Πώς εξηγείται η εκλογική αντοχή του Ντόναλντ Τραμπ
Για να επιβιώσει πολιτικά ένας πρώην Πρόεδρος με αρνητικά ποσοστά δημοτικότητας, με καταδίκες, με δίκες να εκκρεμούν χρειάζεται ένα περιβάλλον βαθιάς πόλωσης και διχασμού
Αμερικανικές εκλογές 2024: Οι ευθύνες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την εκλογική αντόχη του Ντόναλντ Τραμπ
Tο αποτέλεσμα των φετινών αμερικανικών εκλογών μάλλον θα παραμείνει αμφίρροπο μέχρι και την τελευταία μέρα, αλλά το βέβαιο είναι πως οι δύο υποψήφιοι θα έχουν μικρή διαφορά στα συνολικά ποσοστά τους, με τη νίκη στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων να κρίνεται κατά πάσα πιθανότητα από μερικές χιλιάδες ψήφους σε 3-4 Πολιτείες, όπως είχε γίνει το 2020 και το 2016. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα με τους ιστορικούς δημοκρατικούς θεσμούς των Η.Π.Α. να βρίσκεται και πάλι ένα βήμα από την εξουσία ένας πολιτικός που προσπαθεί ανοιχτά να τους διαβρώσει, αν όχι να τους καταλύσει;»
Η συζήτηση περιστρέφεται συχνά γύρω από τις ευθύνες του Δημοκρατικού κόμματος: Για το κατά πόσον έχει χάσει την επαφή με τη βάση του, δίνοντας έμφαση σε θέματα που δεν αφορούν τους πολλούς, και για το αν έκανε αρκετά ως κυβέρνηση ώστε να δώσει στους ψηφοφόρους μια καλή εναλλακτική. Οι Δημοκρατικοί πρέπει βεβαίως να κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά ο παράγοντας αυτός δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητική απάντηση στο αρχικό ερώτημα. Η αντίδραση των οπαδών του Τραμπ δεν εκδηλώνεται τόσο σε Πολιτείες όπου εφαρμόζουν το πολιτικό τους πρόγραμμα οι Δημοκρατικοί, όπως η Καλιφόρνια ή η Νέα Υόρκη, όσο σε αυτές όπου οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν τον έλεγχο επί δεκαετίες, όπως η Φλόριντα, ή σε αμφίρροπες με δικομματική διακυβέρνηση, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.
Επιπλέον, βλέπουμε τώρα κάποια (λίγα αλλά σημαντικά) συντηρητικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο πρώην Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ή ο Γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος Μιτ Ρόμνεϊ, να αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματός τους. Άλλα τέτοια στελέχη μάλιστα, όπως η πρώην βουλευτής Λιζ Τσέινι και ο πατέρας της και πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, μαζί με δεκάδες μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων των Ρεπουμπλικάνων, τάσσονται ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Χάρις. Όλοι αυτοί είναι σαφώς αντίθετοι με τις πολιτικές των Δημοκρατικών, αλλά ακολουθούν το σύνθημα «Η χώρα πάνω από το κόμμα».
Οι αιτίες της εκλογικής αντοχής του Ντόναλντ Τραμπ
Πρέπει επομένως να αναζητήσουμε αλλού τις αιτίες για την εκλογική αντοχή του Τραμπ σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις, απέναντι σε αρκετά διαφορετικούς μεταξύ τους αντίπαλους. Για να επιβιώσει πολιτικά ένας πρώην Πρόεδρος με αρνητικά ποσοστά δημοτικότητας, με καταδίκες για ποινικά και αστικά αδικήματα, με επιπλέον σοβαρότατες δίκες να εκκρεμούν και με δύο προτάσεις μομφής, χρειάζεται ένα περιβάλλον βαθιάς πόλωσης και διχασμού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν άλλωστε από τη γένεσή τους μια χώρα των αντιθέσεων, κι ο αυστηρός δικομματισμός που έχει επικρατήσει τον τελευταίο ενάμιση αιώνα δεν δίνει πάντα ικανοποιητικές επιλογές στους ψηφοφόρους που επιζητούν την άμβλυνσή τους. Η εμφάνιση τρίτων κομμάτων που θα εξέφραζαν διαφορετικές κοινωνικές τάσεις αποκλείεται πρακτικά από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται σε κάθε επίπεδο (Βουλή, Γερουσία, Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, τοπικές εκλογές στις Πολιτείες). Αυτό σημαίνει πως όλες οι ιδεολογικές τάσεις στριμώχνονται αναγκαστικά σε δύο κόμματα, όπως και οι ψηφοφόροι, οι πολιτικοί, ακόμα και τα ΜΜΕ.
Ο παράγοντας της ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς οι ιδεολογικά πολωμένοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί που εμφανίστηκαν σταδιακά από τη δεκαετία του ’90 και μετά, δημιουργούν δύο παράλληλες πραγματικότητες και κάνουν σχεδόν αδύνατη την κατάρριψη πολιτικών μύθων, όπως η δήθεν νοθεία στις εκλογές του 2020. Το πρόβλημα βέβαια οξύνεται περαιτέρω λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προτιμούν πλέον πολλοί ψηφοφόροι για την ενημέρωσή τους.
Ο ακρογωνιαίος λίθος του τραμπισμού όμως, αυτός που του επιτρέπει να παραμένει όρθιος ακόμα και μετά από την προσπάθεια εκτροπής του 2020-2021, είναι δυστυχώς το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Τα στελέχη του έχουν αποποιηθεί ουσιαστικά τον ρόλο που τους ανέθεσαν οι ιδρυτές-πατέρες της Αμερικανικής Δημοκρατίας, με τα περίφημα «checks and balances». Η βασική ανησυχία των σχεδιαστών του Συντάγματος ήταν να μην αποκτήσει κανένας επίδοξος απολυταρχικός ηγέτης τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας, και γι’ αυτό μοίρασαν τις αρμοδιότητες σε θεσμούς με αντικρουόμενα συμφέροντα και διαφορετικό τρόπο ανάδειξης: την Προεδρία, τη Βουλή, τη Γερουσία και το Ανώτατο Δικαστήριο σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους, συν την επιπλέον δύναμη που έχουν οι αυτοδιοίκητες Πολιτείες. Όταν όμως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ενός κόμματος στη Βουλή, τη Γερουσία και τις Πολιτείες, μαζί με κάποιους ιδεολογικά συγγενείς τους στο δικαστικό σώμα, στοιχίζονται με στρατιωτική πειθαρχία πίσω από έναν αυταρχικό ηγέτη, αυτό το σύστημα ελέγχων καταρρέει.
Οι πιο κομβικές στιγμές σε αυτή την πορεία ήταν αναμφίβολα η στήριξη των κορυφαίων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στην πρωτοφανή προσπάθεια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, καθώς και η καταψήφιση της δεύτερης πρότασης μομφής (αμέσως μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο), η οποία θα μπορούσε να είχε αποκλείσει διά παντός τον Τραμπ από την Προεδρία, σε απόλυτη συμφωνία με το Σύνταγμα. To Ανώτατο Δικαστήριο είχε σταθεί τότε στο ύψος των περιστάσεων, απορρίπτοντας τις αστήρικτες προσφυγές για το εκλογικό αποτέλεσμα. Φέτος όμως, με την αμφιλεγόμενη απόφασή του περί προεδρικής ασυλίας, απάλλαξε τον Τραμπ από μεγάλο μέρος των ευθυνών του για όσα έγιναν τότε.
Οι κινήσεις αυτές δεν ήταν μόνο θεσμικά επικίνδυνες, αλλά παρείχαν –και παρέχουν– σαφή νομιμοποίηση των ακραίων πράξεων του Τραμπ στα μάτια των ψηφοφόρων. Τι θα πρέπει να υποθέσει ο μέσος πολίτης, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής αρνείται να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν αποδέχεται το αποτέλεσμα των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, παραβλέποντας ότι η σχετική έρευνα του (Ρεπουμπλικάνου) υπουργού Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ το 2020 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε από νοθεία; Όταν ο διχασμός της χώρας φτάνει στο σημείο να αχρηστεύονται οι ασφαλιστικές δικλείδες του πολιτεύματος, δεν πρέπει να απορούμε για την εκλογική αντοχή του Τραμπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία
Η κάποτε έγκυρη εφημερίδα, η σκανδαλοθηρία και η κριτική woke
O 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική
Έκκληση για ενότητα από τον καγκελάριο μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του γιατί είχε δείξει γελοιογραφίες του Μωάμεθ στην τάξη
Βίντεο από τη σύλληψη του δράστη - Σε εξέλιξη έρευνα για τα κίνητρά του
Τι σημαίνει για την επόμενη τετραετία η παράλυση της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή από τα τουίτ του δισεκατομμυριούχου
Tραυματίστηκαν 16 άνθρωποι - Aνάμεσά τους ένα κοριτσάκι 3 ετών
Η Χριστίνα Κατράκη μας μεταφέρει λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της, στην περιοχή Ολυμπίισκα - Αποκλειστικές εικόνες και βίντεο από το σημείο της πυραυλικής επίθεσης
Γιατί φαίνεται πως πετυχαίνει τον στόχο του εξορθολογισμού μιας εκ των ασταθέστερων οικονομιών παγκοσμίως
Συμφωνία για την παράταση χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους
«Ασυνήθιστο» το προφίλ του δράστη - Γιατί ο κίνδυνος δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.