Κοσμος

Εκλογές στη Γεωργία: Νίκη για το φιλορωσικό «Γεωργιανό Όνειρο» με 53%

Συγχαρητήρια Όρμπαν - Στο 38% η φιλοδυτική αντιπολίτευση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ιδρυτής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» και ολιγάρχης Bidzina Ivanishvili
Ο ιδρυτής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» και ολιγάρχης Bidzina Ivanishvili μιλά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit poll © ΕΡΑ/DAVID MDZINARISHVILI

Το «Γεωργιανό Όνειρο» θέλει καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία και αντιτάσσεται στην ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Γεωργία σήμερα Σάββατο (26/10/2024).

Το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Γεωργία με ποσοστό 53% ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή  με καταμετρημένο το 70% των ψήφων.

Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%.

Το «Γεωργιανό Όνειρο» ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Διάφορα φιλοδυτικά ΜΜΕ καλλιέργησαν νωρίτερα σύγχυση κάνοντας λόγο για νίκη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το κόμμα της αντιπολίτευσης «Συνασπισμός για την Αλλαγή» βρίσκεται στη δεύτερη θέση (11,2%). Ακολουθούν η «Ενότητα - Εθνικό Κίνημα» (9,83%), η «Ισχυρή Γεωργία» (9,02%) και η «Gakharia για τη Γεωργία» (8,22%).

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 5% και δεν εισέρχονται στο κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα επιτρέπουν στο Γεωργιανό Όνειρο να παραμείνει στην εξουσία, αλλά δεν λαμβάνει την πλειοψηφία (113 από τις 150 έδρες) που ήθελε για αλλαγές στο Σύνταγμα.

Συγχαρητήρια Όρμπαν στο «Γεωργιανό Όνειρο»

Νωρίτερα το exit poll του καναλιού Imedi πλησίασε στο τελικό αποτέλεσμα, αφού προέβλεψε νίκη για το «Γεωργιανό Όνειρο» με ποσοστό 56%.

Σύμφωνα με το ίδιο exit polle ol συνασπισμός των κομμάτων της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 42%.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έσπευσε να συγχαρεί το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές. «Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.

Καλύτερες σχέσεις με Ρωσία

Το «Γεωργιανό Όνειρο» θέλει εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία και αντιτάσσεται στην ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το κυβερνών κόμμα πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία ισχυριζόμενο ότι είναι το μοναδικό που μπορεί να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας.

Η Γεωργία δοκιμάστηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής», ο οποίος βασίστηκε στη ρωσική νομοθεσία για «τους πράκτορες του εξωτερικού».

Αμέσως μετά οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους. Η Τιφλίδα αντέδρασε απειλώντας «να επανεξετάσει» τους διπλωματικούς δεσμούς του με την Ουάσινγκτον.

Ακόμη μία πηγή έντασης με τη Δύση αποτελεί η πρόσφατη επικύρωση νομοθεσίας που περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη Γεωργία. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατήγγειλε τις απόπειρες ανάμιξης των Δυτικών στις εκλογές στη Γεωργία. Προσπαθούν να υπαγορεύσουν τους όρους τους στην Τιφλίδα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πέσκοφ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.