Κοσμος

Γεωργία: Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών

«Η χώρα έπεσε θύμα ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι
Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι © ΕΡΑ/DAVID MDZINARISHVILI

Σε μαζικές διαδηλώσεις καλεί τους Γεωργιανούς ο πρώην πρόεδρος Σαακασβίλι

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε απόψε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

Η Ζουραμπισβίλι είπε ότι οι αρχές στέρησαν από τους πολίτες της Γεωργίας το δικαίωμα της επιλογής και κάλεσε τους Γεωργιανούς να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d56ro4y0soc9)

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών

Το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» φέρεται ότι κέρδισε τις εκλογές αυτές με ποσοστό 54%. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αμφισβητούν το αποτέλεσμα και οι παρατηρητές σημείωσαν σημαντικές παρατυπίες.

Λίγο νωρίτερα, ο φιλοδυτικός, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που σήμερα είναι φυλακισμένος και επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του σε «μαζικές διαδηλώσεις», μετά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

«Ήρθε η ώρα των μαζικών διαδηλώσεων. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και είμαστε ένας λαός που δεν ανέχεται την αδικία» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σαακασβίλι.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε έκκληση στις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να «ερευνήσουν» τις «παρατυπίες» στις εκλογές.

«Καλούμε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές να εκτελέσουν το καθήκον τους και να ερευνήσουν γρήγορα, με διαφάνεια και ανεξαρτησία» τις καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, αναφερόμενος στην προκαταρκτική ανάλυση των διεθνών παρατηρητών. «Αυτές οι υποτιθέμενες παρατυπίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο αστάθειας, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Gela Vasadzé του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης για την Γεωργία, εκτιμώντας ότι οι ευρωπαϊκές ελπίδες της χώρας «εξανεμίσθηκαν». Όμως, «η αντιπολίτευση δεν διαθέτει χαρισματικούς ηγέτες που θα μπορούσαν να κατευθύνουν την λαϊκή οργή», προσθέτει.

Η Γεωργία συγκλονίσθηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου «περί ξένης επιρροής», ρωσικής εμπνεύσεως νομοθέτημα στα πρότυπα της ρωσικής νομοθεσίας «περί ξένων πρακτόρων» που χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για την συντριβή της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών. Οι Βρυξέλλες πάγωσαν την ενταξιακή διαδικασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά γεωργιανών αξιωματούχων.

Ο πρώτος ηγέτης που αντέδρασε σήμερα ήταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που παρέμεινε προσηλωμένος στην Μόσχα, ο οποίος χαιρέτισε την «συντριπτική» νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Η μικρή χώρα του Καυκάσου παραμένει σημαδεμένη από τον σύντομο πόλεμο του 2008 με τον ρωσικό στρατό.

Με τον τερματισμό του, η Ρωσία εγκατέστησε στρατιωτικές βάσεις σε δύο αυτονομιστικές περιοχές, την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία, αναγνωρίζοντας την μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία της.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γεωργιανό Όνειρο πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία προβάλλοντας ότι είναι σε θέση να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.