- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σαν σήμερα το Εκτελεστικό Διάταγμα 44 του Μιζούρι για την εξόντωση Μορμόνων
Βία, εκτοπισμός και οχλοκρατία στις ΗΠΑ του 1838 - Το χρονικό των γεγονότων
Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου 1838, το Εκτελεστικό Διάταγμα 44 του Μιζούρι, γνωστό ως Διάταγμα Εξόντωσης των Μορμόνων - Το χρονικό των βίαιων γεγονότων
Αιματηρό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας, το Εκτελεστικό Διάταγμα 44 του Μιζούρι, γνωστό ως Διάταγμα Εξόντωσης των Μορμόνων, εκδόθηκε από τον κυβερνήτη της πολιτείας Λίλμπερν Μπογκς σαν σήμερα στις 27 Οκτωβρίου 1838, ως απάντηση στη μάχη του ποταμού Κρούκεντ.
Η σύγκρουση στο Μιζούρι είχε προκληθεί όταν μια μονάδα πολιτειακής πολιτοφυλακής από την κομητεία Ρέι κατέλαβε αρκετούς ομήρους Μορμόνους από την κομητεία Κάλντγουελ και την επακόλουθη προσπάθεια των Μορμόνων να τους σώσουν.
Βασιζόμενος σε υπερβολικές αναφορές για τη μάχη και φήμες για στρατιωτικά σχέδια των Μορμόνων, ο Μπογκς ισχυρίστηκε ότι οι Μορμόνοι είχαν διαπράξει «ανοιχτή και δηλωμένη περιφρόνηση του νόμου» και είχαν «κάνει πόλεμο στον λαό του Μιζούρι».
Ο κυβερνήτης Μπογκς έδωσε εντολή ότι «οι Μορμόνοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εχθροί και πρέπει να εξοντωθούν ή να εκδιωχθούν από την Πολιτεία, αν αυτό είναι απαραίτητο για τη δημόσια ειρήνη - οι πράξεις τους είναι πέρα από κάθε περιγραφή».
Η διαταγή απευθυνόταν στον στρατηγό Τζον Μπούλοκ Κλαρκ και εφαρμόστηκε από την πολιτειακή πολιτοφυλακή για να εκτοπιστούν με τη βία οι Μορμόνοι από το Μιζούρι.
Σε απάντηση στη διαταγή, οι Μορμόνοι παραδόθηκαν και στη συνέχεια αναζήτησαν καταφύγιο στο Ναουβού του Ιλινόις. Το 1976, επικαλούμενος την αντισυνταγματικότητά της, ο κυβερνήτης του Μιζούρι Κιτ Μποντ την ανακάλεσε επισήμως.
Η ρήξη στις σχέσεις των Μορμόνων και της πολιτείας του Μιζούρι
Η σχέση μεταξύ των Μορμόνων και της πολιτείας του Μιζούρι είχε τις ρίζες της το 1830, όταν μια ομάδα ιεραποστόλων στάλθηκε στο δυτικό Μιζούρι με σκοπό να προσηλυτίσει τους ιθαγενείς Αμερικανούς. Η ομάδα αυτή έφθασε στην κομητεία Τζάκσον του Μιζούρι και αρχικά συνάντησε φιλόξενη ανταπόκριση από ορισμένους κατοίκους, που ήταν δεκτικοί στο μήνυμά τους.
Το καλοκαίρι του 1831, η κομητεία Τζάκσον ορίστηκε ως τόπος της Σιών, ένας ιερός τόπος όπου οι Μορμόνοι πίστευαν ότι τελικά θα συγκεντρώνονταν και θα προετοιμάζονταν για τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού. Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των Μορμόνων στην περιοχή αυξανόταν, δημιουργήθηκαν εντάσεις μεταξύ των Μορμόνων και των μη Μορμόνων γειτόνων τους. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, στον οικονομικό ανταγωνισμό, στις πολιτικές διαφορές και στους φόβους για πολιτισμικό εκτοπισμό.
Οι εντάσεις έφτασαν σε σημείο βρασμού το καλοκαίρι του 1833, όταν δύο άρθρα εφημερίδων που συζητούσαν τους νόμους του Μιζούρι σχετικά με τη δουλεία δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα των Μορμόνων στο Μιζούρι. Τα άρθρα αυτά ερμηνεύτηκαν από τους κατοίκους του ως πρόσκληση προς τους ελεύθερους μαύρους να εγκατασταθούν στην κομητεία.
Οι κάτοικοι της κομητείας Τζάκσον, μεταξύ των οποίων και αρκετοί δημόσιοι αξιωματούχοι, δημοσίευσαν ένα μανιφέστο στο οποίο κατηγορούσαν τους Μορμόνους ότι είχαν «διαφθαρμένη επιρροή» στους δούλους τους και ζητούσαν την απομάκρυνσή τους: «ειρηνικά αν μπορούμε, βίαια αν πρέπει». Την ίδια ημέρα, στις 20 Ιουλίου 1833, το τυπογραφείο του Γ.Γ. Φελπς, που εξέδιδε την εφημερίδα στην Ιντιπέντενς, καταστράφηκε από τον όχλο.
Οι Μορμόνοι απέκτησαν δική τους κομητεία, το Κάλντγουελ, το 1836, μετά την εκδίωξή τους από το Τζάκσον το 1833 .Ωστόσο, η αυξανόμενη εισροή νέων προσηλυτισμένων στο βορειοδυτικό Μιζούρι τους οδήγησε να αρχίσουν να εγκαθίστανται σε γειτονικές κομητείες. Άλλοι έποικοι, οι οποίοι λειτουργούσαν με την υπόθεση ότι οι Μορμόνοι θα παρέμεναν περιορισμένοι στην κομητεία Κάλντγουελ, εξοργίστηκαν εξαιτίας αυτών των νέων οικισμών.
Στις 4 Ιουλίου 1838, το μέλος της Πρώτης Προεδρίας Σίντνεϊ Ρίγκντον εκφώνησε μια ομιλία στο Φαρ Ουέστ, την έδρα της κομητείας Κάλντγουελ. Ο Ρίγκντον ήθελε να καταστήσει σαφές ότι οι Μορμόνοι θα αντιμετώπιζαν κάθε επίθεση εναντίον τους με βία. Η ομιλία του Ρίγκντον, αντί να καταλαγιάσει τις εντάσεις, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: τρόμαξε και φούντωσε τους κατοίκους των γύρω κομητειών.
Κλιμάκωση των εντάσεων και ανοιχτή σύγκρουση
Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν σε ανοιχτή σύγκρουση, με αποκορύφωμα την πολιορκία του οικισμού των Μορμόνων στην κομητεία Κάρολ, την λεηλασία και το κάψιμο του Γκαλατίν από τους Ντανίτες και τη σύλληψη ομήρων Μορμόνων από τον λοχαγό Σάμιουελ Μπόγκαρτ και την πολιτοφυλακή του.
Μια ένοπλη ομάδα Μορμόνων από την πόλη Φαρ Ουέστ κινήθηκε νότια προς το στρατόπεδο της πολιτοφυλακής στον ποταμό Κρούκεντ προκειμένου να διασώσει τους ομήρους, προκαλώντας φήμες για μια σχεδιαζόμενη εισβολή πλήρους κλίμακας στο Μιζούρι που οργίασαν και προκάλεσαν τρόμο σε όλο το δυτικό τμήμα της πολιτείας.
Οι φήμες αυτές μόνο αυξήθηκαν καθώς οι αναφορές για τη μάχη του ποταμού Κρούκεντ έφτασαν στην πρωτεύουσα στο Τζέφερσον, με υπερβολικές αναφορές για τους Μορμόνους που υποτίθεται ότι έσφαζαν τον λόχο πολιτοφυλακής του Μπόγκαρτ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν παραδοθεί. Περαιτέρω αποστολές έκαναν λόγο για επικείμενη επίθεση στο Ρίτσμοντ, την έδρα της κομητείας Ρέι, αν και στην πραγματικότητα καμία τέτοια επίθεση δεν εξετάστηκε ποτέ.
Προηγουμένως, ο κυβερνήτης Μπογκς είχε λάβει μήνυμα ότι οι Μορμόνοι είχαν εκδιώξει αρκετούς πολίτες της κομητείας Ντέιβις από τα σπίτια τους. Είχε τότε διορίσει τον στρατηγό Τζον Μπούλοκ Κλαρκ να ηγηθεί της πολιτειακής πολιτοφυλακής για να βοηθήσει τους πολίτες αυτούς να επιστρέψουν. Όμως, αφού άκουσε αυτές τις αναφορές, ο κυβερνήτης Μπογκς εξέδωσε νέες διαταγές που έδιναν εντολή στον Κλαρκ να αρχίσει άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις και εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα 44 του Μιζούρι.
Ο στρατηγός Κλαρκ επικαλέστηκε το εκτελεστικό διάταγμα 44 αμέσως μετά την παράδοση των Μορμόνων εποίκων τον Νοέμβριο του 1838, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιούνταν βία αν είχαν επιλέξει να μην παραδοθούν.
Ο στρατηγός Κλαρκ δήλωσε επίσης ρητά ότι οι Μορμόνοι δεν έπρεπε να περιμένουν κανένα έλεος και ότι οι ηγέτες τους δεν θα τους επιστρεφόταν. Κατά συνέπεια, περίπου 15.000 Μορμόνοι κατέφυγαν αμέσως στο Ιλινόις, υπομένοντας τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα.
Θάνατοι και σφαγή στο Χονς Μιλ
Ενώ ο όρος εξόντωση χρησιμοποιήθηκε στη διαταγή, ο Μπογκς θα ισχυριζόταν αργότερα στη ζωή του ότι η κύρια επιθυμία του ήταν να υποτάξει τους Μορμόνους χωρίς αιματοχυσία.
Το ερώτημα αν κάποιος σκοτώθηκε άμεσα ως αποτέλεσμα της διαταγής εξόντωσης μεταξύ της έκδοσής της στις 27 Οκτωβρίου 1838 και της παράδοσης των Μορμόνων την 1η Νοεμβρίου 1838, έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης ιστορικής συζήτησης.
Η επικρατούσα συναίνεση μεταξύ των μελετητών είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι πολιτοφύλακες επικαλέστηκαν τη διαταγή για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.
Η σφαγή στο Χονς Μιλ έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου 1838, τρεις ημέρες μετά τη διαταγή. Διαπράχθηκε από φρουρούς της πολιτείας του Μιζούρι από την κομητεία Λίβινγκστον στον οικισμό Χονς Μιλ, που βρισκόταν στην ανατολική κομητεία Κάλντγουελ κοντά στα σύνορα της κομητείας Λίβινγκστον. Είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 18 ανθρώπων.
Ενώ οι περισσότεροι μελετητές αναφέρουν ότι υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οι πολιτοφύλακες γνώριζαν για το εκτελεστικό διάταγμα, υπάρχει τουλάχιστον μία μαρτυρία από πρώτο χέρι που υποστηρίζει ότι οι δράστες ανέφεραν ως κίνητρο της σφαγής την εντολή του κυβερνήτη να τους εξοντώσει.
Ο απόηχος των γεγονότων στο Μιζούρι
Παρά την παράδοσή τους στο Φαρ Ουέστ την 1η Νοεμβρίου, οι Μορμόνοι συνέχισαν να υφίστανται παρενοχλήσεις από πολίτες και μονάδες πολιτοφυλακής. Οι Μορμόνοι στην κομητεία Κάλντγουελ, ως μέρος της συμφωνίας παράδοσής τους, παραχώρησαν όλη τους την περιουσία για να πληρώσουν τα έξοδα της εκστρατείας εναντίον τους, αν και η πράξη αυτή κρίθηκε αργότερα παράνομη.
Αν και ο Κλαρκ είχε προσφερθεί να επιτρέψει στους Μορμόνους να παραμείνουν στο Μιζούρι μέχρι την επόμενη άνοιξη, αυτοί αποφάσισαν να φύγουν αμέσως.
Αν και ο κυβερνήτης Μπογκς διέταξε καθυστερημένα μια μονάδα πολιτοφυλακής υπό τον συνταγματάρχη Στέρλινγκ Πράις στο βόρειο Μιζούρι για να σταματήσει τις συνεχιζόμενες λεηλασίες εναντίον των Αγίων της Τελευταίας Ημέρας, αρνήθηκε να ανακαλέσει το διάταγμα. Το νομοθετικό σώμα του Μιζούρι ανέβαλε τη συζήτηση μιας προσφυγής των Μορμόνων για την ανάκληση του διατάγματος.
Ο κυβερνήτης Μπογκς δέχτηκε επικρίσεις από μερίδα του Τύπου του Μιζούρι, καθώς και των γειτονικών πολιτειών, για την ενέργειά του να εκδώσει αυτή τη διαταγή. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Άτσισον, νομοθέτης και στρατηγός της πολιτοφυλακής από το δυτικό Μιζούρι, ο οποίος είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, απαίτησε από το νομοθετικό σώμα να διατυπώσει επίσημα τη γνώμη του για τη διαταγή του κυβερνήτη Μπογκς, διότι «δεν θα ζούσε σε καμία πολιτεία, όπου είχε δοθεί τέτοια εξουσία».
Αν και η πρότασή του και παρόμοιες προτάσεις άλλων κατέπεσαν σε ήττα, ο ίδιος ο κυβερνήτης Μπογκς είδε την κάποτε πολλά υποσχόμενη πολιτική του καριέρα να καταστρέφεται σε σημείο που, στις επόμενες εκλογές, το ίδιο του το κόμμα δεν ήθελε να σχετίζεται μαζί του. Αφού επέζησε από απόπειρα δολοφονίας το 1842, ο κυβερνήτης Μπογκς μετανάστευσε τελικά στην Καλιφόρνια, όπου πέθανε σε σχετική αφάνεια στην κοιλάδα Νάπα το 1860.
Η επανόρθωση καθυστέρησε 137 χρόνια
Στα τέλη του 1975, ο Λάιμαν Φ. Έντουαρντς, πρόεδρος της αναδιοργανωμένης Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών του Φαρ Ουέστ, προσκάλεσε τον τότε κυβερνήτη του Μιζούρι Κιτ Μποντ να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο της θρησκευτικής κοινότητας στις 25 Ιουνίου 1976, ως χειρονομία καλής θέλησης για τη δισχιλιετή επέτειο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του σε αυτό το συνέδριο, 137 χρόνια μετά την υπογραφή του και επικαλούμενος τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της οδηγίας του κυβερνήτη Μπογκς, ο Κιτ Μποντ παρουσίασε την ακύρωση του εκτελεστικού διατάγματος, «εκφράζοντας εκ μέρους όλων των κατοίκων του Μιζούρι τη βαθιά μας λύπη για την αδικία και την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία που προκάλεσε το διάταγμα του 1838».
(Με πληροφορίες της Wikepedia)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία
Η κάποτε έγκυρη εφημερίδα, η σκανδαλοθηρία και η κριτική woke
O 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική
Έκκληση για ενότητα από τον καγκελάριο μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.