Κοσμος

Τι κρύβει η διαρροή εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Πρόκεται για διαρροή εκ των έσω ή κυβερνοεπίθεση;

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι κρύβει η διαρροή εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν έχει δημιουργήσει αναστάτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις αρχές να προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική πηγή που διέρρευσε τα έγγραφα στο Telegram.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή. Οι αξιωματούχοι ωστόσο δεν έχουν καθορίσει αν τα έγγραφα κυκλοφόρησαν λόγω χάκερ ή διαρροής, δήλωσε ο κ. Κίρμπι.

Τα έγγραφα φέρονται να περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα πλήγμα κατά του Ιράν, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η διαρροή αυτών των εγγράφων αποτελεί σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Είναι τα έγγραφα αυθεντικά;

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται στις επικεφαλίδες φαίνεται αξιόπιστη και συνάδει με παρόμοια απόρρητα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν. Με επικεφαλίδα «άκρως απόρρητο», περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence».

Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί στις υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes, των πέντε δυτικών κρατών που ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες, δηλαδή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το ακρωνύμιο «TK» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole», μια κωδική λέξη που καλύπτει τις δορυφορικές υπηρεσίες πληροφοριών σημάτων (SIGINT) και πληροφοριών εικόνας (IMINT).

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

Στο σύνολό τους, τα δύο έγγραφα αποτελούν μια απόρρητη αξιολόγηση των ΗΠΑ σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ να πλήξει στόχους στο Ιράν, με βάση πληροφορίες που αναλύθηκαν στις 15-16 Οκτωβρίου από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικής Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αυτό που κατέχει εξέχουσα θέση είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος (ABLM): Golden Horizon και Rocks.

Το Rocks είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και έχει σχεδιαστεί για να πλήττει διάφορους στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon πιστεύεται ότι αναφέρεται στο πυραυλικό σύστημα Blue Sparrow με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων (1.240 μίλια).

Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι ότι υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια αλλά πολύ διευρυμένη εκδοχή της επίθεσης ABLM σε ιρανική τοποθεσία ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν τον Απρίλιο.

Με την εκτόξευση αυτών των όπλων από μεγάλη απόσταση και μακριά από τα σύνορα του Ιράν θα αποφευχθεί η ανάγκη για τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από ορισμένες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία.

Τα έγγραφα δεν αναφέρουν επίσης κανένα σημάδι προετοιμασίας του Ισραήλ για την ενεργοποίηση της πυρηνικής αποτροπής του.

Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει ακόμη και πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

Τι δεν αποκαλύπτπουν τα έγγραφα;

Από αυτά τα έγγραφα απουσιάζει επιδεικτικά κάθε αναφορά στο ποιους στόχους σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ στο Ιράν και πότε.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στη στόχευση είτε των εγκαταστάσεων πυρηνικής έρευνας του Ιράν είτε των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του.

Αυτό αφήνει τις στρατιωτικές βάσεις, πιθανότατα αυτές που ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τη συνδεδεμένη με αυτό πολιτοφυλακή Basij, καθώς αυτοί οι δύο θεσμοί θεωρούνται ως η ραχοκοκαλιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προβάλλοντας τη στρατιωτική της εμβέλεια στο εξωτερικό και καταστέλλοντας τις λαϊκές διαμαρτυρίες στο εσωτερικό.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πολλοί περίμεναν ότι το Ισραήλ θα είχε πραγματοποιήσει τα υποσχεθέντα αντίποινα μέχρι τώρα. Όμως τον Απρίλιο, το Ιράν περίμενε 12 ημέρες προτού ανταποδώσει στο Ισραήλ ένα μπαράζ 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τα διπλωματικά του κτίρια στη Δαμασκό, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές του IRGC.

Μέρος της σημερινής καθυστέρησης στην απάντηση του Ισραήλ πιθανόν να οφείλεται στις ανησυχίες των ΗΠΑ για κλιμάκωση, ενώ απομένει λιγότερο από ένας μήνας πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Διέρρευσαν επίτηδες;

Πιθανώς ναι, από κάποιον που ήθελε να εκτροχιάσει τα σχέδια του Ισραήλ.

Το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη και εξελιγμένη ικανότητα κυβερνοπολέμου, οπότε διερευνάται επίσης η πιθανότητα ενός εχθρικού hack.

Τα έγγραφα αυτά, αν είναι γνήσια, όπως θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, δείχνουν ότι παρά τη στενή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κατασκοπεύει τον σύμμαχό της σε περίπτωση που δεν της δίνεται η πλήρης εικόνα.

Δείχνουν ότι τα σχέδια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για τη διεξαγωγή κάποιου είδους αντιποίνων μακράς εμβέλειας κατά του Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα και ότι γίνεται μετριασμός της αναμενόμενης ιρανικής απάντησης.

Εν ολίγοις: εάν και όταν το Ισραήλ πραγματοποιήσει αυτά τα σχέδια, τότε η Μέση Ανατολή θα βιώσει και πάλι μια περίοδο ακραίας έντασης.

Πηγή: BBC