Κοσμος

Iσπανία: Παραιτείται κυβερνητικός εταίρος του Σάντσεθ έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

O Iνίγκο Ερεχόν καταγγέλθηκε από τουλάχιστον μια γυναίκα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iσπανία: Παραιτείται κυβερνητικός εταίρος του Σάντσεθ έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση
O Πέδρο Σάντσεθ με την Γιολάντα Ντίαζ © EPA/DIEGO DIAZ ALBERTO

Iσπανία: Παραιτείται κυβερνητικός εταίρος του Σάντσεθ έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Ένα ηγετικό στέλεχος του μικρότερου εταίρου στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Ισπανίας βρίσκεται υπό έρευνα μετά από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ξαφνική παραίτησή του, που αποτέλεσε πλήγμα για τον εύθραυστο συνασπισμό.

Σε επιστολή που αναρτήθηκε στο Χ την Πέμπτη, ο Ινίγο Ερεχόν, ο κύριος εκπρόσωπος της αριστερής πλατφόρμας Sumar της Ισπανίας, δήλωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική. Δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των ισχυρισμών.

Την Τρίτη, ένας ανώνυμος λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε κατηγορήσει έναν «γνωστό πολιτικό με έδρα τη Μαδρίτη» για «ψυχολογική κακοποίηση», «αεριοποίηση» και «ταπεινωτικές σεξουαλικές πρακτικές».

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ερεχόν, η ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια Ελίζα Μουλιάα έγραψε στο X: «Είμαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Ινίγο Ερεχόν και θέλω να το καταγγείλω».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν την Παρασκευή ότι κατατέθηκε μήνυση στην αστυνομία κατά του Errejon.

Η ανάρτηση του Ερεχόν στο X δεν αναφερόταν στις καταγγελίες. Ο ίδιος εξήγησε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί είχε ως κίνητρο εν μέρει το γεγονός ότι η ζωή στη δημοσιότητα είχε οδηγήσει σε μια «τοξική υποκειμενικότητα που η πατριαρχία πολλαπλασιάζει στην περίπτωση των ανδρών».

Το Sumar, το οποίο υπερασπιζόταν τον φεμινισμό, έχει ήδη αντιμετωπίσει μια απότομη πτώση της υποστήριξης στις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, η οποία ώθησε την επικεφαλής του, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Γιολάντα Ντίαζ, να παραιτηθεί από τη θέση της στην ηγεσία του κόμματος τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση θα ήταν ευάλωτη σε οποιαδήποτε ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή βασίζεται στην υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων για την έγκριση οποιασδήποτε νομοθεσίας. Αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά και η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού φαίνεται να κινδυνεύει από τις αντικρουόμενες απαιτήσεις τους.

Το σκάνδαλο έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης ώθησης κατά της κατάχρησης εξουσίας με βάση το φύλο σε μια χώρα που πέρυσι είδε την πτώση του επικεφαλής του ισπανικού ποδοσφαίρου Λουίς Ρουμπιάλες επειδή φίλησε δημοσίως την παίκτρια της εθνικής ομάδας Τζένι Ερμόσο στα χείλη, κάτι που η ίδια δήλωσε ότι δεν ήταν συναινετικό. 

Ο 40χρονος Ερεχόν ήταν ηγετική φυσιογνωμία της ισπανικής πολιτικής για περισσότερο από μια δεκαετία, αφού συνίδρυσε το ακροαριστερό Podemos πριν σχηματίσει το αποσχισθέν κόμμα Mas Pais, το οποίο τώρα ανήκει στη συμμαχία Sumar.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.