- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το σχέδιο προβλέπει διεθνή μηχανισμό παρακολούθησης και επιβολής των συμφωνηθέντων και χρονοδιαγράμματα
Στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που προωθούν οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται αποχώρηση στρατευμάτων, διεθνής έλεγχος και διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, εξέφρασε σήμερα συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες ή μέρες» είπε ο Μικάτι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jadeed, συμπληρώνοντας πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος».
Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας
Μεταξύ άλλων προβλέπει περίοδο 60 ημερών, κατά την οποία οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και θα κατασχέσουν τα όπλα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο εντός 7 ημερών από την παύση των εχθροπραξιών, ώστε να αναπτυχθούν στην παραμεθόριο οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αναφέρει το προσχέδιο.
Μετά την περίοδο των 60 ημερών, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα διεξάγουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την πλήρη εφαρμογή των Αποφάσεων 1701 και 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ θα διατηρήσει έναν μηχανισμό εποπτείας και το δικαίωμα να απαντήσει σε απειλές από το έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν σήμερα στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος ώστε να τεθεί τέλος στους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, επιβεβαίωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χοχστάιν και ο Μπρετ Μακ Γκερκ, μεταβαίνουν στο Ισραήλ για να συζητήσουν θέματα όπως μια διπλωματική λύση στον Λίβανο, καθώς και τρόπους για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Ο Άμος Χοχστάιν, ο απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για τον Λίβανο, και ο Μπρετ Μακ Γκερκ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή στον Λευκό Οίκο, θα ηγηθούν των συνομιλιών αυτών με το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, προσπαθούν εδώ και μήνες να επιτύχουν μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου που προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον απέφυγε να προτρέψει το Ισραήλ - το οποίο υπολογίζει στη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ - για μια άμεση εκεχειρία στον Λίβανο, θέλει «μια διπλωματική λύση που να επιτρέπει στους αμάχους τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», σύμφωνα με τον Μίλερ.
Ο εκπρόσωπος επέμεινε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Ισραήλ για να αποφύγει την πρόκληση «σημαντικών ζημιών» στον Λίβανο. «Έχουν δηλώσει σαφώς ότι η εκστρατεία που διεξάγουν στον Λίβανο δεν πρέπει, δεν μπορεί να μοιάσει σε αυτήν που διεξήγαγαν στη Γάζα», τόνισε.