Κοσμος

Οικοδόμοι ανακάλυψαν εξαιρετικά διατηρημένο άγαλμα στην αρχαία Οδησσό

Πρόκειται για μαρμάρινο γλυπτό της ρωμαϊκή εποχής - Φέρει λαξευμένη επιγραφή στα ελληνικά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε κοντά στη Βάρνα, στην αρχαία πόλη της Οδησσού - Δημιουργήθηκε στα τέλη του δεύτερου αιώνα μ.Χ.
Εντοπίστηκε «εξαιρετικά καλοδιατηρημένο» μαρμάρινο άγαλμα Ρωμαίου άνδρα κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην αρχαία πόλη της Οδησσού © Varna Regional Museum of History

Καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε κοντά στη Βάρνα, στην αρχαία πόλη της Οδησσού - Δημιουργήθηκε στα τέλη του δεύτερου αιώνα μ.Χ.

Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία εντόπισαν ένα «εξαιρετικά καλοδιατηρημένο» μαρμάρινο άγαλμα Ρωμαίου άνδρα, το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην αρχαία πόλη της Οδησσού.

Οι εργάτες βρήκαν το άγαλμα έξω από τα τείχη του φρουρίου της Οδησσού, στη σημερινή Βάρνα, σε μια περιοχή γεμάτη με αλλούβιο, το οποίο είναι ένας συνδυασμός άμμου, πηλού, ιλύος και χαλικιού που αφήνουν πίσω τους τα ρεύματα. Ένα μικρό ποτάμι συνήθιζε να ρέει στην περιοχή.

Το άγαλμα, το οποίο σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA δημιουργήθηκε πιθανότατα στα τέλη του δεύτερου ή στις αρχές του τρίτου αιώνα μ.Χ., απεικονίζει έναν πολίτη της Οδησσού, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας της Βάρνας.

Καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε κοντά στη Βάρνα, στην αρχαία πόλη της Οδησσού - Δημιουργήθηκε στα τέλη του δεύτερου αιώνα μ.Χ.
Οι εργάτες βρήκαν το άγαλμα έξω από τα τείχη του φρουρίου της Οδησσού, στη σημερινή Βάρνα © Varna Regional Museum of History

Στο φως άψογα διατηρημένο άγαλμα στην αρχαία πόλη της Οδησσού

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το μουσείο κοινοποίησε φωτογραφίες του αγάλματος.

Το μουσείο ανέφερε ότι το γλυπτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ανθρώπινο ύψος και κατασκευασμένο από λεπτό λευκό μάρμαρο. Η μόνη ζημιά στο άγαλμα της εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν στον δεξιό καρπό και στο πρόσωπο του μεσήλικα άνδρα.

Φορώντας μια ρωμαϊκή τήβεννο και κρατώντας έναν πάπυρο, ο γενειοφόρος άνδρας αναγνωρίστηκε και στο ίδιο το άγαλμα ως Γάιος Μάριος Ερμογκένιεζ. Το όνομα ήταν χαραγμένο στο βάθρο κάτω από τα πόδια του.

ВЪВ ВАРНА Е ОТКРИТА УНИКАЛНА МРАМОРНА СТАТУЯ ОТ РИМСКАТА ЕПОХА Изключително запазена римска мраморна статуя бе открита...

Posted by Регионален исторически музей - Варна / Varna Regional Museum of History on Tuesday, October 15, 2024

Το μουσείο ανέφερε ότι η ενδυμασία του άνδρα έδειχνε ότι ο Γάιος είχε καλή σχέση με τους Ρωμαίους.

Ο Δρ Vasil Tenekedjiev, ο οποίος εργάζεται στο μουσείο, δήλωσε στο πρακτορείο BTA ότι είναι πιθανό εχθροί του δημόσιου προσώπου να έχουν μεταφέρει το γλυπτό του σε αυτή την τοποθεσία.

Η Βάρνα είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια πόλη της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Ελευθερία του Λόγου. Ξεκίνησε για πρώτη φορά ως ελληνική αποικία το 570 π.Χ.

Το ίδρυμα αναφέρει ότι ήταν ένα σημαντικό λιμάνι στη ρωμαϊκή επαρχία της Μοισίας, που ευημερούσε τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' υπέγραψε ανακωχή με τον Αττίλα τον Ούννο στην Οδησσό το 447.

Τον έβδομο αιώνα ωστόσο, οι επιθέσεις των Αβάρων και των Σλάβων είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της πόλης για αρκετές δεκαετίες, πριν μετονομαστεί σε Βάρνα.

«Στη σημερινή Ελληνική Γειτονιά, που βρίσκεται πάνω από τον παλαιότερο πυρήνα της πόλης, υπάρχουν τα ερείπια ενός κτιρίου που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, 1.700 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του», σημειώνει το ίδρυμα.

(Με πληροφορίες του Independent)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.