Κοσμος

Βρετανία: Ακτιβιστές φόρεσαν πορτοκαλί γιλέκο σε αρχαιοελληνικό άγαλμα

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε ότι το άγαλμα δεν υπέστη ζημιές

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δύο ακτιβιστές της «Just Stop Oil» τοποθέτησαν ένα γιλέκο στο μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Δήμητρας στο Βρετανικό Μουσείο 

Ακτιβιστές της ομάδας περιβαλλοντικής εκστρατείας «Just Stop Oil» διαμαρτυρήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, ντύνοντας ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα της θεάς Δήμητρας με πορτοκαλί γιλέκο προστασίας και τοποθετώντας δίπλα του μια φούσκα ομιλίας με τη φράση «απλά σταματήστε τον λιμό».

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η ομάδα των ακτιβιστών αναφέρει ότι στις 10 το πρωί χθές (25 Οκτωβρίου), δύο ακτιβιστές της «Just Stop Oil» τοποθέτησαν ένα γιλέκο στο μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Δήμητρας, το οποίο χρονολογείται από το 350 π.Χ. έως το 330 π.Χ..

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε έκτοτε ότι το άγαλμα δεν υπέστη ζημιές και ότι η γκαλερί παρέμεινε ανοιχτή για τους επισκέπτες.

Βρετανικό Μουσείο: «Έθεσε τα εκθέματα σε κίνδυνο»

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper για το περιστατικό: «Το Βρετανικό Μουσείο σέβεται το δικαίωμα των άλλων ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους και επιτρέπει την ειρηνική διαμαρτυρία στο χώρο του μουσείου, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για τη συλλογή, το προσωπικό ή τους επισκέπτες. Αυτό το περιστατικό παραβίασε σαφώς τις κατευθυντήριες γραμμές μας για τους επισκέπτες και έθεσε τα αντικείμενα σε κίνδυνο να υποστούν ζημιές».

Στη δήλωσή της, η «Just Stop Oil» απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με άλλους φορείς για να σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030.

Η δήλωση αναφέρεται σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή, που υπογράφεται από 44 εμπειρογνώμονες από 15 χώρες, προειδοποιώντας για την πιθανή κατάρρευση της Ατλαντικής Μεσημβρινής Αντιστρεφόμενης Κυκλοφορίας, γνωστή ως Amoc, και τις δυνητικά «καταστροφικές» επιπτώσεις που θα είχε αυτό στη γεωργία σε μέρη της Ευρώπης.

Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε: «Λιμός ή ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο. Τι θα γίνει; Η κλιματική κρίση απειλεί την επισιτιστική μας ασφάλεια και οι εν λόγω επιπτώσεις θα γίνονται όλο και χειρότερες έως ότου σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα».

Η δήλωση υπογραμμίζει επίσης τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στη γεωργία στην Αγγλία και την ξηρασία στο Λεσότο, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, όπου η απώλεια καλλιεργειών οδήγησε σε κήρυξη εθνικής καταστροφής.

«Αν νομίζετε ότι πείνα υπάρχει μόνο σε άλλα μέρη, ξανασκεφτείτε το», συνεχίζει ο εκπρόσωπος. «Το πλούσιο έθνους μας δεν θα μας προστατεύσει από αυτό που έρχεται. Μια κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων του Ατλαντικού θα κατατροπώσει την δυνατότητά να καλλιεργούμε τρόφιμα και δεν μπορείς να φας χρήματα».