Κοσμος

«Δεν είσαι ο βασιλιάς μου»: Ο Κάρολος παρενοχλήθηκε από ιθαγενή γερουσιαστή στην Αυστραλία

Ζήτησε συνθήκη και κατηγόρησε το στέμμα ότι κλέβει τη γη των Αβοριγίνων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βασιλιάς Κάρολος παρενοχλήθηκε από την ιθαγενή γερουσιαστή Λίντια Θορπ στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας - Φραστικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του μονάρχη.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η βασίλισσα Καμίλα επισκέπτονται την Αυστραλία από τις 18 έως τις 23 Οκτωβρίου © EPA/Lukas Coch

Ο βασιλιάς Κάρολος παρενοχλήθηκε από την ιθαγενή γερουσιαστή Λίντια Θορπ στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας - Φραστικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του μονάρχη.

Ο βασιλιάς Κάρολος δέχθηκε φραστικό επεισόδιο από μια αυτόχθονα γερουσιαστή της Αυστραλίας, η οποία ζήτησε συνθήκη και κατηγόρησε το στέμμα ότι κλέβει τη γη των Αβοριγίνων, καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Καμπέρα.

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα, μίλησε σε βουλευτές και γερουσιαστές στη Μεγάλη Αίθουσα του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα. Ήταν μια σημαντική στιγμή της πρώτης επίσκεψής του στην Αυστραλία ως μονάρχη.

Ο βασιλιάς Κάρολος παρενοχλήθηκε από την ιθαγενή γερουσιαστή Λίντια Θορπ στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας - Φραστικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του μονάρχη.
Η γερουσιαστής Λίντια Θορπ διακόπτει τη διαδικασία καθώς ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ' και η βασίλισσα Καμίλα παρευρίσκονται σε δεξίωση στο Κοινοβούλιο στην Καμπέρα της Αυστραλίας © EPA/Lukas Coch

Επίθεση στον Κάρολο από υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ιθαγενών

Καθώς ο Κάρολος ολοκλήρωνε την ομιλία του, η οποία κάλυψε την εποχή που ήταν μαθητής στην Αυστραλία, την πανδημία του Covid και την ευπάθεια της χώρας στην κλιματική κρίση, η Λίντια Θορπ, ανεξάρτητη γερουσιαστής από τη Βικτόρια, πλησίασε τη σκηνή φωνάζοντας «αυτή δεν είναι η χώρα σας».

«Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε - τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας», φώναξε η Θορπ, η οποία είναι σφοδρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

«Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα. Είστε ένας γενοκτόνος».

Καθώς οι αξιωματικοί ασφαλείας τη συνόδευαν προς τις πόρτες, φώναξε: «Αυτή δεν είναι η γη σας. Δεν είσαι ο βασιλιάς μου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μας».

'You are not my king': Lidia Thorpe removed after heckling King Charles on Australia visit

Καθώς έφυγε από την αίθουσα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο φουαγιέ, η Θορπ ακούστηκε να φωνάζει: «Γ@μ# την αποικία».

Ο Κάρολος είχε στραφεί προς τον πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζε, και μιλούσε ήσυχα στο βήμα, καθώς η ασφάλεια εμπόδιζε την Θορπ να πλησιάσει τον μονάρχη.

Νωρίτερα, καθώς η Θορπ περίμενε ανάμεσα στους προσκεκλημένους μέσα στη Μεγάλη Αίθουσα πριν από την είσοδο του βασιλικού ζεύγους, η γερουσιαστής γύρισε την πλάτη της σε μια μεγάλη οθόνη βίντεο όταν αυτή έδειχνε τον βασιλιά Κάρολο να στέκεται προσοχή κατά τη διάρκεια της επίσημης υποδοχής και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.

«Ατυχής πολιτική επιδειξιομανία»

Πριν από την ομιλία του βασιλιά, ο Αλμπανέζε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, καλωσόρισαν τον Κάρολο και την Καμίλα στο Κοινοβούλιο, ευχαριστώντας τους που στάθηκαν στο πλευρό των Αυστραλών σε καλές και κακές στιγμές.

Ο Αλμπανέζε χαρακτήρισε ως μία από τις τιμές της ζωής του το γεγονός ότι ηγήθηκε της αυστραλιανής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη στέψη του βασιλιά και εξήρε τη δέσμευση του Κάρολου σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η συμφιλίωση.

«Έχετε επιδείξει μεγάλο σεβασμό για τους Αυστραλούς, ακόμη και σε περιόδους όπου συζητούσαμε για το μέλλον των δικών μας συνταγματικών ρυθμίσεων και τη φύση της σχέσης μας με το στέμμα», δήλωσε ο Αλμπανέζε. «Τίποτα δεν μένει στάσιμο».

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, ο οποίος βρισκόταν στην εκδήλωση, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη διαμαρτυρία, χαρακτηρίζοντάς την «ατυχή πολιτική επιδειξιομανία».

Ο Άμποτ είναι δηλωμένος βασιλικός, ο οποίος προκάλεσε ευρεία εθνική κατακραυγή το 2014 για την επαναφορά του συστήματος τιμών ιπποτών και γυναικών στην Αυστραλία και τη μετέπειτα απονομή του τίτλου στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Οι ιθαγενείς ζητούν συνθήκη μεταξύ των κυβερνήσεων της Αυστραλίας και των Πρώτων Εθνών από την αρχή του αποικισμού.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.