή ξαφνική πλημμύρα, μεγάλοι όγκοι νερού, μεγάλη ταχύτητα. Αιφνιδίασε τους πάντες. Αυτό θα πρέπει να το δούμε. Και βεβαίως εδώ, όπως και στον Daniel και στον Ιανό και σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα[…] Κοιτάξτε, το 112 θα συνέβαλε μονάχα στο οι κάτοικοι ουσιαστικά να πάνε προς τους ανώτερους ορόφους μέσα σε πόλεις, πράγμα το οποίο το κάνανε. Aλλά μια προειδοποίηση σε ανοιχτό χώρο μέσα σε πόλεις κτλ. δε νομίζω ότι θα είχε θεαματικά αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των νεκρών, οι ζημιές ούτως ή άλλως θα γινόταν είναι δεδομένο», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Σε ό,τι αφορα τις καταγγελίες περί αργοπορημένης προειδοποίησης, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη ότι «είναι αυτά τα ξαφνικά φαινόμενα. Δηλαδή η επιστημονική πληροφόρηση που πολλές φορές δεν είναι σωστή, είναι λάθος, καθυστερεί, γιατί καταλαβαίνετε ότι έχει πολλές αβεβαιότητες η επιστημονική προειδοποίηση. Είναι φαινόμενα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να προλάβουμε. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο αυτό θέμα και εδώ στον ελληνικό χώρο. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε 5 άτομα που έχουμε μεγάλη εμπειρία πάνω στα θέματα αυτά, αιφνιδιαζόμαστε πολλές φορές από τα φαινόμενα της φύσης. Δηλαδή ενώ υπολογίζουμε άλλα έρχονται άλλα. Να σκεφτείτε υπάρχουν τρία μοντέλα πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων – το γερμανικό, το γαλλικό, το αμερικάνικο – μεταξύ των οποίων τεράστιες αποκλίσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει προειδοποίηση και να δει την εξέλιξη των φαινομένων σε πολύ σύνθετα φαινόμενα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω ακόμα από το να κατανοήσουμε ακριβώς τις διεργασίες οι οποίες εξελίσσονται και στην ατμόσφαιρα αλλά και στην επιφάνεια της Γης».