Κοσμος

Ντόναλντ Τραμπ: To άγνωστο ινστιτούτο και η ήρεμη δύναμη της καμπάνιας του

Ο πρώην πρόεδρος θαυμάζει ιδιαίτερα την Μπρουκ Ρόλινς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ντόναλντ Τραμπ: To άγνωστο ινστιτούτο και η ήρεμη δύναμη της καμπάνιας του

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζητά με τους στενούς του συνεργάτες για τον διορισμό της πρώην συμβούλου του για θέματα εσωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, Μπρουκ Ρόλινς, ως επικεφαλής του επιτελείου του σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεών του.

Σε πολλές ιδιωτικές συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πιστεύει ότι η Ρόλινς θα ήταν «μια σπουδαία επικεφαλής του προσωπικού» και ότι «είναι ψηλή» και «έχει την εμφάνιση», μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

«Μπρουκ, τι σπουδαία δουλειά κάνεις», είπε ο Τραμπ, ενώ εκφωνούσε την κεντρική ομιλία στη φιλανθρωπική εκδήλωση της ομάδας το 2021, η οποία απέφερε σε  προσκείμενη πολιτική οργάνωση περίπου 385.000 δολάρια μετά τα έξοδα.

Η Ρόλινς μια συντηρητική δικηγόρος που διηύθυνε την εσωτερική πολιτική κατά το τελευταίο έτος της κυβέρνησης Τραμπ, είναι στενή σύμμαχος του γαμπρού του. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, συμφώνησε επίσης με την εκτίμηση του Τραμπ ότι η Ρόλινς θα ήταν μια εξαιρετική επικεφαλής του επιτελείου, σύμφωνα με άτομο που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις τους.

Η Ρόλινς ανέφερε σε δήλωσή της ότι «δεν είχε καμία συζήτηση με τον Πρόεδρο Τραμπ ή την ομάδα του για το θέμα αυτό» και πρόσθεσε ότι επικεντρώνεται στην «οικοδόμηση του κινήματος “Πρώτα η Αμερική”» και στη βοήθεια για να διασφαλίσει ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές. Η Ρόλινς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβατική ομάδα που προετοιμάζεται για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία.

Από το τέλος της προεδρίας Τραμπ, διευθύνει το America First Policy Institute, μια δεξαμενή σκέψης εφοδιασμένη με πρώην ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, ο πρώην κύριος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Χόγκαν Γκίντλεϊ, και ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τσαντ Γουλφ.

Το A.F.P.I. γεννήθηκε αμέσως μετά την ήττα του Τραμπ στις εκλογές του 2020, όταν η Ρόλινς και η ΜακΜάον προσέγγισαν τον Τιμ Νταν, έναν δισεκατομμυριούχο πετρελαιά του Τέξας, για τη δημιουργία μιας εθνικής οργάνωσης που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Όπως και το Project 2025, το ινστιτούτο ανέπτυξε ένα σχέδιο για τη στελέχωση και τον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας για κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην αφοσίωση στον Τραμπ και στην επιθετική άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας από την 1η ημέρα. Η Ρόλινς αρνήθηκε μια συνέντευξη, αλλά δήλωσε ότι το A.F.P.I. έχει ήδη συντάξει σχεδόν 300 εκτελεστικά διατάγματα έτοιμα για την υπογραφή του κ. Τραμπ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς ποιες πολιτικές θα θέσει ως προτεραιότητα ο κ. Τραμπ και ο εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Μαρκ Λόττερ, σημείωσε ότι η ομάδα «δεν μιλάει εκ μέρους κανενός υποψηφίου, εκστρατείας ή μετάβασης».

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κυβέρνηση Τραμπ, η Ρόλινς διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο να βοηθήσει τον Τραμπ να εξασφαλίσει διακομματική μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης. Αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ορισμένους πιστούς του Τραμπ για τη σχέση της με τον Κούσνερ, πρώην Δημοκρατικό, και για τον ρόλο της στην ανάπτυξη του νόμου First Step Act, τον οποίο ορισμένοι συντηρητικοί χαρακτήρισαν υποτιμητικά «νομοσχέδιο για την απόδραση από τη φυλακή». Άλλοι έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το America First Policy Institute που έχει στο προσωπικό του ορισμένους συμβούλους οι οποίοι είναι περισσότερο συντηρητικοί της ελεύθερης αγοράς, όπως ο Κούντλοου, παρά λαϊκιστές τύπου Τραμπ.

Με πληροφορίες από NYT, Politico