Κοσμος

Τι σηματοδοτεί για την Τουρκία ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μεγαλύτερου εχθρού του Ερντογάν

Από σύμμαχος του Ερντογάν, ορκισμένος εχθρός του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι σηματοδοτεί για την Τουρκία ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μεγαλύτερου εχθρού του Ερντογάν
Τι σηματοδοτεί για την Τουρκία ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μεγαλύτερου εχθρού του Ερντογάν © EPA/SELAHATTIN SEVI

Τι σηματοδοτεί για την Τουρκία ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μεγαλύτερου εχθρού του Ερντογάν - Από σύμμαχος του Ερντογάν, ορκισμένος εχθρός του

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν o Τούρκος ιμάμης και συγγραφέας που ζούσε εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και ήταν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είχε οργανώσει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 κατά της κυβέρνησης του AKP και σύμφωνα με την Άγκυρα ήταν αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO (Fethullah Terrorist Organization).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου του στην ιστοσελίδα Herkul.org, ο Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια.

Τι σηματοδοτεί για την Τουρκία ο θάνατος του Φετουλάχ Γιουλέν, του μεγαλύτερου εχθρού του Ερντογάν

Ο θάνατός του παίρνει διπλό βάρος από την πλάτη της Τουρκίας:

Πρώτον, κλείνει ένα οδυνηρό κεφάλαιο για την κυβέρνηση Ερντογάν, που ξεκίνησε από τη ρήξη με τον Γκιουλέν πριν από το 2013 και κορυφώθηκε με το πραξικόπημα του 2016 και

Δεύτερον, φεύγει μία σκιά από τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσινγκτον. Η Άγκυρα ζητούσε την έκδοσή του, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ικανοποίησαν ποτέ το αίτημα αυτό.

Fethullah Gülen kimdir?

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ένας Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά).

Είχε αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο ενώ δίδασκε τη σχολή χανάφι του Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορεί ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του.

Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

«Δεν εφησυχάζουμε»: Η αντίδραση της Άγκυρας για τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν

«Δεν εφησυχάζουμε» δηλώνει η Άγκυρα, αντιδρώντας στην είδηση για τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε σήμερα (21.10) τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Οι πηγές πληροφοριών μας επιβεβαιώνουν τον θάνατο του αρχηγού της οργάνωσης FETO. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αρχηγός της σκοτεινής οργάνωσης, είναι νεκρός» δήλωσε ο Φιντάν και πρόσθεσε: «Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί και η είδηση του θανάτου του δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε εφησυχασμό». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.