Κοσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Ο κωμικός που του κατέστρεψε τη χθεσινή ομιλία

Τα ρατσιστικά σχόλια του stand up comedian κατέστρεψαν τη φιέστα επιστροφής στη Νέα Υόρκη

8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κωμικός που κατέστρεψε την τελευταία συγκέντρωση του Τραμπ
© EPA

Ο stand up comedian που αμαύρωσε την ομιλία του Τραμπ

Η συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, που είχε χαρακτηριστεί ως θριαμβευτική επιστροφή, μετατράπηκε σε πολιτικό φιάσκο το βράδυ της Κυριακής, καθώς το ρατσιστικό παραλήρημα ενός κωμικού που τάσσεται υπέρ του Τραμπ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από επιφανείς Ρεπουμπλικανούς.

Η συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, προοριζόταν να χρησιμεύσει ως βήμα για τον Τραμπ για να κάνει την τελική του τοποθέτηση. Όμως οι ρατσιστικές προσβολές και η χυδαιότητα του stand up comedian που ανέλαβε να ανοίξει την πολιτική φιέστα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν τέτοιες αντιδράσεις- που η εκστρατεία του έμεινε σε θέση άμυνας και εξέδωσε ανακοίνωση αποκήρυξης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ, οικοδεσπότη του podcast «Kill Tony», ο οποίος άνοιξε τη συγκέντρωση με ένα σετ γεμάτο με ύβρεις για τους Λατίνους, τους Αφροαμερικανούς και άλλες ομάδες που η εκστρατεία του Τραμπ στοχεύει ενεργά στο να στραφούν υπέρ του πρώην προέδρου.

Οι Λατίνοι «λατρεύουν να κάνουν μωρά. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός. Μπουκάρουν μέσα, όπως ακριβώς κάνουν στη χώρα μας», δήλωσε ο Hinchcliffe, ενώ χλιαρά γέλια ακούγονταν στην αρένα. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει κυριολεκτικά ένα πλωτό νησί σκουπιδιών στη μέση του ωκεανού αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι λέγεται Πουέρτο Ρίκο».

Τα ρατσιστικά σχόλιά του προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα, μεταξύ άλλων και από ένα ζευγάρι επιφανών Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου από τη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη. Η βουλευτής του GOP María Elvira Salazar έγραψε στο X ότι ήταν «αηδιασμένη» από τη «ρατσιστική» ρητορική του, η οποία «δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες του GOP». Ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ κατήγγειλε το «αστείο» ως «όχι αστείο» και «όχι αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας». Και ο βουλευτής Anthony D'Esposito (R-N.Y.) δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «το μόνο πράγμα που είναι “σκουπίδι” ήταν ένα κακό κωμικό σετ».

Ο Ντέιβιντ Ούρμπαν, ένας Ρεπουμπλικανός στρατηγικός σύμβουλος και σύμμαχος του Τραμπ που βρίσκεται κοντά στην προεκλογική εκστρατεία, έγραψε στο X: «Καταλαβαίνω ότι το podcast του K*ll Tony είναι εξαιρετικά δημοφιλές, αλλά σκέφτηκα ότι δεν ήταν αστείο και δυστυχώς προσέβαλε πολλούς από τους φίλους μας από το Πουέρτο Ρίκο. #TrumpLovesPR».

Οι Δημοκρατικοί κινήθηκαν γρήγορα για να καταγγείλουν τα υποτιμητικά σχόλια - και να τα διαχωρίσουν από τις θέσεις της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία είχε περάσει την ημέρα με Πορτορικανούς ψηφοφόρους στην Πενσιλβάνια και η οποία είχε μεταδώσει ένα βίντεο που κατηγόρησε τον Τραμπ ότι δεν χορήγησε βοήθεια για τον τυφώνα στο νησί, πριν ακόμη οι σύμμαχοί του αρχίσουν να υποτιμούν τους κατοίκους του.

Οι Πορτορικανοί σούπερ σταρ της μουσικής Ricky Martin και Bad Bunny αναδημοσίευσαν το βίντεο, το οποίο περιείχε επίσης αναφορά στο σχέδιό της να ενισχύσει τις οικονομικές ευκαιρίες για το Πουέρτο Ρίκο, στο Instagram στα εκατομμύρια των followers τους.

🎶 "New York" song with Donald & Melania Trump at rally in Madison Square Garden (Oct 27, 2024)

Η Ντανιέλ Άλβαρεζ, ανώτερη σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ανέφερε σε δήλωσή της ότι το «αστείο του Χίντσκλιφ δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του προέδρου Τραμπ ή της εκστρατείας».

Όμως τα υποτιμητικά του σχόλια και το πλήθος των προσβλητικών αστείων, όπως ήταν φυσικό, επισκίασαν γρήγορα το θέαμα της εκδήλωσης που συγκέντρωσε χιλιάδες πιστούς του MAGA στην καρδιά του Μανχάταν και σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το επιστέγασμα της διετούς προσπάθειας του πρώην προέδρου για πολιτική επιστροφή.

Ο υποστηρικτής του Τραμπ Ντέιβιντ Ρεμ αποκάλεσε τη Χάρις «αντίχριστο». Ο επιχειρηματίας Γκραντ Καρντόνε υποστήριξε ότι η Χάρις έχει «νταβατζήδες-διαχειριστές». Ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής Σιντ Ρόζενμπεργκ αποκάλεσε τη Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλο του Τραμπ το 2016 και πρώην υπουργό Εξωτερικών, «άρρωστο κάθαρμα» και χαρακτήρισε τους Δημοκρατικούς ευρύτερα ως «εβραιοφάγους και χαμηλόμισθους».

Ένας σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε ότι τα σχόλια των ομιλητών δεν είχαν ελεγχθεί από τους επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας .

Στη δική του ομιλία, ο Τραμπ επανέλαβε μερικά από τα πιο σκληρά σχόλιά του σχετικά με τη μετανάστευση, με τις εκκλήσεις του να εξαλείψει «τον εσωτερικό εχθρό».

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει δαιμονοποιήσει τους μετανάστες, ζήτησε τη θανατική ποινή για «κάθε μετανάστη που σκοτώνει έναν Αμερικανό πολίτη ή έναν αστυνομικό», ενώ κάποια στιγμή σταμάτησε για να προβάλει ένα βίντεο σχετικά με τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα και τη δράση συμμοριών στη Νέα Υόρκη.

Το πλήθος απάντησε με συνθήματα: «Στείλτε τους πίσω».

Τον πρώην πρόεδρο παρουσίασε η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, και ξεκίνησε την ομιλία του ρωτώντας το ακροατήριο: «Είστε καλύτερα τώρα απ' ό,τι ήσασταν πριν από τέσσερα χρόνια;». Το πλήθος φώναξε: «Όχι».

Εδώ και χρόνια, ο Τραμπ ήθελε να διοργανώσει μια συγκέντρωση στο Madison Square Garden στην καρδιά του Μανχάταν. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε διαφημίσει την εκδήλωση ως το εναρκτήριο λάκτισμα της τελικής του ομιλίας και το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν γεμάτο με αστέρες του MAGA και δισεκατομμυριούχους, από τον Ίλον Μασκ και τον πρώην αστέρα του Fox News Tucker Carlson μέχρι τον πρώην επαγγελματία παλαιστή Hulk Hogan.

«Συνήθως, όταν βρίσκομαι στο Madison Square Garden χτυπάω γίγαντες», δήλωσε ο Hogan, ο οποίος μίλησε επίσης στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. «Η ενέργεια εδώ μέσα είναι κάτι που δεν έχω ξανανιώσει ποτέ». «Αυτό είναι το σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ, αδελφέ», είπε ο Χόγκαν. «Ξέρετε κάτι Trumpmaniacs, δεν βλέπω κανέναν βρωμερό Ναζί εδώ μέσα», είπε, αναφερόμενος στην περιβόητη συγκέντρωση των Ναζί το 1939 στο Madison Square Garden.

Ο μακροχρόνιος σύμβουλος Νταν Σκαβίνο διηγήθηκε ότι βρισκόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου με τον Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ιουλίου και ότι έδειξε στον πρώην πρόεδρο μια «εμβληματική» φωτογραφία του από τον φωτογράφο των New York Times Νταγκ Μιλς που τον δείχνει να υψώνει τη γροθιά του στον ουρανό. Ο Σκαβίνο εμφανίστηκε συγκινημένος καθώς είπε ότι το πρώτο ένστικτο του Τραμπ ήταν να ρωτήσει για το πώς τα πάει ο φωτογράφος.

«Έχετε έναν μαχητή πίσω από τα παρασκήνια και έξω στο κοινό», δήλωσε ο Scavino. «Βγείτε έξω και ψηφίστε και αγωνιστείτε, αγωνιστείτε, αγωνιστείτε!»

Δύο πρώην Δημοκρατικοί, η Tulsi Gabbard και ο Robert F. Kennedy Jr. επιτέθηκαν στο παλιό τους κόμμα και στους Ρεπουμπλικανούς που υποστηρίζουν την Κάμαλα Χάρις.

Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις φλερτάρει επιθετικά τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς. Η Gabbard έλαβε επευφημίες όταν δήλωσε ότι η ψήφος υπέρ της Harris είναι ψήφος υπέρ του Dick Cheney, του πρώην αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων που υποστήριξε τη σημερινή αντιπρόεδρο.

Παρόλο που η Νέα Υόρκη δεν είναι μια πολιτεία που αποτελεί πεδίο μάχης, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στηρίχτηκε στο σκηνικό του Μανχάταν γνωρίζοντας ότι θα προσελκύσει τεράστια προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και θα μπορούσε να δώσει ώθηση στους Ρεπουμπλικάνους που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο.

Ένας τραγουδιστής τραγούδησε το «New York, New York», καθώς ο Τραμπ και η σύζυγός του ανέβηκαν στη σκηνή στο τέλος της ομιλίας του.

Το πλήθος χειροκρότησε επίσης όρθιο τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον πρώην δήμαρχο που έχασε την άδειά του ως δικηγόρος και διατάχθηκε από δικαστή της Νέας Υόρκης αυτή την εβδομάδα να παραδώσει κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων και μιας υπογεγραμμένης φανέλας του Τζο Ντι Μάτζιο, σε δύο υπαλλήλους ψηφοφορίας της Τζόρτζια που κέρδισαν αγωγή δυσφήμισης εναντίον του.

«Ο πρόεδρος Τραμπ μεγάλωσε εδώ - είναι Νεοϋορκέζος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται μαζί του: Λέει τη γνώμη του», δήλωσε ο Τζουλιάνι.

Το Madison Square Garden, που αποκαλείται «η πιο διάσημη αρένα του κόσμου», μπορεί να χωρέσει 19.500 άτομα. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε ότι η εκδήλωση ήταν sold out και κάθε τμήμα της αρένας ήταν γεμάτο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να ρίξουν μια ματιά στον πρώην πρόεδρο.

Με στοιχεία από το Politico.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.