Κοσμος

Γεωργία: Χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά στο κοινοβούλιο διαμαρτύρονται για την εκλογική διαδικασία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Γεωργίας διαμαρτύρονται για την εκλογική διαδικασία

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γεωργία έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, μετά την έκκληση που απηύθυνε η πρόεδρος της χλωρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι καταγγέλλοντας παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας.

Η Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας ανέδειξε νικητή των βουλευτικών κόμμα το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» με το 54% των ψήφων σε μία εκλογική διαδικασία που, όπως κατήγγειλαν οι διεθνείς παρατηρητές, έβριθε παραβιάσεων και παρατυπιών, οι οποίες χρήζουν έρευνας, σύμφωνα με τις δυτικές χώρες.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε μετά το πέρας των εκλογών ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

Η Ζουραμπισβίλι είπε ότι οι αρχές στέρησαν από τους πολίτες της Γεωργίας το δικαίωμα της επιλογής και κάλεσε τους Γεωργιανούς να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα.

Λίγο νωρίτερα, ο φιλοδυτικός, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που σήμερα είναι φυλακισμένος και επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του σε «μαζικές διαδηλώσεις», μετά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε έκκληση στις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να «ερευνήσουν» τις «παρατυπίες» στις εκλογές.