Κοσμος

Κολοράντο: Μπορεί ένας ελέφαντας να κάνει αγωγή σε ζωολογικό κήπο;

Βασικό επίδικο το habeas corpus

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled_design_-_2024-10-25t204838_800

Κολοράντο: Μπορεί ένας ελέφαντας να κάνει αγωγή για να φύγει από ζωολογικό κήπο;

Πέντε ελέφαντες σε ζωολογικό κήπο του Κολοράντο θα μπορούσαν μια μέρα να διεκδικήσουν την ελευθερία τους, αν το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας πάρει το μέρος μιας ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων και τους κηρύξει «πρόσωπα» σύμφωνα με το νόμο.

Το διακύβευμα είναι αν οι ελέφαντες του ζωολογικού κήπου Cheyenne Mountain στο Κολοράντο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι βάσει του νόμου. Ήταν ένα ερώτημα που τέθηκε αρκετές φορές, αλλά ποτέ δεν απαντήθηκε πραγματικά.

Το NonHuman Rights Project λέει ότι οι ελέφαντες - Missy, Kimba, Lucky, LouLou και Jambo - θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μια μακροχρόνια διαδικασία που αφορά κυρίως τους κρατούμενους για να αμφισβητήσουν την κράτησή τους. Η ομάδα λέει ότι τα ζώα, που γεννήθηκαν στη φύση στην Αφρική, εμφανίζουν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης επειδή ο ζωολογικός κήπος είναι ουσιαστικά μια φυλακή για τόσο έξυπνα και κοινωνικά πλάσματα, που είναι γνωστό ότι περιφέρονται για χιλιόμετρα την ημέρα. 

Η ομάδα μήνυσε ανεπιτυχώς το 2022 για λογαριασμό ενός ελέφαντα στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ με το όνομα Happy. Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο Happy, αν και έξυπνος και άξιος συμπόνιας, δεν μπορεί να θεωρηθεί άτομο που είναι παράνομα περιορισμένο με τη δυνατότητα να ασκήσει αίτηση για απελευθέρωση.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικηγόρος της ομάδας, Jake Davis, προέτρεψε τους δικαστές να επικεντρωθούν στα πέντε «άτομα» που εκπροσωπεί. Τους ζήτησε να αποφανθούν ότι οι ελέφαντες μπορούν να ασκήσουν αίτηση habeas corpus και να στείλουν την υπόθεση πίσω σε κατώτερο δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει την αίτηση και θα αποφασίσει αν τα ζώα πρέπει να φύγουν από τον ζωολογικό κήπο. Ωστόσο, είπε ότι τα εξημερωμένα ζώα, όπως τα σκυλιά, τα οποία είναι εξοικειωμένα με το να αράζουν στον καναπέ, ανήκουν σε πολύ διαφορετική κατηγορία από τα άγρια ζώα.

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.