Κοσμος

Σύμμαχοι του Τραμπ δαπανούν εκατομμύρια για να δυσκολέψουν την ψηφοφορία σε πολιτείες-κλειδιά

Ετοιμάζουν αγωγές για να αμφισβητήσουν τις εκλογές αν χάσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικές εκλογές: Σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ δαπανούν εκατομμύρια για να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους από τις κάλπες σε πολιτείες-κλειδιά
Ομάδες προσκείμενες στον Ντόναλντ Τραμπ καταθέτουν πολλαπλές αγωγές αμφισβήτησης των κανόνων ψηφοφορίας στις ΗΠΑ © EPA/Jim Lo Scalzo

Αμερικανικές εκλογές: Σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ δαπανούν εκατομμύρια για να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους από τις κάλπες σε πολιτείες-κλειδιά

Επιδραστικές δεξιές νομικές ομάδες με δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια από συντηρητικά ιδρύματα και έχουν καταθέσει πολλαπλές αγωγές αμφισβήτησης των κανόνων ψηφοφορίας σε πολιτείες που βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, οι οποίες ήδη σπέρνουν δυσπιστία στις εκλογικές διαδικασίες και προωθούν επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας, προειδοποιούν οι παρατηρητές εκλογών.

Προειδοποιούν επίσης ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ηττηθεί από την Κάμαλα Χάρις, οι ομάδες αυτές φαίνεται να θέτουν τις βάσεις για μια συντονισμένη αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η America First Legal και το Νομικό Ίδρυμα Δημοσίου Ενδιαφέροντος αποκόμισαν από κοινού περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια από το Bradley Impact Fund με έδρα το Ουισκόνσιν και τη μητρική του εταιρεία, το Lynde and Harry Bradley Foundation, από το 2017 έως το 2022, σύμφωνα με οικονομική ανάλυση του Center for Media and Democracy.

ΗΠΑ: Προεξοφλείται αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος αν ηττηθεί ο Τραμπ

Οι αγωγές που κατατέθηκαν από τις ομάδες, οι οποίες επικαλύπτονται με ορισμένες αγωγές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επικεντρώνονται εν μέρει σε συνωμοσιολογικές κατηγορίες περί ψήφου μη πολιτών και διογκωμένους καταλόγους ψηφοφόρων, ενώ προεξοφλούν περισσότερες αγωγές από τον Τραμπ εάν αποτύχει η προεδρική του υποψηφιότητα, σε μια επανάληψη των ισχυρισμών του για άρνηση του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, λένε οι παρατηρητές.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αγωγές που ασκούν αυτές οι δεξιές ομάδες εναντίον της ακεραιότητας των εκλογικών καταλόγων, των μεθόδων ψηφοφορίας και του τρόπου καταμέτρησης των ψηφοδελτίων είναι μια προσπάθεια να δυσκολέψουν την ψηφοφορία, να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου και να εκφοβίσουν τους νόμιμους ψηφοφόρους και να δημιουργήσουν σύγχυση», δήλωσε ο Λάρι Νομπλ, πρώην γενικός σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο Νομπλ πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, φαίνεται επίσης να θέτουν τις βάσεις για να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών μετά τις 5 Νοεμβρίου, εάν ο Τραμπ χάσει».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.