Κοσμος

Ζιζέλ Πελικό: Ντομινίκ, πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό;

Δέος και θαυμασμός για τη γυναίκα που έχει γίνει σύμβολο στη Γαλλία για τη γενναιότητά της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Ζιζέλ Πελικό παίρνει τον λόγο κατά τη διάρκεια της δίκης του βιαστή συζύγου της και των συνεργών της 

Από το πρωί τα Μέσα του κόσμου γνωρίζουν ότι η Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα που η ιστορία της μούδιασε την παγκόσμια κοινή γνώμη, θα έπαιρνε τον λόγο σήμερα, στο Ποινικό Δικαστήριο της Βακλούζ. Είχαν προηγηθεί τερατώδεις μαρτυρίες, καταθέσεις γυναικών που είναι μανάδες, σύζυγοι, συγγενείς των βιαστών, των ανδρών που κατηγορούνται ότι δέχονταν τις προσκλήσεις του Ντομινίκ Πελικό, του συζύγου της Ζιζέλ, να έρχονται στο σπίτι του ζευγαριού και ενώ γνώριζαν ότι στην κρεβατοκάμαρα βρισκόταν μία ναρκωμένη γυναίκα, να τη βιάζουν.

Σήμερα, λοιπόν, από το πρωί όλοι περιμένουν την επιζώσα Πελικό να ανέβει στο εδώλιο και να μιλήσει, σε ένα πρώτο σύντομο σχόλιο για όσα άκουσε από τους ίδιους της τους δήμιους. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου της είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τα μέχρι στιγμής στοιχεία και για το θέμα των ναρκωτικών που της χορηγούσε εν αγνοία της –και επί μία δεκαετία- ο ίδιος της ο σύζυγος.

Όπως ήταν φυσικό και σύμφωνα με κάποιους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη δίκη αναμενόμενο, η Πελικό, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε ότι ήθελε να απευθυνθεί στον σύζυγό της, αποκαλώντας τον «Ντομινίκ», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα ήθελε καμία οπτική επαφή μαζί του.

«Τόσες πολλές φορές, είπα στον εαυτό μου πόσο τυχερή είμαι που σε έχω στο πλευρό μου», είπε η Πελικό κάνοντας κάποιους από το ακροατήριο να ξεσπάσουν σε κλάματα, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτός ο άνδρας, ο άνδρας της, της είχε σταθεί, όταν πίστευε ότι ήταν άρρωστη με νευρολογικά προβλήματα (τα οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι οφείλονταν στο κοκτέιλ ναρκωτικών με το οποίο την έριχνε αναίσθητη για τόσα χρόνια).

«Με πήγαινε στους γιατρούς. Με έτρεχε στον νευρολόγο, όταν άρχισα να ανησυχώ ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με εμένα. Επίσης, ερχόταν μαζί μου στον γυναικολόγο. Για μένα ήταν κάποιος που εμπιστευόμουν απόλυτα».

Και συνέχισε ακόμα πιο σπαρακτικά: «Πώς μπορεί ο τέλειος άνθρωπος να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε αυτό τον βαθμό; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;»

Η ίδια πρόσθεσε κάτι που γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι που επέζησαν από μία τέτοια θηριωδία: «Το προφίλ ενός βιαστή δεν αφορά κάποιον που συναντάτε σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί επίσης να βρίσκεται στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας. Όταν είδα έναν από τους κατηγορούμενους στο εδώλιο την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και στο σπίτι μου χωρίς συγκατάθεση. Αυτός ο άνδρας, ο οποίος ήρθε να βιάσει μια αναίσθητη, μεγάλη γυναίκα - είμαι επίσης μητέρα και γιαγιά ... Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του.

Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να συνέλθω από αυτό», είπε η Πελικό, κάνοντας τους πάντες να σωπάσουν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Η κατάθεση της επιζώσας συνεχίζεται - Περισσότερα σε λίγο // Με στοιχεία από Guardian.com, LaDepeche.fr