Κοσμος

Τουρκία: Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στην επίθεση της Άγκυρας

«Κάθε βρώμικο χέρι που απλώνεται στην Τουρκία θα κόβεται» δηλώνει ο Ερντογάν - Ποιος κρύβεται πίσω από το χτύπημα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τουρκία: Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στην επίθεση της Άγκυρας -  Οι ομοιότητες με το χτύπημα του Οκτωβρίου 2023

Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23.10) στην Άγκυρα στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην περιοχή Καχραμανκαζάν της Τουρκίας άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στην επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις τρομοκράτες, δύο εκ των οποίων, ένας άνδρας και μία γυναίκα που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια εξουδετερωθήκαν.  Να σημειωθεί ότι τρεις εκ τω.ν τραυματιών είναι σοβαρά.

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στην επίθεση στην Άγκυρα

Η ομάδα δραστών έφτασε σε μια είσοδο του συγκροτήματος μέσα σε ένα ταξί κατά τη διάρκεια αλλαγής του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον δύο επιτιθέμενοι - ένας άνδρας και μία γυναίκα - κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα, ενώ ένας άλλος φαίνεται να ανοίγει πυρ. Μάλιστα ακούστηκε έκρηξη στην είσοδο, όπως φαίνεται και σε πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα social media. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν υπήρξε κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας ή αν κάποιος εκ των δραστών πυροδότησε κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι δύο τρομοκράτες έφεραν βαρύ οπλισμό και σακίδια που μπορεί να περιέχουν εκρηκτικά. Κάμερες ασφαλείας μάλιστα έχουν καταγράψει την είσοδο των δύο ενόπλων με το πρόσωπο του άνδρα να φαίνεται καθαρά. Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό στη δημοσιοποίηση των ειδήσεων σχετικά με το χτύπημα για να μην «προωθούν την τρομοκρατία». Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των τρομοκρατών συνεχίζονται. Μόλις προσδιοριστεί η ταυτότητά τους, θα γνωστοποιήσουμε ποια τρομοκρατική οργάνωση είναι».

Αμέσως μετά την επίθεση, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στις εγκαταστάσεις και ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση

Σε ανάρτησή του ο Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι κάθε «βρώμικο χέρι που απλώνεται στην Τουρκία θα κόβεται». «Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TAI, μιας από τις ατμομηχανές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια άθλια επίθεση με στόχο την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες που αποτελούν το σύμβολο του ιδεώδους μας «Πλήρως Ανεξάρτητη Τουρκία».

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης, οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες. Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα σπάσουν οριστικά- καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστίαση που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και με πολυδιάστατο τρόπο. Προσεύχομαι στον Θεό να λυπηθεί τους αδελφούς μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου στο έθνος μας και στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της TAI, την πηγή υπερηφάνειας της αμυντικής μας βιομηχανίας» ανέφερε στο μήνυμά του.

Ποιος βρίσκεται πίσω από το χτύπημα

Την ίδια ώρα τα τουρκικά Μέσα τονίζουν ότι πιθανότατα πίσω από το χτύπημα να βρίσκεται ο PKK. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει η Haberturk. Σύμφωνα με δημοσίευμά της το ένα από τους δύο τρομοκράτες έχει ήδη ταυτοποιηθεί.

Συγκεκριμένα πρόκειται για άνδρα που έχει γεννηθεί το 1992 στο Μπεϊτουσεμπάπ. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ με την Συρία με τον 32χρονο να φέρεται να είναι μέλος του PKK.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ