Κοσμος

Explainer: Γιατί είναι πλέον τόσο αντιδημοφιλής ο άλλοτε σταρ του Καναδά Τζάστιν Τριντό;

To brand name έχει χάσει την αίγλη του λένε οι Καναδοί

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Tζάστιν Τριντό: Γιατί είναι πλέον τόσο αντιδημοφιλής ο άλλοτε σταρ του Καναδά;

Ο Τζάστιν Τριντό επαναπροσδιόρισε την καναδική πολιτική όταν εξελέγη πρωθυπουργός σε ηλικία 43 ετών το 2015, με ένα brand που χτίστηκε γύρω από την εμφάνιση και την ενέργειά του.

Αφού έγινε πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2015, ο Tζάστιν Τριντό απόλαυσε έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος με τους καναδούς ψηφοφόρους με την υπόσχεση να αναβαθμίσει την τύχη της μεσαίας τάξης και αναδείχθηκε σε πολιτικό ροκ σταρ μεταξύ των παγκόσμιων προοδευτικών. Κέρδισε εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης μιας βορειοαμερικανικής εμπορικής συνθήκης και για την επιθετική ανάπτυξη της δημοσιονομικής πολιτικής για να τροφοδοτήσει μια γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία του covid-19.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ο Tζάστιν Τριντό παλεύει για την πολιτική του επιβίωση. Περίπου τα δύο τρίτα του κοινού αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του. Το Φιλελεύθερο Κόμμα του χάνει κάποτε ασφαλείς έδρες και ορισμένα μέλη της ομάδας του λένε ότι ο Τριντό πρέπει να φύγει. Και το brand του Τριντό είναι πλέον πεισματικά αντιδημοφιλές, καθώς οι Καναδοί λένε ότι απλά τον έχουν κουραστεί.

«Ήταν νεανικός, σέξι, και ξέρετε, ο κύριος Selfie», δήλωσε ο Andrew Perez, σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας και υποστηρικτής του Φιλελεύθερου Κόμματος. «Τώρα υπάρχει μια περιφρόνηση για τον Τριντό, ακόμη και μεταξύ πολύ προοδευτικών ανθρώπων».

Μετά από εννέα χρόνια στην πολιτική ερημιά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Καναδά βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρουν στον Τριντό μια ηχηρή ήττα, όπως αυτή που υπέστησαν οι Συντηρητικοί της Βρετανίας νωρίτερα φέτος. Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, αλλά θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νωρίτερα, αν η κυβέρνηση Τριντό χάσει την ψήφο δυσπιστίας.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η κόπωση των ψηφοφόρων», δήλωσε η Λόρι Τέρνμπουλ, καθηγήτρια πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας. «Είναι κατά κάποιο τρόπο το κόστος του οφέλους από την επένδυση ολόκληρου του εμπορικού σήματος του Φιλελεύθερου Κόμματος στον Τρουντό. Γιατί όταν το πρόσωπο γίνεται αντιπαθές, αυτό ήταν. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κατεύθυνση».

Οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι λένε ότι η πτώση της δημοτικότητας του Τριντό προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια, εν μέρει λόγω της συσσώρευσης σκανδάλων και της αποτυχίας του να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους στα λεγόμενα θέματα του τραπεζιού της κουζίνας.

Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα;

Το 2019, ο παρατηρητής δεοντολογίας της χώρας έκρινε ότι ο Τριντό παραβίασε τους νόμους περί σύγκρουσης συμφερόντων προσπαθώντας να κατευθύνει τον γενικό εισαγγελέα μακριά από την ποινική δίωξη μιας εταιρείας του Μόντρεαλ. Κατά τη διάρκεια των εκλογών αργότερα την ίδια χρονιά, εμφανίστηκαν εικόνες που τον έδειχναν να φοράει blackface και brownface, βλάπτοντας τη φήμη του ως προοδευτικού υπέρμαχου της διαφορετικότητας. Ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη. Οι Φιλελεύθεροι του κέρδισαν την επανεκλογή του το 2019 και ξανά το 2021, αλλά κάθε φορά με κυβερνήσεις μειοψηφίας και μικρότερο μερίδιο της ψήφου.

Το μεγάλο στοίχημα του Τριντό στη μετανάστευση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης γύρισε μπούμερανγκ, λένε πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι, καθώς οδήγησε σε υψηλότερο κόστος στέγασης και επέβαλε πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υποδομές. Το Ινστιτούτο Environics, το οποίο διεξάγει δημοσκοπήσεις στους Καναδούς σχετικά με τη μετανάστευση από το 1977, δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδόν το 60% πιστεύει ότι η χώρα δέχεται πάρα πολλούς μετανάστες, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Η κοινή γνώμη για τη μετανάστευση «έχει ουσιαστικά μετατραπεί από αποδεκτή, αν όχι πολύτιμη, σε προβληματική», δήλωσε το Environics.

Πίεση από το ίδιο του το κόμμα;

Ο Σον Κέισι είναι ένας από τους δύο νομοθέτες του Φιλελεύθερου Κόμματος που κάλεσαν δημοσίως τον Τρουντό να παραιτηθεί. Ο Κέισι, ο οποίος εκπροσωπεί μια περιφέρεια στο Prince Edward Island, δήλωσε ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των ψηφοφόρων με τους οποίους μιλάει αντιπαθεί τον πρωθυπουργό. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι η αντίθεση των ψηφοφόρων προς τον Τριντό «είναι περισσότερο συναισθηματική παρά ορθολογική και λογική».

Δυσαρεστημένοι βουλευτές μάλιστα εξέφρασαν σήμερα την απογοήτευσή τους σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον οποίο κατηγορούν για την κακή δημοσκοπική επίδοση του κόμματος, δήλωσαν οι συμμετέχοντες.

Αν και ο Τριντό δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, η συνάντηση είναι από τις σοβαρότερες πολιτικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια των εννέα ετών που βρίσκεται στην εξουσία. Ένας χαμογελαστός Τριντό, ο οποίος εμφανίστηκε λέγοντας ότι το κόμμα είναι «ισχυρό και ενωμένο», επιμένει ότι θα οδηγήσει τους Φιλελεύθερους στις επόμενες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν έως το τέλος Οκτωβρίου 2025.

Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος;

Σε πρόσφατες εμφανίσεις του, ο Τριντό είπε ότι οι Φιλελεύθεροι πρέπει να είναι θρασείς υπερασπιζόμενοι το ιστορικό τους και να στοχοποιούν τους Συντηρητικούς.  Ο 45χρονος Πιερ Πουαλιέβρ έχει αποδειχθεί μαχητική προσωπικότητα και αποτελεσματικός επικοινωνιακά, λένε πολιτικοί παρατηρητές. Το κύριο μότο του είναι ότι «ο Καναδάς έχει διαλυθεί» υπό την εποπτεία του Τριντό, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό, τον φόρο άνθρακα και τα υψηλότερα επιτόκια. «Οι φόροι αυξάνονται, τα έξοδα αυξάνονται, η εγκληματικότητα αυξάνεται και τώρα ο χρόνος αυξάνεται», έχει πει ο Πιερ Πουαλιέβργια τη ζωή υπό τον Τριντό.

Ο Τριντό δήλωσε πρόσφατα ότι ο Πιερ Πουαλιέβρ και οι Συντηρητικοί δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από συνθήματα και προσωπικές επιθέσεις. Έχει υποστηρίξει ότι ο ηγέτης των Τόρις είναι φίλος με τους θεωρητικούς συνωμοσίας και είναι ένας «συντηρητικός του πανεπιστημίου που έγινε πολιτικός καριέρας». Ο Πιερ Πουαλιέβρ έχει υπηρετήσει στο νομοθετικό σώμα επί δύο δεκαετίες.

Το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο διατηρεί ένα ευρύ προβάδισμα έως και 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Φιλελευθέρων για περισσότερο από ένα χρόνο, προσπάθησε δύο φορές αυτό το φθινόπωρο να προκαλέσει την ήττα της κυβέρνησης μειοψηφίας στο νομοθετικό σώμα, μέσω πρότασης δυσπιστίας, και να ειφέρει πρόωρες εκλογές. Οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν, με τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρνούνται να συσπειρωθούν πίσω από το κόλπο των Συντηρητικών.

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters