Κοσμος

Brexit: Πρόβλεψη ότι η Βρετανία θα επανέλθει στην ΕΕ εντός 15 ετών

Η εκτίμηση του Ρομάνο Πρόντι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit: Πρόβλεψη ότι η Βρετανία θα επανέλθει στην ΕΕ εντός 15 ετών
© EPA/DAN ANDERSON

Brexit: Πρόβλεψη ότι η Βρετανία θα επανέλθει στην ΕΕ εντός 15 ετών

Η Βρετανία θα επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός 15 ετών, προέβλεψε πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή το Brexit

Μιλώντας και για το Brexit στο UCL Centre for Finance, ο Ρομάνο Πρόντι - ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1999 έως το 2004 - δήλωσε: «Στοιχηματίζω ότι σε 15 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψει».

Η αισιοδοξία του για την επανένταξη της Βρετανίας στο μπλοκ δεν συμβαδίζει με την αισιοδοξία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενός άλλου πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τον Ιούλιο πρότεινε ότι θα χρειαστούν «ένας ή δύο αιώνες».

Την Πέμπτη, ο Independent αποκάλυψε ότι μια νέα ομάδα βουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα έχει συγκροτηθεί για να παροτρύνει την πρωθυπουργό να επανεξετάσει τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Η πρώτη συνάντηση της νέας διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας (APPG) για την Ευρώπη, υπό την προεδρία της Dr Rosena Allin-Khan και του Tory peer Timothy Kirkhope, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Η ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να «ανακαλύψει τομείς αμοιβαίας συνεργασίας και ενδιαφέροντος» και να διερευνήσει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Τρίτη.

Πέραν αυτού, ο Πρόντι στη διάλεξή του ανέλυσε το πώς η ανάμειξη της εξωτερικής πολιτικής με την ιδεολογία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ιδίως όταν όλες οι πλευρές τείνουν να πιστεύουν ότι η δική τους ιδεολογία είναι ανώτερη και πρέπει να εξαχθεί. Πρότεινε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος διαπραγματευτής μεταξύ ΗΠΑ και της Κίνας.

Υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος εξαγωγής της δημοκρατίας είναι μέσω της ίδιας της δημοκρατίας, όπως σε συνθήκες όπου οι κανόνες συμφωνούνται αμοιβαία και δεν επιβάλλονται. Είπε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι σαν μια γέφυρα, όπου και οι δύο πλευρές σέβονται τους κανόνες κυκλοφορίας της γέφυρας, ενώ προσπαθούν να βρουν κανόνες που έχουν και οι δύο κοινά.

Ο Πρόντι συζήτησε επίσης το πώς η γεωπολιτική έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, αλλά με ορισμένα θέματα που αναδύονται ξανά και ξανά. Είπε ότι η έλλειψη συνέχειας της εξωτερικής πολιτικής υπό διαδοχικές κυβερνήσεις είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στον δημοκρατικό μας κόσμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.