- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πίσω στο 1886: Τα εγκαίνια του Αγάλματος της Ελευθερίας
Η λαμπερή τελετή, η αρχική ιδέα και το ελληνικό πρότυπο
Σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται το Άγαλμα της Ελευθερίας - Η λαμπερή τελετή, η αρχική ιδέα και το ελληνικό πρότυπο
Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου 1886, εγκαινιάζεται το Άγαλμα της Ελευθερίας. Πρόκειται για ένα δώρο από τη Γαλλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο δεσπόζει στο Liberty Island στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι 92 μέτρα και εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι έναν πυρσό και στο αριστερό της μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», η οποία είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης, το 1924 ανακηρύχθηκε σε εθνικό μνημείο ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα εγκαίνια του Αγάλματος της Ελευθερίας
Μια βροχερή 28η Οκτωβρίου 1886, το Άγαλμα της Ελευθερίας αποκαλύφθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν από τη Γαλλοαμερικανική Ένωση και την πόλη της Νέας Υόρκης ενώ ήταν αφιερωμένα στους δημιουργούς και τους συντελεστές του Αγάλματος, τους λαούς της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις τόσο στο νησί όσο και σε ολόκληρη την πόλη, μεταξύ των οποίων ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί και Γάλλοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, που θεωρείται ο πατέρας του Αγάλματος της Ελευθερίας, πέθανε το 1883 και δεν είδε τα εγκαίνια του. Πυροσβέστες, στρατιώτες και βετεράνοι -συμπεριλαμβανομένου του 20ου Συντάγματος των έγχρωμων στρατευμάτων των ΗΠΑ- παρέλασαν στο Μπρόντγουεϊ υπό τους ήχους 100 ορχηστρών, κανονιών και σειρήνων. Στο νησί Μπέντλοου, επιφανείς άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Γκρόβερ Κλίβελαντ, εξήραν την υπόσχεση του αγάλματος για ελευθερία.
Το πρότυπο του Κολοσσού της Ρόδου, η άρνηση της Αιγύπτου και το δώρο στους Αμερικάνους
Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του χρησιμοποιώντας ένα παλιότερο σχέδιό του που είχε απορριφθεί. Συγκεκριμένα ο Μπαρτολντί είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γιγάντιου αγάλματος στο πνεύμα του αρχαίου ελληνικού Κολοσσού της Ρόδου με αφορμή τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ.
Το άγαλμα θα αναπαριστούσε μια νεαρή Αιγύπτια χωρική με μαντήλα που θα κρατούσε έναν πυρσό, θα τοποθετούνταν στο Πορτ Σάιντ και θα είχε τίτλο «η Αίγυπτος διαφωτίζει την Ασία». Αλλά η Αίγυπτος που είχε ήδη επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά και πολύ χρόνο για την κατασκευή της διώρυγας αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το άγαλμα και προτίμησε να χτίσει στη θέση του έναν φάρο ύψους 55 μέτρων. Όταν ο Λαμπουλέ πρότεινε στον Μπαρτολντί να κατασκευάσει ένα άγαλμα για την γαλλοαμερικανική φιλία, ο Μπαρτολντί βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το σχέδιό του και η Αιγύπτια φελάχα μετατράπηκε σε κολοσσιαία θεά ενώ ο τίτλος του αγάλματος άλλαξε και έγινε «η Ελευθερία διαφωτίζει τον κόσμο».
Τη στατική δομή του αγάλματος μελέτησε ο μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ, για την κατασκευή ενός τεράστιου χαλύβδινου σκελετού. Τον σκελετό αυτό κάλυψε ο Μπαρτολντί με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσει στο άγαλμα τη μορφή που ήθελε. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία
Η κάποτε έγκυρη εφημερίδα, η σκανδαλοθηρία και η κριτική woke
O 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική
Έκκληση για ενότητα από τον καγκελάριο μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.