Κοσμος

Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία

Οι πληροφορίες για τους δράστες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία
Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία

Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία - Οι πληροφορίες για τους δράστες

Επτά συνολικά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) την Τετάρτη (23.10) στην Τουρκία. Ανάμεσα στους νεκρούς και οι δύο δράστες. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας από τους δύο δράστες ήταν μέλος του PKK, το οποίο φαίνεται να είχε ενταχθεί στην οργάνωση πριν από 7-8 χρόνια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία. Η Hurryiet επισημαίνει ότι δύο δράστες της επίθεσης είχαν κατασκοπεύσει τον χώρο πριν πραγματοποιήσουν την επίθεση δημοσιεύοντας φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι να κρατιέται χέρι - χέρι, καταγράφοντας τα μέτρα ασφαλείας και τους χώρους των εγκαταστάσεων. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d53vk1fa0g4x)

Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές ταυτοποίησαν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρόκειται για τους Cengiz Coskun, στέλεχος ποιοτικού ελέγχου στην εταιρεία, Zahide Guclu μηχανολόγο μηχανικό, Hasan Huseyin Canbaz υπάλληλο της TAI, ο Atakan Sahin Erdogan φύλακα των εγκαταστάσεων και Murat Arslan οδηγό ταξί που μετέφερε τους δράστες μέχρι την κεντρική πύλη.

Την ίδια ώρα, 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία για περίθαλψη. Σύμφωνα με την Anadolu, η Zahide Guclu είχε κατέβει στην είσοδο προκειμένου να παραλάβει την ανθοδέσμη που της είχε στείλει ο σύζυγός της τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης. Οι δράστες σκότωσαν τον οδηγό ταξί κρύβοντας το πτώμα του στον πορτ-μπαγκάζ.

Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία
Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία

Η Άγκυρα υποπτεύεται το PKK για την τρομοκρατική επίθεση

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, «έδειξε» ευθέως ως υπεύθυνη την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), δηλώνοντας ότι «πάντα δίνουμε στα μέλη του ΡΚΚ την τιμωρία που τους αξίζει, θα πληρώσουν και τώρα υψηλό τίμημα». «Εκτιμούμε ότι το έκανε το PKK. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα πληροφορίες όταν οι ταυτοποιήσεις και άλλα στοιχεία γίνουν πιο σαφή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Καζάν της Ρωσίας, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των BRICS, καταδίκασε την επίθεση και σε ανάρτησή του στο Χ δήλωσε ότι «η τρομοκρατική ενέργεια κατά της TUSAS, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια άθλια επίθεση και έχει στόχο την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τα αμυντικά μας επιτεύγματα, τα οποία αποτελούν την επιτομή του ιδανικού μας για την πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία. Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνονται στην Τουρκία θα σπάσουν οριστικά, καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα κακόβουλο κέντρο δεν θα μπορέσει να επιτύχει τις φιλοδοξίες του» προσέθεσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d53sk85eny21)

Με τον Τούρκο πρόεδρο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Συμμαχίας στην Τουρκία. Η είδηση της επίθεσης έγινε γνωστή λίγο πριν από τη συνάντηση στο Καζάν του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επίσης καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς. «Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας εναντίον όλων των τρομοκρατικών στοιχείων και των δυνάμεων που τα στηρίζουν, τόσο εντός όσο και εκτός (της Τουρκίας). Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αμυντικές μας ικανότητες και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στα κέντρα που στοχεύουν την Τουρκία και στους πληρεξουσίους τους να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους εναντίον της χώρας μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Η επίθεση προκάλεσε την καταδίκη του υπουργού Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου καθώς και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκούρ Οζέλ, ο οποίος ηγείται του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματου (CHP).

Στην ΤUSAS, την κορυφαία τουρκική αμυντική βιομηχανία, κατασκευάζονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.