Κοσμος

H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ παίρνει θέση για τη Ζιζέλ Πελικό

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ για πρώτη φορά μετά από καιρό ασχολείται με κάτι πέρα από τα τρανς άτομα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το θάρρος της Ζιζέλ Πελικό εξήρε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τον θαυμασμό μου για αυτή τη γυναίκα», έγραψε πριν από δύο ημέρες στον λογαριασμό της στο Χ η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και αναφερόμενη φυσικά στην υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό που η υπόθεση μαζικών βιασμών της έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Καθώς η δίκη για τους βιασμούς της Μαζάν φτάνει στα μισά της, η λαϊκή υποστήριξη προς τη Ζιζέλ Πελικό συνεχίζεται αμείωτη, με τελευταία που εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ηλικιωμένη γυναίκα να είναι η Ρόουλινγκ, η οποία για πρώτη φορά μετά από καιρό ασχολείται με κάτι πέρα από τη ρητορική μίσους της εναντίον των τρανς ατόμων.

Σε ανάρτησή της στο X, στην οποία παραθέτει ένα άρθρο του Sky News σχετικά με την υπόθεση, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μετά από επανειλημμένες και αδιανόητες προδοσίες και παραβιάσεις, ήρθε αντιμέτωπη με τους άνδρες που υπολόγιζαν στην υποταγή και τη σιωπή της για πάντα. Διεκδίκησε τη δύναμή της με τον πιο εκπληκτικό τρόπο».

«Η αλλαγή αυτής της κοινωνίας»

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, η 71χρονη Πελικό πήρε τον λόγο για δεύτερη φορά από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσής της στο ποινικό δικαστήριο της Βακλούζ. Ενώπιον του πρώην συζύγου της Ντομινίκ Πελικό και των άλλων 50 ανδρών που κατηγορούνται ότι τη βίαζαν επί χρόνια, ενώ ήταν ναρκωμένη και αναίσθητη, περιέγραψε τον εαυτό της ως μια «εντελώς κατεστραμμένη γυναίκα», αλλά επιβεβαίωσε την επιθυμία της να «αλλάξει αυτή την κοινωνία» που μαστίζεται από τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών. «Ήθελα όλες οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού να πουν στον εαυτό τους ‘η κυρία Pelicot το έκανε, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς’. Δεν θέλω να νιώθουν πια ντροπή. Η ντροπή δεν είναι δική μας, είναι δική τους», δήλωσε η ίδια. «Θέλω το παράδειγμά μου να υπηρετήσει τις άλλες γυναίκες», διαβεβαίωσε αργότερα, με καθαρή αλλά αποφασιστική φωνή.

Η Ζιζέλ Πελικό είχε προσκληθεί να μιλήσει από τον προεδρεύοντα δικαστή Ροζέ Αρατά, για να «δώσει τη δική της ματιά» στο ενδιάμεσο στάδιο αυτής της έκτακτης δίκης, η οποία ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου και η οποία είναι εμβληματική για τη χημική υποταγή και τη σεξουαλική βία στη Γαλλία. «Δεν ξέρω πώς θα ξαναφτιάξω τον εαυτό μου και πώς θα ξεπεράσω όλο αυτό. Ευτυχώς, έχω την υποστήριξη ενός ψυχιάτρου, αλλά θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια. Στα σχεδόν 72 μου χρόνια, δεν ξέρω αν η ζωή μου θα είναι αρκετή για να ξανασταθώ στα πόδια μου», κατέληξε.

Με στοιχεία από LaDepeche.fr