Κοσμος

Explainer - McDonald’s: Ποια μπέργκερ αποσύρει – Τι συμβαίνει με το ξέσπασμα E.coli

Οι προεκτάσεις της κρίσης που βιώνει το πιο δημοφιλές brand γρήγορου φαγητού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κρίση στα McDonald's και το ξέσπασμα επιδημίας E.coli
© Unsplash

Εκτός από τα McDonalds ποιες άλλες αλυσίδες γρήγορων γευμάτων προμηθεύονταν προϊόντα από τον ίδιο παραγωγό

Σε προσωρινή απόσυρση συγκεκριμένων μπέργκερ από το μενού της προχωρά η McDonald's μετά τον θάνατο ενός άνδρα, μετά από μόλυνση τροφίμων της με το βακτήριο E.coli. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο brand name στον χώρο των γρήγορων γευμάτων αφαιρεί από το μενού του τα quarter pounders μπέργκερ και τα φρέσκα κρεμμυδάκια από το ένα πέμπτο περίπου των καταστημάτων στις ΗΠΑ, λόγω της επιδημίας θανατηφόρας δηλητηρίασης από E. coli.

Μέχρι στιγμής, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν καταγράψει 49 περιπτώσεις ασθένειας σε 10 πολιτείες. Δέκα περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο και ένα άτομο έχει πεθάνει. Τα περισσότερα κρούσματα του E. coli, ενός τύπου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά στομαχικά προβλήματα, καταγράφηκαν σε δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες, σύμφωνα με το CDC. Καθώς οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν την πηγή της επιδημίας, άλλες μεγάλες εταιρείες τροφίμων δήλωσαν επίσης ότι αποσύρουν τα κρεμμύδια στις ΗΠΑ - πέρα από τα καταστήματα McDonald's.

Έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η διατροφική κρίση στη συγκεκριμένη αλυσίδα εστιατορίων;

Τα 49 κρούσματα E. coli έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις πολιτείες του Κολοράντο και της Νεμπράσκα μέχρι στιγμής, ανέφερε το CDC την Τρίτη.

Από τους 26 ανθρώπους που αρρώστησαν στο Κολοράντο, ένας ηλικιωμένος ενήλικας έχει πεθάνει - ο πρώτος και μοναδικός θάνατος που έχει συνδεθεί με την επιδημία.

Το CDC δήλωσε ότι ένα παιδί που έχει προσβληθεί από το βακτήριο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με μια κατάσταση γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), το οποίο μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας αναφέρθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά η McDonald's δήλωσε ότι οι αρχές ενημέρωσαν την εταιρεία για τις ανησυχίες τους μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Μέχρι την Τετάρτη, περίπου δώδεκα από τα άτομα που ερωτήθηκαν είχαν αναγνωρίσει ότι έφαγαν ένα quarter pounder πριν προσβληθούν από την ασθένεια.

Η απόφαση της αλυσίδας να αφαιρέσει τα μπιφτέκια και τα κρεμμύδια από το μενού επηρεάζει τα καταστήματα στο Κολοράντο, το Κάνσας, τη Γιούτα, το Γουαϊόμινγκ, καθώς και τμήματα του Αϊντάχο, της Αϊόβα, του Μιζούρι, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, της Νεβάδα, του Νέου Μεξικού και της Οκλαχόμα.

Άλλα είδη χάμπουργκερ δεν επηρεάζονται.

Η Burger King δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου το 5% των εστιατορίων της λαμβάνει κρεμμύδια από έναν προμηθευτή που ενδεχομένως συνδέεται με την επιδημία. Ενώ δεν υπήρξε καμία ένδειξη μόλυνσης ή ασθένειας σε αυτά τα εστιατόρια, η αλυσίδα δήλωσε ότι έχει αποκλείσει αυτά τα προϊόντα από τον κατάλογο παραγγελιών και το μενού της.

Ποια είναι η πηγή «έκρηξης» της επιδημίας στα McDonald's;

Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο τα κρεμμύδια, μία δημοφιλής γαρνιτούρα για τα quarter pounders της McDonald's, να είναι η αιτία της μόλυνσης.

Το CDC και ο FDA δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν έχουν ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο το βακτήριο να βρισκόταν στα μπιφτέκια.

Η αλυσίδα συμφώνησε με αυτή την εκτίμηση, αν και οι υπεύθυνοι της δήλωσαν ότι τα μπιφτέκια της μαγειρεύονται στους 175 βαθμούς - που είναι πάνω από τους 160 βαθμούς που απαιτούνται για να εξαλειφθεί το βακτήριο E. coli

Οι περιπτώσεις αφορούν αγορές από πολλά καταστήματα, γεγονός που καθιστά απίθανο να ευθύνεται η προετοιμασία των τροφίμων, δήλωσε η McDonald's.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα εμπλεκόμενα καταστήματα είχαν χρησιμοποιήσει πολλαπλούς προμηθευτές για τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, αλλά είχαν κοινό προμηθευτή κρεμμυδιών - ο οποίος προσδιορίστηκε ως η Taylor Farms με έδρα την Καλιφόρνια, ένας από τους μεγαλύτερους επεξεργαστές λαχανικών στον κόσμο.

Η Taylor Farms, η οποία συνεργάζεται με μεγάλους προμηθευτές τροφίμων, όπως η US Foods, εξέδωσε τη δική της ανάκληση ορισμένων παρτίδων κρεμμυδιών από λόγους προσοχής.

Η Taylor Farms ανέφερε σε δήλωση που παραχώρησε στο CBS News ότι διεξήγαγε δοκιμές σε «ωμά και τελικά» προϊόντα κρεμμυδιών και «δεν βρήκε ίχνη E. coli».

Την Πέμπτη, η εταιρεία fast food Yum! Brands δήλωσε ότι παρακολουθεί την επιδημία και αποφάσισε να αφαιρέσει προληπτικά τα φρέσκα κρεμμύδια από «επιλεγμένα εστιατόρια Taco Bell, Pizza Hut και KFC» στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία αρνήθηκε να πει πόσες τοποθεσίες επηρεάστηκαν από την απόφαση.

Τι είναι η δηλητηρίαση από E. coli και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα E. coli είναι μια ομάδα βακτηρίων που ζουν κανονικά στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων. Αν και πολλά είναι αβλαβή, ορισμένα παράγουν τοξίνες που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρή και μερικές φορές αιματηρή διάρροια, κράμπες στο στομάχι, εμετό και πυρετό.

Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα πιο σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας.Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται τρεις έως εννέα ημέρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα McDonald's αυτή τη στιγμή;

Οι μετοχές της McDonald's άνοιξαν με πτώση 7% την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το ξέσπασμα της επιδημίας. Έκτοτε ανέκτησαν κάποιο έδαφος, ωστόσο, ο «γίγαντας» των μπέργκερ παγκοσμίως και οι άνθρωποι που «τρέχουν» την αυτοκρατορία, δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πόσο επιζήμια θα αποδειχθεί αυτή η κρίση τόσο για τις πωλήσεις όσο και για το άμεσο μέλλον της φίρμας.

Βέβαια, το πρόβλημα φαίνεται να έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό πίσω και σίγουρα πολύν πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, καθώς εδώ και μήνες το καταναλωτικό κοινό είχε μειώσει τις δαπάνες για fast food, κάτι που φυσικά είχε αντίκτυπο στα έσοδα της εταιρείας.

Η αλλαγή στις καταναλωτικές δαπάνες ανάγκασε τα McDonalds και άλλες αλυσίδες να στηριχθούν σε μεγάλο βαθμό σε εκπτώσεις και άλλες προσφορές.

Η πρώτη αγωγή

Η πρώτη αγωγή κατά των McDonald's για το ξέσπασμα της επιδημίας κατατέθηκε από έναν άνδρα που αρρώστησε δύο ημέρες μετά το φαγητό σε εστιατόριο στο Greeley του Κολοράντο.

Αφού ζήτησε επείγουσα περίθαλψη, ο Eric Stelly βρέθηκε θετικός σε E. coli και οι υγειονομικοί υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι η μόλυνσή του συνδέεται με την επιδημία, σύμφωνα με δελτίο τύπου του δικηγόρου του,  Ron Simon.

«Θα διασφαλίσουμε ότι όλα τα θύματα θα αποζημιωθούν πλήρως για τις απώλειές τους... και ότι η McDonald's και οι προμηθευτές της θα αποκαταστήσουν μόνιμα τις υγειονομικές παραβάσεις που προκάλεσαν τη μόλυνση των τροφίμων με E. coli», δήλωσε ο κ. Simon.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Σικάγο, όπου βρίσκεται η έδρα της αλυσίδας fast-food.

ΠΗΓΗ: BBC.co.uk

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.