- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πού βρίσκει το Ισραήλ νέους στρατιώτες για να πολεμήσουν;
«Καταρρέουμε» λένε οι έφεδροι - Η διχαστική συζήτηση για τους υπερορθόδοξους
Ισραήλ: Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο πολέμου, η χώρα δυσκολεύεται να βρει νέους στρατιώτες
Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ δυσκολεύεται να βρει νέους στρατιώτες, την ώρα που οι έφεδροι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το βάρος των απανωτών αποστολών.
Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 εκλήθησαν από τον ισραηλινό στρατό περίπου 300.000 έφεδροι, εκ των οποίων το 18,3% απαλλάχθηκε γιατί ήταν άνω των 40 ετών. Ο στρατός του Ισραήλ μετρά περίπου 170.000 στρατιώτες εν ενεργεία και η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια ηλικίας 18 ετών, όμως κάποιοι παίρνουν απαλλαγή από τη θητεία για διάφορους λόγους.
Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο σε πολλά μέτωπα, κυρίως εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 771 Ισραηλινοί στρατιώτες και άλλοι 4.500 έχουν τραυματιστεί.
Οι περίοδοι που υπηρετούν στον στρατό οι έφεδροι έχουν παραταθεί και κάποιοι διαμαρτύρονται για το μέτρο αυτό που τους στερεί την οικογενειακή τους ζωή, μερικές φορές για περισσότερο από έξι μήνες.
«Καταρρέουμε», έγραψε στο Facebook ο Αριέλ Σερί- Λεβί σε μια ανάρτησή του που αναδημοσιεύθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν έχουμε άλλους στρατιώτες»
Ο Σερί- Λεβί έχει κληθεί για υπηρεσία στον ισραηλινό στρατό τέσσερις φορές μετά την 7η Οκτωβρίου και επικρίνει όσους θέλουν το Ισραήλ «να διατηρήσει παρουσία στον Λίβανο και τη Γάζα».
«Πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο διότι δεν έχουμε άλλους στρατιώτες», εκτίμησε. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να υπηρετεί κάποιος την πατρίδα του, αλλά πρόσθεσε ότι «οι υποχωρήσεις που έχουμε κάνει είναι πολύ μεγάλες».
Ένας άλλος έφεδρος, πατέρας δύο παιδιών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο AFP ότι «η σωματική κόπωση και η πτώση του ηθικού προστίθενται στο γεγονός ότι έχασα τη δουλειά μου».
«Το συλλογικό (συμφέρον) είναι πάντα πάνω από το ατομικό, αλλά το τίμημα είναι πολύ υψηλό για την οικογένειά μου», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου έχει περάσει σχεδόν έξι μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου η στρατολόγηση των υπερορθόδοξων εβραίων αποτελεί θέμα έντονης δημόσιας συζήτησης, καθώς οι περισσότεροι δεν υπηρετούν στον στρατό.
Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι αποτελούν περίπου το 14% του πληθυσμού του Ισραήλ, σύμφωνα με το Ισραηλινό Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία (IDI), πρόκειται δηλαδή για σχεδόν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους.
Περίπου 66.000 υπερορθόδοξοι άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης εξαιρούνται διότι αφιερώνονται στη σπουδή των ιερών κειμένων του ιουδαϊσμού, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, με βάση κανονισμό που θεσπίστηκε το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Όμως τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε τη στρατολόγηση των μαθητών των ταλμουδικών σχολείων, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να τους απαλλάσσει «απουσία επαρκούς νομικού πλαισίου».
Τα υπερορθόδοξα πολιτικά κόμματα, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο να προβλέπει την εξαίρεση των μαθητών των ταλμουδικών σχολείων από τη στρατιωτική θητεία πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του κράτους στο τέλος του έτους.
Ο Αριέ Ντερί, επικεφαλής του υπερορθόδοξου κόμματος Shass, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ελπίζει «να διευθετηθεί το πρόβλημα» για τους μαθητές των ταλμουδικών σχολείων.
Ο σκηνοθέτης Χαγκάι Λουμπέρ, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στη μάχη στη Γάζα, του απάντησε με ανοικτή επιστολή.
«Το πρόβλημα είναι ότι ο αγαπημένος μου γιος Γεονάταν σκοτώθηκε στη Γάζα πριν από 10 μήνες, ο εκπληκτικός γιος μου Ιταμάρ που μάχεται αυτή την περίοδο στη Γάζα, ο πιστός μου γιος Ελάντ που σύντομα θα εισέλθει στη Γάζα (…) το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε πια να κοιμηθούμε φοβούμενοι μια άλλη ανακοίνωση, αυτό είναι το μαύρο σύννεφο που κρέμεται πάνω μας», έγραψε.
Άλλη ανοικτή επιστολή, που υπέγραψαν περισσότερες από 2.000 σύζυγοι εφέδρων του σιωνιστικού- θρησκευτικού κινήματος, που συνδυάζει τη θρησκευτική ζωή με τη συμμετοχή στον στρατό, ζητεί «να ελαφρυνθεί το βάρος για αυτούς που υπηρετούν».
«Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ της μελέτης της Τορά και της στρατιωτικής υπηρεσίας, τα δύο μπορούν να συνδυαστούν», δήλωσε στην εφημερίδα Yediot Aharonot η πανεπιστημιακός Τεχίλα Ελιτζούρ σύζυγος και μητέρα εφέδρων.
Έξι άνδρες που απαλλάχθηκαν από τη θητεία, αλλά κατατάχθηκαν στον στρατό ως εθελοντές, σκοτώθηκαν στη μάχη από τις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους ένας πατέρας δέκα παιδιών.
Για τον Νταβίντ Ζενού, ραβίνο 52 ετών που υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό επί περισσότερες από 250 ημέρες εκ των οποίων πολλές εβδομάδες στον Λίβανο, «αυτό που αξίζει είναι να υπηρετώ τη χώρα μου και όσο μπορώ να το κάνω, θα συνεχίσω».
«Όμως, πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για πόλεμο και ότι μας λείπουν στρατιώτες», πρόσθεσε ο ίδιος, πατέρας επτά κοριτσιών και παππούς έξι εγγονιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία
Η κάποτε έγκυρη εφημερίδα, η σκανδαλοθηρία και η κριτική woke
O 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική
Έκκληση για ενότητα από τον καγκελάριο μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.