Podcast: Ευρώπη - Κίνα, μία περίπλοκη σχέση
Μια συζήτηση με τον Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Οι σχέσεις Ευρώπης και Κίνας είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και πολυδιάστατες. Η Ευρώπη διατηρεί μια σχέση αλληλεξάρτησης με την Κίνα, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν για κρίσιμα υλικά, όπως οι σπάνιες γαίες, ενώ το καθημερινό εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Κίνας ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρά ταύτα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονται ενιαία στρατηγική για την προσέγγιση της Κίνας. Οι επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και γεωπολιτικοί παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθιστούν το τοπίο ακόμα πιο σύνθετο.
Ποια είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιμέρους χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, απέναντι στην Κίνα; Υπάρχει μια σαφής στρατηγική;
Όλα αυτά τα ερωτήματα αναλύει ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Αυτή η συζήτηση αποτελεί μέρος της σειράς podcast του Κινεζικού Προγράμματος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σε συνεργασία με το "Ti Kosmos podcast". Παρουσιάστρια του podcast είναι η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.
Το Κινεζικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) προωθεί τη συστηματική μελέτη της σύγχρονης Κίνας στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να προσφέρει σε βάθος κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης, των αντιθέσεων, των πολιτικών οικονομικών και κοινωνικών διεργασιών, καθώς και του παγκόσμιου ρόλου της σύγχρονης Κίνας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, δείτε εδώ.