Κοσμος

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη για τη σεξουαλική επίθεση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Απών από τη δίκη ο ηθοποιός, με το δικηγόρο του να ζητά αναβολή λόγω προβλήματος υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ © ΕΡΑ / CARLOTA CIUDAD

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη για τη σεξουαλική επίθεση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ - Απών από τη δίκη ο ηθοποιός, με το δικηγόρο του να ζητά αναβολή λόγω προβλήματος υγείας

Η δίκη του Ζεράρ Ντεπαρντιέ με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης ξεκίνησε στο Παρίσι με τον σταρ να απουσιάζει, αφού ο δικηγόρος του ζήτησε αναβολή της διαδικασίας επικαλούμενος προβλήματα υγείας του ηθοποιού.

Ο Ντεπαρντιέ κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Les Volets Verts (Τα πράσινα παντζούρια) του 2021, στην πιο προβεβλημένη υπόθεση #MeToo που έπληξε τη χώρα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι έκανε σαφή σεξουαλικά σχόλια σε δύο μέλη της ομάδας παραγωγής της ταινίας και στη συνέχεια «χούφτωσε» επιθετικά. Σε περίπτωση καταδίκης μπορεί να αντιμετωπίσει πέντε χρόνια φυλάκισης.

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη για τη σεξουαλική επίθεση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ο 75χρονος αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε πέρυσι ότι δεν έχει «κακοποιήσει ποτέ γυναίκα».

Η διαδικασία ξεκίνησε σε ποινικό δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας γύρω στις 13:30 τοπική ώρα. Ο δικηγόρος του Ντεπαρντιέ, Ζερεμί Ασούς, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι ο ηθοποιός είχε «επηρεαστεί βαθιά» από ασθένεια και οι γιατροί του τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στη δίκη.

Ο Ασούς πρόσθεσε ότι ο πελάτης του είχε ζητήσει την αναβολή καθώς «επιθυμεί να έρθει, θέλει να εκφραστεί» ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά η διαδικασία συνεχίστηκε ερήμην του. Η δίκη σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για το κίνημα #MeToo της Γαλλίας, με τον Ντεπαρντιέ να είναι η πιο γνωστή προσωπικότητα του γαλλικού κινηματογράφου που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Οι γυναίκες - οι οποίες δεν έχουν κατονομαστεί - λένε ότι ο Ντεπαρντιέ τους έκανε σεξουαλικά σχόλια. Λένε επίσης ότι τις «άρπαξε βίαια» και τις «χούφτωσε».

Ο δικηγόρος του Ντεπαρντιέ κατηγόρησε τις γυναίκες για «ψευδείς κατηγορίες». Ισχυρίστηκε επίσης ότι μία από τις γυναίκες προσπαθεί να «βγάλει λεφτά» διεκδικώντας αποζημίωση 30.000 ευρώ (32.500 δολάρια, 25.000 λίρες), ανέφερε η Le Monde.

Από τότε που οι ισχυρισμοί ήρθαν στην επιφάνεια, ο Ντεπαρντιέ έχει γίνει ουσιαστικά παρίας. Δεν έχει εμφανιστεί σε ταινία από το 2022 και αντιμετωπίζει μια δεύτερη δίκη το επόμενο έτος με την κατηγορία ότι βίασε δύο φορές την ηθοποιό Σαρλότ Αρνούλ στο σπίτι του στο Παρίσι. Ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς.

Ο Ντεπαρντιέ έχει επίσης κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από δώδεκα άλλες γυναίκες.
Παρά τις αυξανόμενες κατηγορίες, ο σταρ έχει λάβει ισχυρά μηνύματα υποστήριξης από ορισμένα μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας της Γαλλίας. Μια ομάδα περισσότερων από 50 ηθοποιών, σκηνοθετών και παραγωγών δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά του Depardieu ήταν «επίθεση στην ίδια την τέχνη» σε επιστολή που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Υπογεγραμμένη από τους ηθοποιούς Charlotte Rampling, Carole Bouquet, Pierre Richard και τους τραγουδιστές Carla Bruni και Jacques Dutronc, η επιστολή ανέφερε ότι δεν μπορούσαν «να παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στο λιντσάρισμα που έπεσε πάνω στον [Depardieu]».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε επίσης οργή, αφού χαρακτήρισε τον ηθοποιό ως «το καμάρι της Γαλλίας» πέρυσι. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι ο Ντεπαρντιέ υποβλήθηκε σε «ανθρωποκυνηγητό». Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι τα σχόλια υπονομεύουν τις προσπάθειες για την προστασία των γυναικών από τη βία.

Η ηθοποιός Léa Seydoux χαρακτήρισε τα σχόλια του Μακρόν «τρελά», προσθέτοντας ότι «δίνουν μια πολύ κακή εικόνα για τη Γαλλία».
Παρά την επίδειξη υποστήριξης του Μακρόν, η τότε υπουργός Πολιτισμού του Rima Abdul-Malak δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη Λεγεώνα της Τιμής του Depardieu μετά την εμφάνιση υλικού που τον δείχνει να κάνει σεξουαλικά σχόλια γύρω από γυναίκες σε ένα ντοκιμαντέρ του 2018 που γυρίστηκε στη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.